Beleef biologisch, ga Lekker naar de Boer!

biologische boeren

20 & 21 juni, landelijk! Zoek heel eenvoudig een boerderij in je buurt...

Biologische producten zijn steeds breder verkrijgbaar. Wie benieuwd is naar de mensen en verhalen achter die lekkere, gezonde en diervriendelijke producten, kan op 20 en 21 juni Lekker naar de Boer. In heel Nederland doen zo’n 160 biologische boerderijen mee.  Lekker naar de Boer is een initiatief van Bionext. 

 

Lekker naar de Boer laat je kennis maken met (bio)boeren uit de buurt en maakt de lokale biologische landbouw zichtbaar en toegankelijk. Lekker naar de Boer is gebaseerd op beleven. Zodra je het erf oploopt, gaat er een wereld voor je open. Je ziet, ruikt en ervaart dan wat er zo bijzonder – of eigenlijk zo natuurlijk – is aan biologisch boeren.

Paula Nijman, projectleider: “Er is van alles te doen, voor volwassenen en voor kinderen. De deelnemende boeren zijn trots op hun bedrijf en vinden het leuk om mensen te ontvangen. Vaak steken ze veel tijd en energie in zo’n open dag: ze organiseren bijvoorbeeld een kleine boerenmarkt, een proeverij met eigen producten of een speurtocht voor kinderen.” Op vrijwel elk bedrijf worden rondleidingen georganiseerd, waarbij de boer of boerin vertelt over de biologische manier van werken.

Zoek een boerderij in je buurt 

lekker naar de boer 

Jaar van de Bodem
Biologisch boeren begint met een gezonde en vruchtbare bodem. In het Jaar van de Bodem 2015 kan iedereen zelf komen bekijken hoe dat zit. Op biologische boerderijen wordt alleen echte mest en compost gebruikt; dit ‘voedsel voor de bodem’ zorgt ervoor dat de vruchtbaarheid behouden blijft. Kunstmest en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen heeft een biologische boer niet nodig.

Speciaal voor het Jaar van de Bodem heeft Bionext een informatie- en werkblad gemaakt voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Dit is verkrijgbaar op de deelnemende boerderijen.

Fietsroutes naar de boer
Lekker fietsen door het platteland en onderweg je tas volladen met lekkers van de boerderij? Dat kan! Er zijn meer dan 25 fietstochten uitgestippeld van de stad naar de boer in de buurt. Kijk op www.lekkernaardeboer.nl/fietsroutes voor een route bij jou in de buurt.

Gecontroleerd biologisch
Biologische producten zijn te herkennen aan het biologisch keurmerk. Dit keurmerk wordt in Nederland verstrekt door Skal Biocontrole, de onafhankelijke certificeerder en toezichthouder. Het biologische keurmerk wordt door alle landen in de EU gebruikt. Ook het woord ‘biologisch’ is wettelijk beschermd. Zodra dit woord gebruikt wordt op een verpakking, is een bedrijf verplicht zich vooraf aan te melden bij Skal om gecertificeerd te worden.
Lekker naar de Boer maakt onderdeel uit van de Bionext campagne ‘Biologisch, lekker natuurlijk’ en wordt gefinancierd met steun van de EU.

 

Gerelateerd
> Vrouw zoekt Boer (column)
> Lekker naar de biologische boer
> On tour bji de boer

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.