Eerste zonnepanelen op dak Amsterdam ArenA

De oppervlakte van dit zonnedak is vergelijkbaar met een voetbalveld!

Vandaag worden de eerste zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van de Amsterdam ArenA. In mei zal het zonnedak opgeleverd worden. Dan moeten er zo’n 4200 panelen zijn geplaatst.

Het Platform Duurzame ArenA – ArenA-medewerkers verantwoordelijk voor de realisatie van het duurzaamheidsprogramma ‘Amsterdam ArenA. Vanzelfsprekend duurzaam’.– legde vanochtend symbolisch de eerste zonnepanelen op het stadiondak. Daarmee gaven zij het startsein voor de realisatie van het grootste zonnedak van de hoofdstad. In totaal installeert de Amsterdam ArenA de komende periode ongeveer 7.000 m2 aan zonnepanelen op de niet-licht doorlatende, niet-bewegende delen van het stadiondak. Deze oppervlakte is vergelijkbaar met een voetbalveld.

ArenAZonnepanelen1ArenAZonnepanelen2

Zonnestadion
Het zonnedak van de ArenA zal ongeveer 930.000 kWh per jaar produceren. Dat is 10% van de elektriciteit die het stadion momenteel jaarlijks verbruikt en vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van circa 270 huishoudens. De plaatsing van de panelen brengt de ArenA in de top van Europese ‘zonnestadions’.

Green Deal-partners
“Ik ben buitengewoon trots op dit bijzondere moment”, zegt Henk van Raan, projectdirecteur van het duurzaamheidsprogramma ‘Amsterdam ArenA. Vanzelfsprekend duurzaam’. “Het was een lange weg om dit voor elkaar te krijgen, maar het is gelukt! Hiermee zijn we weer een stap dichter bij ons einddoel: per saldo klimaatneutraal in 2015.” De aanleg van het zonnedak kost circa 1,6 miljoen euro en wordt uitgevoerd door enkele Green Deal-partners van de ArenA, namelijk Nuon, BAM en Arcadis. Oskomera verzorgt de levering en montage van de zonnepanelen. De Green Deal-partners helpen de ArenA om in 2015 per saldo klimaatneutraal te zijn.

Amsterdams Klimaat en Energiefonds en Amsterdams Investeringsfonds
In oktober 2013 ging het Amsterdams Klimaat en Energiefonds van start, een initiatief van gemeente Amsterdam. In dit fonds heeft de gemeente Amsterdam een deel van de opbrengst van de verkoop van Nuon-aandelen ondergebracht. Het fonds verstrekt (achtergestelde) leningen, garanties en/of aandelenkapitaal. Samen met het al langer bestaande Amsterdams Investeringsfonds zorgt zij er mede voor dat de ArenA het zonnedak financieel rendabel kan installeren en exploiteren.

ArenAZonnepanelen3arena

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *