Zwerfdierenkalender


Verjaardagskalender: Iedere dag Zwerfdierendag.

Een bijzonder initiatief, uitgewerkt en gerealiseerd door Githa van Eeuwen en Stichting Dierenopvang Bosnië. Een kalender met een verhaal over het lot van de dieren, verteld door mensen.

Het thema: ook dieren verdienen “humane” leefomstandigheden.
Feit: het geschatte aantal zwerfhonden wereldwijd is 600 miljoen!

Een 13-delige serie foto-illustraties, gemaakt door Githa van Eeuwen, woonachtig in Amersfoort, laat de situatie zien waarin dieren zich doorgaans bevinden wanneer zij op straat leven. Deze hartverscheurende situaties worden uitgebeeld door mensen en zijn op bijzondere wijze bewerkt, waardoor er een surrealistische sfeer ontstaat. De serie illustraties wordt gebundeld in een verjaardagskalender.

zwerfdierenkalender

De mooie, maar soms ook schokkende illustraties hebben als doel de mens aan het denken te zetten. De oorzaak van de toename van een zwerfdierenpopulatie ligt immers bij de mens en niet bij de dieren zelf, die volgen alleen maar hun natuurlijke instinct. De oplossing van de problemen ligt in een combinatie van educatie, verantwoord huisdierenbezit en sterilisatie/castratie. Helaas wordt er echter vaak gekozen voor minder humane oplossingen, wat resulteert in extreem geweld jegens dieren, getraumatiseerde dierenliefhebbers en een toename van dieren op de lange termijn.

Samenwerking
Githa van Eeuwen zocht de samenwerking met Stichting Dierenopvang Bosnië (hierna SDB), deze stichting werkt sinds 2002 actief aan het probleem van de toegenomen zwerfdierenpopulatie in het door oorlog verwoeste land. Door sterilisatieprojecten, educatiepakketten en samenwerking met overheid en lokale dierenbeschermers probeert de stichting het leven te verbeteren voor de dieren op straat en de aanwas van nieuwe jonge dieren terug te dringen.

SDB realiseert zich dat niet alleen in Bosnië de dieren aan hun lot worden overgelaten, maar dat het een wereldwijd probleem betreft. Door bewustwording te creëren hoopt SDB het leed te verminderen, ook op andere plekken in de wereld. De illustraties zijn internationaal georiënteerd.

zwerfdierenkalender

Verjaardagskalender
Met de verkoop van de kalender worden de zwerfdieren geholpen, want met de opbrengst bekostigt SDB sterilisatieprojecten en geeft zij voorlichting aan kinderen en volwassenen over verantwoord huisdierenbezit en omgang met zwerfdieren. Voor meer informatie over het kunstproject en de kalender: www.zwerfdierenkalender.com

Stichting Dierenopvang Bosnië De stichting is nog lang niet klaar met haar missie! Voor meer informatie over het werk van SDB: www.hondenopvang.com

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *