5 tips om te onthaasten en met minder stress te leven

In het kader van ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ is het natuurlijk om naast de wereld om je heen ook aan jezelf te werken. Ook met jezelf moet je immers op een duurzame manier omgaan. Je moet namelijk nog wel even mee. Je welzijn is evenzeer van belang voor je algehele gezondheid, en daarom heb je zelf de schone taak om je eigen welzijn in de gaten te houden. Blijf je dag in, dag uit met stress doorleven, dan maak je van jezelf een tikkende tijdbom. Daarom geven wij een aantal tips die kunnen helpen met onthaasten en het verminderen van stress.

Taken eerlijk verdelen

Zorg dat taken op een eerlijke manier verdeeld zijn tussen jou en andere gezinsleden of tussen jou en collega’s. Hoezeer je ook bereid bent om de verantwoordelijkheid te nemen, betekent dat niet altijd dat dit ook redelijk is. Waarom zou jij harder moeten werken dan een ander? Maak daarom een duidelijk taakverdeling. Thuis kun je de huishoudelijke onderverdelen, zodat je weet dat een aantal specifieke taken niet jouw verantwoordelijkheid zijn maar wel gedaan worden. Op het werk is het verstandig om duidelijk te hebben wat nu precies wel en niet onder jouw functieomschrijving valt. Het is immers niet redelijk om werk te moeten doen waar je niet voor betaald wordt.

Cursus time management

Heb je moeite met het indelen van je tijd? Is de balans tussen werk en privé bij jou compleet verstoord? Dan is het tijd om je actief met time management bezig te gaan houden. Wanneer je in staat bent je tijd goed in te delen, hoef je geen stress te hebben om zaken waarvan je weet dat ze af gaan komen. Alleen waar begin je? In een cursus time management kun jij tips, trucs en vaardigheden aanleren om op een effectievere manier met je tijd om te gaan. Zo’n cursus zet je op de goede weg om te leren leven met minder druk en stress.

Werk thuis in een aparte ruimte

Werk je thuis aan de keukentafel of de eettafel? Hoe fijn thuiswerken ook kan zijn, het brengt ook het risico met zich mee dat je niet meer kunt ontspannen in je eigen huis. Wanneer jij in je eigen woonkamer gaat werken, wordt dit van een ruimte waar je kunt relaxen ineens een ruimte waar je aan je werk herinnerd wordt. Daarom raden we het van harte af om in zo’n ruimte te gaan werken. Heb je ruimte om elders in het huis, bij voorkeur in een aparte ruimte, een werkplek in te richten? Dan is dit een veel geschiktere keuze. Hier kun je namelijk ook de deur achter je dicht trekken en het werk even daarlaten.

Even niet bereikbaar zijn

We ervaren op een doorsnee dag in ons leven oneindig veel prikkels, waardoor het moeilijk wordt om te focussen op hetgeen waar we mee bezig zijn of te ontspannen. Een significant deel van die prikkels wordt veroorzaakt door het feit dat we altijd maar bereikbaar zijn. We ontvangen de hele dag door pushberichten en notificaties die onze aandacht trekken. Zou het niet fijn zijn om even complete rust te ervaren? Wanneer je niet op iets belangrijks zit te wachten, zou je ervoor kunnen kiezen om je pushberichten en notificaties even een tijdje uit te zetten. Als het echt belangrijk is, belt men immers wel. Tenzij je ook die mogelijkheid uitschakelt voor complete rust, natuurlijk.

Stop met dingen invullen voor een ander

Denk jij dat een ander precies kan invullen wat jij denkt, voelt of van plan bent? Nee toch? Dat geldt dus andersom ook zo. Jij kunt niet invullen voor een andere wat diegene denkt, voelt of plan is. Toch lopen velen ons zich de hele dag druk te maken over iets wat een ander zou kunnen denken of hoe een ander ergens op zou reageren. Uiteindelijk blijkt dan dat we regelmatig ongelijk hebben en ons voor niets hebben lopen opwinden. Dit is verspilde energie en onnodige stress en frustratie. Laat de dingen komen zoals ze komen en maak je enkel druk over zaken die ook daadwerkelijk aan de orde zijn. We begrijpen dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Het is dan ook echt een proces dat je moet ondergaan. Vind je het moeilijk om hiervan los te maken, houd dan eens bij hoe vaak blijkt dat je iets verkeerd ingevuld hebt en het allemaal bijzonder meevalt.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *