Elektrische auto verzekeren: waar moet je op letten?

elektrische auto verzekeren

Rij je in een elektrische auto? Gefeliciteerd, je draagt al een mooi steentje bij aan een betere wereld! Verzeker je elektrische auto goed, via een particuliere verzekering of met een bedrijfsautoverzekering.

Waar kun je op letten voor een goede verzekering? 7 Tips:

Tip #1: Voertuigvolgsysteem

Bij elektrische auto’s is de kans op diefstal klein. Het dievengilde begrijpt namelijk dat deze voertuigen makkelijk te volgen en op non-actief te zetten zijn bij diefstal. Zelfs de grootste boef staat niet graag voor joker in een stilstaande elektrische auto. Verzekeringsmaatschappijen houden dit graag zo. Ze eisen dan ook een voertuigvolgsysteem bij de verzekering van een elektrische auto. Laat het volgsysteem daarom bij de aanschaf van de auto meeleveren.

Tip #2: Tweedehandsauto? Vraag altijd om alarm-certificaten

Elektrische auto’s zijn al tweedehands te koop. Vraag bij de aankoop altijd om de alarm-certificaten. De verzekering zal erom vragen. Belangrijk om te weten: zijn er bij diefstal geen alarm-certificaten aanwezig? De verzekering zal dan niet uitkeren.

Verleng certificaten altijd na drie jaar.

Tip #3: Houd uw eigenrisico laag

Vindt er schade plaats dóór of aan je elektrische auto? Bij zowat alle schades zal je het eigenrisico kwijt zijn. De ervaring leert dus dat het premievoordeel van een hoger eigen risico niet opweegt tegen de eigenrisico-kosten die je uiteindelijk toch moet maken.

Tip #4: Maak een premieberekening

Het is altijd de moeite waard om premies te vergelijken. Deze vergelijkingstool laat maatschappijen zien die elektrische auto’s zowel privé als zakelijk verzekeren. We tonen hierbij alleen de betere verzekeringsmaatschappijen, met goede voorwaarden en met tussenpersonen werken.

Tip #5: Controleer of uw auto beveiligd is

Ben je er niet zeker van of je elektrische auto beveiligd is? Je controleert het makkelijk online. Op www.kiwascm.nl geef je het kenteken in en krijg je direct zekerheid.

Tip #6: Hybride, plug-in of volledig elektrisch?

Auto’s die op stroom rijden zijn vooralsnog duurder dan voertuigen op gas, diesel of benzine. Dat heeft zijn weerslag in een hogere premie voor de autoverzekering.
Neem dus bij het vergelijken van verzekeraars mee of je in een hybride, plug-in of volledig elektrische auto rijdt. Zo is bijvoorbeeld een volledig elektrische accu veel duurder in aanschaf en reparatie dan een hybride accu. Daarom is een allriskdekking bij volledig elektrisch rijden een verstandige keuze.

Tip #7: Tesla verzekeren?

Overweeg je de aanschaf van een Tesla? Niet elke verzekeraar accepteert een Tesla, omdat het ingebouwde volgsysteem meestal niet voldoende beveiliging biedt. Sommige verzekeraars nemen een Tesla wel op in de verzekering, maar alleen als er een SCM beveiliging in klasse 5 aanwezig is. Dit volgsysteem is verbonden met een alarmcentrale.

Conclusie: elektrisch rijden, net even anders verzekeren

Een elektrische auto is een prachtig bezit, die bij het verzekeren om net even een andere benadering vraagt dan bij een ’traditionele’ auto. Let bij het vergelijken daarom goed op de voorwaarden, prijsverschillen in dekking en op de gestelde eisen.

Dit artikel is je aangeboden door Beterverzekeren.nl. Beterverzekeren verzekert zo’n beetje alle voertuigen waarmee men zich verplaatst binnen het verkeer.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *