Hoogsensitief: tips voor op het werk

Hoogsensitief tips voor op het werk

Liefst één op de vijf mensen is hoogsensitief (HSP). Ben jij extra gevoelig voor prikkels, geluiden en je omgeving? Dan ben je dus zeker niet de enige. Deze hoogsensitiviteit kan zich op tal van manieren uiten. Men kan er last van hebben in de privésfeer, maar bijvoorbeeld ook op de werkvloer. Extra vervelend, want dit zorgt ervoor dat je in een drukke omgeving niet volledig tot je recht komt. Hoe kan je ervoor zorgen dat je, ondanks HSP, niet afgeremd wordt in je werk en omgang met collega’s?

HSP als opmaat voor stress?

Heb je een grotere kans op stress wanneer je hoogsensitief bent? Helaas kan je het één niet los zien van het ander. Wie hoogsensitief is op het werk, zal zich extra moeten focussen om productief te zijn. Bovendien ga jij je ergeren aan de omgeving van het kantoor en het geluid van de omgeving. Factoren die een opmaat kunnen vormen richting stress of zelfs een burn-out. Het is voor mensen die te maken met hoogsensitiviteit niet eenvoudig om in een drukke omgeving te renderen. Er zijn echter oplossingen waarmee je enorm bent geholpen.

Werken is een groene omgeving

De zogenaamde groene kantoortuin. Groen creëert een ontspannen sfeer, zorgt voor voldoende zuurstof en is ook nog eens geluiddempend. Dat betekent dat je minder te maken hebt met, de voor jou zo vervelende, prikkels. Bijkomende voordelen: groen in je directe omgeving zorgt voor creativiteit, meer concentratie en laat het stressniveau dalen.  

Walk in the park, letterlijk

De pauze is hét moment om even tijd voor jezelf te nemen. Wil je jezelf écht lostrekken van de drukte, dan kan je ook in een select gezelschap of helemaal alleen door het park lopen. Het park is een relaxte omgeving, je bent omgeven door groen en dat zorgt ervoor dat je écht je hoofd leeg kunt maken. Weet je van jezelf dat je hoogsensitief bent? Laat je pauzes niet verloren gaan.

Kies voor een goede dagindeling

Stress als gevolg van HPS, dat wil je ten koste van alles voorkomen. Een goede dagindeling neemt veel druk, en daarbij horende stressklachten weg. Misschien herken je het gevoel: je collega’s hebben elke dag een spoedklus waar jij voor op mag draaien, en waardoor je niet toekomt aan je vaste werkzaamheden. Dat levert stress en irritatie op. Neem de regie over je eigen agenda! Door bewust te kiezen voor timemanagement kom je wél aan je werkzaamheden toe, en weet jij je grenzen beter te bewaken.

Noise cancelling oortjes   

Dankzij noise cancelling oortjes kan jij je geluidstechnisch volledig afsluiten van de buitenwereld. Je hoort de mensen om je heen niet praten, hebt niet te maken met de gebruikelijke prikkels en kunt je volledig richten op je werk. Wel zo prettig als je hoogsensitief bent.

Hoogsensitief en werken: het kan!

Ondanks HSP toch voldoening en plezier uit je werk halen? Dat kan gelukkig! Wel is het belangrijk om je eigen grenzen af te bakenen. Probeer bijvoorbeeld ook gelijkgestemden om je heen te verzamelen, want 20% van de bevolking voelt precies hetzelfde als jij. Zo kan je echt duurzaam werken en succesvol zijn in hetgeen je doet.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *