5 trends voor een duurzaam financieel systeem

duurzaam investeren

Een duurzaam financieel systeem? Het wordt wel ’s tijd! Als mede-oprichter van crowdfunder Oneplanetcrowd kijken we bij DeBetereWereld al een aantal jaar met andere ogen naar ondernemen, financieren en bankieren. Dit komt onder andere tot uiting in de artikelen in ons dossier PureWinst, onder andere over het initiatief DuurzaamInvesteren.

Natuurlijk heeft ook DuurzaamBedrijfsleven hier oog voor. Hun thema van deze week is “Future Finance: 5 trends voor een duurzaam financieel systeem” en zonder de andere 3 trends tekort te doen, wil ik er graag 2 quoten:

4. Financiering zonder bank: crowdfunding
Crowdfunding wordt big business, althans volgens duurzaam crowdfundingplatform Oneplanetcrowd. Zo is er in de eerste helft van 2016 € 86 mln geïnvesteerd in crowdfundingprojecten in Nederland. En dat geld gaat al lang niet meer alleen naar start-ups. Zorginstellingen, energiebedrijven en vastgoedpartijen halen tonnen of zelfs miljoenen op via de crowd, om sneller te kunnen verduurzamen.
Crowdfunding biedt investeerders niet alleen financieel rendement. Investeerders weten door een intensievere verbinding met de personen achter de onderneming of het project precies wat er met het ingelegde geld gebeurt. Ook banken omarmen crowdfunding als aanvulling op hun productportfolio. Onder meer ING Bank en ASN Bank komen met eigen platforms.

5. Impactinvesteren
Investeren met impact komt uit de sfeer van filantropie en wordt mainstream. Impactfondsen gericht op sociale of milieuwinst stellen zowel individuele investeerders als institutionele beleggers als pensioenfondsen in staat om duurzaam en rendabel te investeren.
Blackrock, met ruim € 4.000 mrd in kas de grootste vermogensbeheerder ter wereld, heeft zijn eigen impactfonds gelanceerd. Deze week werd bekend dat het Nederlandse impactfonds Social Impact Investment (Social IV) nu een omvang heeft van € 40 mln, na miljoeneninleg van ASN Bank en verzekeraar ASR.
De sociale ondernemingen weten Social IV volgens partner Warner Philips goed te vinden. “In Nederland weten succesvolle ondernemingen de geldbronnen te vinden, waardoor zij ons benaderen. Maar zelf gaan wij ook op pad om de juiste onderneming van groeikapitaal te voorzien.”
Een fonds dat al langer aan de weg timmert is pymwymic, dat onder meer investeerde in Snappcar en telefoonrecycler Closing the Loop.

Lees ook de andere 3 trends voor een duurzaam financieel systeem, geschreven door Erik Verheggen voor DuurzaamBedrijfsleven.

Foto bovenaan: DuurzaamInvesteren.

Gerelateerd:
>  Oneplanetcrowd samen met ASN Bank in crowdfunding
>  On topic artikelen, gebundeld in dossier PureWinst

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.