Eva Simons doet hiv test in Tanzania

Het bezoek aan Tanzania vond plaats in het jaar dat dance4life 10 jaar bestaat

Eva Simons is terug van een indrukwekkend bezoek aan Tanzania. Ze bezocht het land als ambassadeur van dance4life, de organisatie waar zij sinds december 2013 ambassadeur van is.

Eva Simons ging naar verschillende scholen in de regio Iringa, een gebied waar tien procent van de bevolking geïnfecteerd is met hiv. Armoede is een van de oorzaken dat het virus zich snel verspreidt. dance4life geeft hier seksuele voorlichting en gebruikt muziek en dans om informatie op jongeren over te brengen.

Eva: “Wat het meeste indruk op mij maakte was de ontmoeting met Rashid, een jongen van 24 die al sinds zijn geboorte met hiv leeft. Hij vertelde mij hoeveel taboes er nog bestaan rondom het virus. Mensen durven niet in zijn buurt te komen en het lukt hem niet om een baan te vinden. Hij leeft daardoor in grote armoede. Tijdens het dance4life scholenprogramma deelt hij zijn verhaal nu met jongeren, om er zo voor te zorgen dat taboes worden doorbroken en jongeren zich beschermen tegen het virus.”

Ook de slechte positie van meisjes maakte veel indruk: “Meisjes zijn vaak slachtoffer van ’sugar daddies’, oudere mannen met wie zij seks hebben in ruil voor wat eten of geld. Soms worden zij daartoe zelfs gedwongen door hun ouders, die dat door extreme armoede als enige uitweg zien. Het is daarom zo verschrikkelijk belangrijk dat meisjes voor zichzelf leren opkomen, en nee durven zeggen! Overal ter wereld. Ik werk zelf in een echte mannenwereld en zie ook daar dat vrouwen nog veel te vaak dingen tegen hun zin doen, zoals onveilige seks. Dat moet veranderen!”

2. Eva Simons_school4. Eva Simons_hivtest

Hiv-test
De zangeres bezocht ook een kliniek, waar zij besloot zelf een hiv-test te ondergaan: “Jongeren worden tijdens het dance4life programma aangemoedigd zich in deze kliniek te laten testen. Ik besloot het goede voorbeeld te geven en ook een test te doen. Dat blijft toch altijd even spannend, ook al weet je vrijwel zeker wat er uit komt! Gelukkig was de uitslag goed: geen hiv!”

Tien jaar dance4life
Het bezoek aan Tanzania vond plaats in het jaar dat dance4life 10 jaar bestaat. Eva Simons: “Ik heb nu zelf gezien hoe hard het werk dat dance4life doet nog nodig is. In de afgelopen 10 jaar is er al veel bereikt, maar er moet ook nog heel veel gebeuren. Op 6 juni vieren we in Het Concertgebouw alle successen en proberen we ook zoveel mogelijk geld in te zamelen om het werk van dance4life mogelijk te blijven maken!”.

Eva Simons
Eva Simons brak in 2010 in Nederland door met de hit ‘Take over control’, samen met de Nederlandse DJ Afrojack. Het nummer ‘This is love’ dat Will.i.am samen met Eva uitbracht in 2012 zorgde voor de wereldwijde doorbraak van de zangeres. In 2013 stond Eva Simons in het voorprogramma van Beyonce in het Ziggo Dome. Haar meest recente release is ‘Celebrate the Rain’, dat ze samen met Sidney Samson uitbracht.

dance4life
dance4life werkt samen met jongeren aan een wereld zonder aids. We geven seksuele voorlichting en gebruiken muziek en dans om jongeren te betrekken en inspireren. Bovendien motiveert dance4life jongeren om zelf in actie te komen en de verspreiding van hiv en aids wereldwijd terug te dringen. Dat is hard nodig, want nog steeds raken er dagelijks 6.300 mensen geïnfecteerd met hiv, waarvan de helft jonger is dan 25 jaar. Het Nederlandse initiatief vindt inmiddels plaats in meer dan 20 landen verspreid over 5 continenten.

Het werk van dance4life wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Exterion Media, SLAM!FM, GOGO, ID&T, Vodafone Foundation, Walibi, WE Fashion & WeTransfer.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *