FairFriends: duurzaam bamboe uit Azië, van Rataplan Design

de betere keuken

Shoppen & Geven voor een betere wereld

FairFriends zijn mensen met passie, die jou graag vertellen over het verhaal achter hun product of project. Deze keer spraken wij met Anne Klaasen van Rataplan Design, deelnemer van FairFriends.nl, en duurzame producten uit Azië verkoopt waaronder bamboe.

FairFriends.nl won eerder de Wereldprijs in de categorie Eerlijke Handel van de ASN Bank. Uitsluitend eerlijke producten met een goed verhaal, direct gekocht van de producent. En doneren aan indrukwekkende kleinschalige projecten van ANBI-erkende goede doelen. Bij ieder product of project vind je daarom uitgebreide informatie. Zo weet je wat je koopt en waaraan je doneert en hoe je bijdraagt aan een duurzaam eerlijke en gelukkige wereld. Samen shoppen én geven voor een betere wereld! www.fairfriends.nl

Wat is uw visie met betrekking tot een betere wereld?
Heel cliché misschien maar een betere wereld begint bij jezelf. Het helpt niet om naar anderen te wijzen. Ik probeer met mooie spullen die duurzaam zijn, mensen te laten zien dat duurzaam helemaal niet stoffig is of een hoog geitenwollensokgehalte hoeft te hebben.

Is uw bedrijf/de webshop een exponent van de huidige tijdsgeest / transitie naar een betere wereld, of  wat deed u besluiten te starten als ondernemer in faire producten?
Na twee en een half jaar in China gewerkt te hebben in een bamboe-fabriek, kwam ik terug naar Nederland. Tijdens mijn werk in China zag ik dat Chinezen veel bewuster zijn dan wij Westerlingen denken. Er wordt bijvoorbeeld veel meer aan recycling gedaan. In fabrieken werden alleen maar spaarlampen gebruikt. Het restafval van de bamboe werd in grote ovens verbrand en met de stoom en warmte die daar vanaf kwam werden weer machines in de fabriek aangedreven. Daar kunnen wij nog wat van leren. Aangezien ik met het duurzame natuurlijke bamboe werkte en er veel kennis van had besloot ik in Nederland mijn eigen bedrijf in duurzame bamboe woonaccessoires op te zetten. Ik had mijn netwerk en er was nog niet zoveel kwalitatief goede bamboe op de markt. Mijn droom is om mijn bedrijf steeds verder uit te breiden zodat de mensen in China er ook van profiteren. Het liefst met een eigen bamboe-productiefaciliteit in China. FSC als keurmerk is mooi om ergens mee te beginnen maar er zitten toch wat haken en ogen aan. Als de boeren te arm zijn om zich te kwalificeren voor FSC bijvoorbeeld dan klopt er toch iets niet.

rataplan-design

Bezoekt u uw leveranciers in de betreffende landen persoonlijk? Zoja, wat kunt u over het bedrijf/de producten /de ambachtslieden vertellen?
Zeker weten! Dat is het belangrijkste wat je kunt doen om de relatie met de fabriek goed te houden en om de kwaliteit van je producten te kunnen waarborgen. Met mijn achtergrond als meubelmaker/botenbouwer kan ik ook helpen om problemen in het productieproces op te lossen. Dat wordt ook gewaardeerd door de bamboe-fabriek.

Daarnaast probeer ik steeds meer duurzame spullen uit Azië te verzamelen. Ik heb bijvoorbeeld ook heel mooi papier van een grafisch ontwerpster uit Shanghai, thee en theekopjes van een vrouwenproject uit Beijing en vrolijke regenponcho’s van gerecyclede PET flessen uit China.

Kijken we naar de sociale impact hiervan, wat kunt u vertellen over de gevolgen van uw samenwerking voor de desbetreffende toeleverancier?
De fabriek heeft vaste werkuren. Overwerk gebeurt op vrijwillige basis en de werknemers worden goed behandeld. Een belangrijke voorwaarde voor mij als afnemer. Bijzonder is dat ik vanaf het moment dat ik bij deze leverancier kwam, hij meteen complete openheid van zaken gaf. Mede door mijn kennis en interesse in China mocht ik zonder begeleiding door de fabriek heen lopen om te kijken hoe de productie verliep. Dat heb ik wel eens anders meegemaakt.

Hoe screent u de mogelijke leveranciers/producten op?
Allereerst kijk ik naar de kwaliteit: constructie, lakwerk, welke lakken worden gebruikt en in hoeverre zijn die belastend voor ons milieu en hoe worden ze verwerkt. En zoals ik net al zei, ik vind het belangrijk dat ze respectvol met hun medewerkers omgaan. 

Wat kunnen we van uw webshop/bedrijf in de, al dan niet nabije, toekomst verwachten?
Ik wil langzaam steeds een stapje groter worden. Op het moment zoek ik winkels waar mijn spullen verkocht kunnen worden en uiteindelijk zou ik het liefst eigen voor de lokale boeren betaalbaar bamboe keurmerk opzetten en met Chinese vrienden een eigen productiefaciliteit opzetten waar bamboe woonaccessoires en meubels gemaakt worden.

U heeft onlangs besloten deel te nemen aan het FairFriends-concept. Wat was voor u hiervoor de reden? Wat zijn uw verwachtingen van het concept?  Heeft u eventueel nog een specifieke rol in FairFriends?
Samen sta je sterker dat vind ik mooi aan het concept. Marcel is heel druk bezig om FairFriends bekender te maken en ik verwacht dat dit binnenkort inderdaad ook gaat gebeuren. Op het moment ben ik zelf erg druk met de groei van mijn eigen bedrijf waardoor ik weinig tijd heb om nog iets extra’s te kunnen bijdragen, maar daar komt hopelijk snel verandering in.

www.fairfriends.nl/rataplan


Lees ook:

> FairFriends: speciale quinoa, van Wiraccocha 
> FairFriends: gewoven stoffen uit Guatemala, van Y’Abal Handicrafts

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *