Grote kleine veranderingen

1 miljoen druppels

 “In het nieuwe jaar ga ik het allemaal anders doen!”, herkenbaar? Vol goede moed en intenties springt vijfenzeventig procent van Nederland het nieuwe jaar in volgens een onderzoek van ING. Een jaar waarin alles anders wordt dan voorgaande jaren waarin dezelfde goede voornemens ten doel werden gesteld.

Bijna twintig procent van wie dit leest zal nu al een beetje beginnen te blozen en een licht schuldgevoel waarnemen. Zij hebben rond deze tijd van het jaar hun goede voornemens alweer laten varen en met een nieuw jaar in zicht is dat al tachtig procent.

Alle beetjes helpen
Vaak willen we te veel ineens; de stap is te groot. Kleine stapje zetten richting het einddoel is op den duur effectiever. En zo is dat ook met duurzamer leven. Je hoeft niet je hele leven om te gooien en je hoeft niet alles perfect te doen. Maak gewoon kleine stapjes die bij je passen, alle beetjes helpen.

Ontwikkel voor jezelf hele kleine realistische ‘gebruiken’ en iedere keer dat je die kleine dingen doet beloon je jezelf. Zodra het gebruik een vanzelfsprekend voor je is breid je deze  uit.

1.000.000 Druppels
Pak bijvoorbeeld –zodra het even niet sneeuwt- de fiets naar de supermarkt en koop iets lekkers om je goede actie te vieren, het hoeft maar één keer per week. En zodra je elke week volautomatisch op je fiets springt richting de super, laat dan nog een keertje extra de auto staan. En nu zul je misschien denken: “nutteloos die kleine acties, daarmee is de wereld toch niet ineens geholpen?!” Dat klopt. Eén druppel op een gloeiende plaat koelt de plaat niet af, maar een miljoen druppels koelen de plaat wel degelijk af.

Je zult zien: wanneer jij met je omgeving kleine stapjes maakt om duurzamer te leven, dan zijn die kleine veranderingen samen ineens een grote verandering én zit jij aan het einde van het jaar niet bij die tachtig procent die zijn Nieuwjaarsdoel heeft laten varen.

Kijk eens op eenmiljoendruppels.nl. Sluit je aan bij het netwerk van 1.000.000 anderen en maak met kleine veranderingen samen grote veranderingen.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *