Blog: ‘Zakelijk sociaal’

lendahand

Door Koen The, financial entrepreneur bij Lendahand

Het was maar een kort nieuwsberichtje, maar wel een opvallende. Het product met de grootste winstmarge voor supermarkten is niet vers fruit of een leuk wijntje. Nee het is… de plastic tas. Maar liefst 70% marge zit daarop. Nu is het aannemelijk dat supermarkten niet bewust hebben geprobeerd de vraag naar plastic tasjes te exploiteren. Het lijkt eerder een bijkomend effect van een ontmoedigingsbeleid. Echter, er blijft iets knagen dat de marge erop zo hoog is terwijl een potje pindakaas soms onder de kostprijs verkocht wordt. Je zou bijna denken dat supermarkten pindakaas op de plank hebben om plastic tasjes te kunnen verkopen.

Een welbekend voorbeeld van hoe het winstmodel niet meteen af te leiden is van het business model, is de bioscoop branche. Bioscopen verdienen allang niet meer hun geld met het verkopen van tickets, maar met de verkoop van frisdank en popcorn (1.500% marge). Ze draaien films zodat jij bereid bent om voor veel geld gepofte mais te eten.

Kapitalisme maakt mensen creatief. Dat kan negatief uitpakken, zoals het realiseren van hoge marges op plastic tasjes, maar in principe leidt het tot innovatie. En innovatie is zeer belangrijk voor economische groei. Naast innovatie zet een kapitalistische markt ook een prijs op hard werk en slim ondernemen. Het is echter een gemiste kans dat het bijna altijd een puur financiële prijs betreft. Bedrijven trachten bedrijfswaarde te maximaliseren of anders wel omzet en winst. Succes wordt uitgedrukt in harde valuta.

Bij Lendahand willen we laten zien dat het ook anders kan. We hebben een sociale doelstelling, namelijk het creëren van banen zodat mensen de kans krijgen om armoede te ontvluchten. Echter, we gebruiken een zakelijke benadering om die sociale doelstelling te bewerkstelligen. Noem ons zakelijk sociaal. Zo hebben we een verdienmodel en zijn we niet afhankelijk van donaties. We hebben verantwoording af te leggen aan onze aandeelhouders. Maar zij zijn voor ons niet de enige stakeholders. Wij kijken ook naar de belangen van de ondernemers die we verder helpen en de mensen die via ons platform uitlenen. We gaan verantwoordelijkheden niet uit de weg en vinden het ook belangrijk dat onze stakeholders er hetzelfde inzitten. We financieren veelbelovende MKBs in opkomende landen via crowdfunding. Maar zij dienen wel het geld terug te betalen met rente. Van de funders (lees: uitleners) op ons platform verwachten we dat ze niet puur naar het financiële rendement kijken op hun leningen, maar ook een sociaal rendement nastreven. Hetzelfde verwachten we van onze aandeelhouders. Wijzelf werken nu voor een fractie van wat we verdienden toen we nog in loondienst waren. Alléen wanneer Lendahand een succes blijkt te zijn – we creëren duizenden banen in opkomende landen én funders ontvangen een gezond rendement – dan zal het management van Lendahand er financieel baat bij hebben. Maar wel op een fatsoenlijke manier. Zodoende tracht Lendahand de juiste incentives te leggen bij de verschillende stakeholders, zodat het geheel erop vooruit gaat.

Het in ogenschouw nemen van alle belanghebbenden houdt je scherp en geeft je een lange termijn visie. Sociaal en financieel rendement gaan hand in hand en kunnen elkaar zelfs versterken. We noemen dit ook wel sociaal dividend. En voor sociaal dividend geldt: in het verleden behaalde resultaten bieden meer zekerheid voor de toekomst van veel mensen en gezinnen!

www.lendahand.nl

Lees ook andere artikelen, cases en blogs uit het dossier Mesofinance, onder andere:
> Sparen is zonde
> Economische ontwikkeling op de Filipijnen

lendahand

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *