Duurzaamheid in de kledingindustrie

Van je oude overhemd wordt iets nieuws gemaakt

Als startende online modewinkel kan niet vroeg genoeg begonnen worden met duurzaam te werken. Bij online overhemdenwinkel overhemden.com proberen ze in alle onderdelen van het bedrijf te verduurzamen. Hoe doe je dat in een industrie die eigenlijk totaal niet duurzaam is?

Katoen produceren kost heel veel water, het afleveren van pakketjes is milieuvervuilend en het product belandt na 50 keer dragen gewoon weer in de prullenbak. De ondernemers van Overhemden.com delen graag hoe zij proberen te verduurzamen:

De overhemdenproductie is niet duurzaam
De productie van een overhemd is verre van duurzaam. De meeste worden gemaakt van katoen. Om 1 kilo katoen te produceren is gemiddeld 8.000 liter water nodig. Dat is bizar veel! Gelukkig werken steeds meer weverijen samen met katoenproducenten die volgens het Better Cotton Initiative werken: dit is een lijst van 6 duurzaamheidsprincipes waar katoenboeren tijdens de productie aan moeten voldoen. Dit wordt hopelijk de komende jaren snel gemeengoed. Waar wel al grote stappen gemaakt zijn, is in de productie van het overhemd zelf. Door diverse initiatieven de afgelopen jaren zijn de arbeidsomstandigheden flink verbeterd.

overhemd

Het hergebruiken van een overhemd
Wij werken samen met VanHulley. Onze klanten krijgen de kans om van hun versleten overhemd een boxershort te maken. Dit is zowel duurzaam als sociaal. Van je oude overhemd wordt iets nieuws gemaakt: hij wordt niet weggegooid. Daarnaast werken ze samen met naaisters die een achterstand tot de arbeidsmarkt hebben. Een win-win situatie!

Niet meer eindeloos heen en weer zenden van pakketjes
Het aantal pakketbezorgers is explosief toegenomen in de afgelopen jaren. Dit is te danken aan de populariteit van online shoppen. Het milieu heeft hier wel onder te lijden: al die miljoenen extra kilometers zorgen voor een hoop extra uitstoot. En als een pakketje retour moet gebeurd dit zelfs 2 keer! Wij controleren daarom al onze orders handmatig: zien we verschillende maten of merken? Dan bellen we de klant om er zeker van te zijn de juiste maat op te sturen. Naast dat het fijn is voor de klant om gelijk de juiste maat te krijgen, is het ook nog eens beter voor het milieu.

Continue verbeteren
Het verduurzamen is een continue proces. Nog talloze mogelijkheden zijn te bedenken om binnen onze productie de overhemden verder te verduurzamen. Denk hierbij aan het verbannen van plastic verpakkingsmateriaal en het bezorgen met elektrische busjes. Heb jij nog concrete ideeën? We zijn benieuwd!

Meer fashion:
>  Schoonste tshirt ter wereld

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *