Water, én geld besparen

Dit kan je zélf doen!

Laatst bijgewerkt op 11 juli 2024

Laatste update op 11 juli 2024

Gemiddeld verbruik je 120 liter water per dag. Dat is een badkuip vol, en natuurlijk kan dat een beetje minder. En ook al lijkt jouw bijdrage aan vermindering van je water footprint slechts een druppel op de gloeiende plaat, samen kunnen we heel erg veel verschil maken. En daarbij, het levert je gewoon, direct en indirect, geld op. Mooiere combinatie kan je niet hebben, denken we. Hier ónze tips.

Nou ligt de prijs voor water in Nederland relatief laag en dus hoef je er minder voor te betalen, maar je directe besparing in euro’s is dus ook wat minder dan je zou willen. Maar.., indirect help je met jouw waterbesparing je eigen waterrekening laag te houden omdat het zuiveren van water heel veel energie kost.
Dus in en rondom je huis water besparen, levert je echt goed geld op.

Rondom het huis
De regenton maakt een comeback, en terecht! Planten, bloemen en het gras besproei je bij voorkeur met hemelwater, want natuurlijker én kalkvrij. (Daarom ook goed voor je autowasbeurt!)

Zo’n traditionele houten ton ziet er mooi uit, maar je hebt ook de designprijzen-winnende regenzuil van Kylian en die hele mooie ‘a drop of water’ van ontwerper Bas van der Veer gewoon te koop bij die grote tuincentrumketen die helaas nog steeds voor bijen fatale producten verkoopt.

Binnenshuis
Opgevangen hemelwater kan bij de plantjes, maar is ook bruikbaar te maken voor wasbeurten en het doorspoelen van het toilet. Een zogenaamd grijswatercircuit kost iets meer moeite, maar zeker als je meer ‘zelfvoorzienend’ wilt gaan wonen en je toch gaat rekenen voor die zonne-panelen, is het zeker de moeite waard.

Schermafbeelding 2014-09-03 om 11.20.14(Af)wassen & schoonmaken
In de regel is de vaat met de hand doen het beste; gebruik dan een teiltje in plaats van de gootsteen, spoel echt vieze borden kort af met koud water, en gebruik milieuvriendelijke afwasmiddelen van Ecover, Klok Eco, Sonett of Lily’s EcoClean. Daarmee belast je het grondwater nauwelijks tot niet, maar beter nog: gebruik dat water dan gewoon voor je binnenplanten of de tuin.
Heb je een vaatwasser, dan is 40graden als insteltemperatuur echt genoeg. Naast niet te vol laden en ook niet te leeg, gebruik je liever zuiveringszout (baking soda) of de milieuvriendelijke vaatwastabletten. De combinatie van plantaardige en minerale ingrediënten en inno-vatie door aantal van hierboven genoemde merken geeft echt een goed resultaat.

Hetzelfde geldt voor schoonmaken. De optische witmakers in de middelen weerkaatsen het licht weliswaar goed zodat het resultaat er schoon uitziet, maar pas echt verstandig zijn de milieuvriendelijkere producten van genoemde merken. En voor de allesreiniger heeft zelfs AJAX een groenere variant!
Voor wat betreft de wasmachine: met een volle trommel ben je echt goedkoper uit, en is wassen op hoger dan 40 graden voor een schone was echt niet nodig.

Hotfills
Een ander aspect, zijn de apparaten waarvan een zogenaamde hotfill-variant bestaat. In dat geval warmt je wasmachine of vaatwasser het koude water niet op, maar komt er via een warmwaterkraansluiting direct warm water in de machine. Je energiebesparing kan oplopen tot wel 30%.

Energielabel
Nieuwe vaatwasser, wasmachine, vriezer of koelkast? Voor de laatste betekent energielabel A+++ in vergelijking tot je oude koelkast kan je energiekostenbesparing oplopen tot wel 120 euro. Moeite waard om even je apparaten na te lopen op aanschafdatum en dit te vergelijken met een nieuwe voorzien van een zo hoog mogelijk energielabel.

CV- of combi-ketel
Een hoogrendement ketel, een zonneboiler of hybride warmtepomp.., het is even goed (laten) rekenen maar de besparingen op energiekosten kunnen oplopen tot wel 900 euro per jaar. Kijk op Milieu Centraal voor wat meer info. Nieuw is de ‘HRe-ketel die via warmtekrachtkoppeling ook stroom opwekt’ staat op hun site te lezen.

DouchenSchermafbeelding 2014-09-03 om 11.20.37
Onder de douche is 5 minuten echt ruimschoots voldoende om te ‘chillen’ en je lekker schoon te boenen. Een zogenaamde douchecoach kan je helpen om het bij die circa 55 liter (warm)waterverbruik te houden. Samen douchen is natuurlijk een leuk en goed idee! Qua materiaal zijn er prachtige waterbesparende douchekoppen, en check ‘s de zogenaamde douche-warmteterugwinning, waarbij de helft van de warmte uit weglopend douchewater wordt opgevangen en gebruikt voor het verwarmen van koud water; de CV-ketel hoeft dan minder hard te werken en dat bespaart een gemiddeld huishouden tot zo’n 70 euro (prijspeil 2013/14).

Ook even nalopen
Een lekkende stortbak of kraan kost je veel. Daar we zo’n 30% van ons dagelijks waterverbruik wegspoelen in de wc, is een reservoir met gescheiden knoppen voor een grote of kleine ‘boodschap’ aan te raden.

Per minuut tandenpoetsen of handenwassen verdwijnt er 20 liter water in het putje; veel he?! En als je koud in plaats van warm water gebruikt, bespaar je ook nog ‘s energie.


Door: Erwin Polderman

Meer info, onder andere hier:
www.regenzuil.nl
www.basvanderveer.nl
www.greenem.nl
www.milieucentraal.nl

Lees ook:
> Wereld Waterweek, water zorgt voor leven!

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *