De 5 kenmerken van een duurzame ondernemer

duurzaam ondernemen

MVO staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en gaat in eerste instanties om de ondernemers en bedrijven. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is dan ook precies wat de duurzame ondernemer doet.

Een duurzame ondernemer wilt verantwoordelijkheid dragen voor maatschappelijke problemen zoals bijvoorbeeld de klimaatsverandering en luchtvervuiling. Maar ook zaken als de al dan niet lokale arbeidsomstandigheden en vergrijzing spelen hier in mee. Om te beginnen probeert de duurzame ondernemer deze zaken niet groter te maken. De ondernemers die hier nog een stap verder in gaan proberen een bijdrage te leveren aan het oplossen van deze problemen!

duurzaam ondernemen

1. Duurzaam ondernemen, een breed begrip

Dit geld niet voor een, maar voor alle bedrijfsprocessen. Dus zowel zaken als inkoop en productie, maar ook HRM en communicatie zijn hier onderdeel van. Duurzaam ondernemen is dus ook niet iets wat je ‘zomaar’ even doet, het is onderdeel van een integrale visie in het bedrijf. Daarbij verandert de maatschappij voortdurend en draait duurzaam ondernemerschap dus ook om het steeds bewust op zoek zijn naar manieren om het bedrijf te verbeteren.

2. People, planet, profit

Duurzaam ondernemen draait om een balans tussen de 3 p’s: people, planet en profit. Dit betekend dat er in de integrale visie van het bedrijf rekening gehouden wordt met effecten op de werknemers, het milieu en de maatschappij. Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld nadenken over duurzame inzetbaarheid voor werknemers of extra aandacht schenken aan een gezonde werkplek.

3. Duurzaam verbruik

Een duurzame ondernemer maakt dus ook gebruik van duurzame energie. Gebruik hiervan draagt niet alleen bij aan het groene imago van het bedrijf maar bespaart ook in de kosten. Het gebruik van LED verlichting in bedrijfshallen en kantoren kan al snel honderden euro’s per jaar besparen. Daarbij gaat een LED lamp gemiddeld zo’n 30 jaar mee en zijn er dus minder lampen nodig. Ook dit draagt weer bij aan het milieu.

4. Duurzaam vervoer

Ook met duurzaam vervoer kan op de kosten bespaard worden. Personeel dat gebruik maakt van elektrische auto’s bijvoorbeeld, of het motiveren van reizen met het OV of met de fiets. Dit kan op allerlei manieren gedaan worden, bijvoorbeeld door korting aan te bieden op duurzame vervoersmiddelen. Daarbij kan ook thuiswerken mogelijk gemaakt worden door bijvoorbeeld gebruik te maken van een intern netwerk of teleconferenties.

duurzaam ondernemen

5. Duurzame productie

Een duurzame ondernemer werkt zoveel mogelijk met duurzame productie. Een duurzaam productontwerp bijvoorbeeld, of speciale regels voor bedrijfsafval. Dit vindt allemaal plaats in een duurzaam bedrijfspand. Ook wordt er duurzaam ingekocht. Naast de prijs en kwaliteit wordt er ook gelet op sociale aspecten en milieuaspecten.

Meer:

Koplopers sociaal ondernemen inspireren met gouden tips
Nederlandse startup innoveert Nederlands onderwijs
Gezondheidstips voor de kantoorwerker

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *