In De Groene Stoel: Bundles – wassen zonder waste!

Nu ook zeer aantrekkelijke crowdfundingsactie

Voor me zit Marcel Peters, oprichter van Bundles. Samen met Wouter Buijze is hij actief in het zogenaamde circulair wassen en drogen. Daarbij betaal je als gebruiker per wasbeurt en níet voor het bezit van je wasmachine of droger. De samenwerking met Miele staat stevig en om het proces te versnellen, is Bundles een crowdfundingactie gestart – óók interessant als je nog een goedwerkende machine hebt!

Natuurlijk willen wij daar graag meer van weten, en daarom vroeg ik hem het schone hemd van het lijf.

bundles

Marcel (links) & Wouter wassen zonder waste!

Marcel, wat kan je vertellen over Bundles?
Onze kinderen worden misschien wel 120 jaar. Als we zo doorgaan is, tegen de tijd dat hun kinderen geboren worden, de wereld één grote afvalberg. Dat is oneerlijk. We moeten een manier vinden om te leven zonder afval. Dit is waarom ik Bundles ben gestart. Met Bundles gaan we alle huishoudelijke apparaten aanbieden zonder dat ze afval creëren. We zijn begonnen met Wassen zonder afval, of beter Wassen zonder Waste om te laten zien hoe het werkt. De eerste 370 apparaten draaien al en klanten vinden het heerlijk!

Doe je ook mee?

Hoe kan Bundles mij als consument helpen om te participeren in een betere wereld?
Als je apparaten niet bezit, maar gebruikt, dan blijft Bundles eigenaar van de apparaten. Bundles zorgt dat de materialen niet worden verspild omdat de apparaten na gebruik een nieuw leven krijgen. Jouw kleren worden mooi schoon zonder dat de wereld daar viezer van wordt. We zorgen namelijk dat je met minder energie en wasmiddel schonere was draait. Een schone en betere wereld dus! Bovendien zorgen we dat kwaliteitsapparaten voor iedereen toegankelijk zijn omdat gebruikers betalen voor toegang en niet voor bezit!

Hoe houdt de gebruiker dan het overzicht van gebruik en de euro’s?
De Was-App! Op de app zie je precies hoe vaak je wast en hoeveel wasmiddel, energie en water je daarbij gebruikt. Je krijgt handige tips op basis van jouw manier van wassen om euro’s te besparen!

Jullie willen milieu-impact bereiken… Hoe berekenen jullie de impact van jullie service?
Er zijn verschillende partijen die onderzoek hebben gedaan naar de impact van de circulaire economie en leasemodellen. Onze case wordt genoemd in een belangrijke studie van McKinsey en de Ellen MacArthur Foundation. Zij stellen dat wassen 10 tot 25 procent goedkoper kan worden als we apparaten gaan gebruiken zoals in de Bundles case.

Wat duidelijk is, is dat de impact veel groter kan worden als we met meer consumenten veranderingen in de hele wasketen (op productieproces, repareerbaarheid, recyclebaarheid) kunnen afdwingen. Het is aan de consumenten en ondernemers om deze veranderingen ook echt te gaan realiseren.

Reguliere reinigingsmiddelen dragen bij aan een ongezond binnenhuisklimaat, met bijvoorbeeld ademhalingsproblemen en allergische reacties als mogelijk resultaat. Hoe kijkt Bundles daar tegen aan, wat bevelen jullie aan?
Wasmiddelen hebben veel impact op het milieu en op de gezondheid. We zijn gewend aan de effectiviteit van chemicaliën, maar je was kan ook echt schoon worden met plantaardige middelen zoals Seepje. Belangrijk is verder dat er niet onnodig veel zeep gebruikt wordt en dat de zeep goed uit de was wordt gespoeld. De automatische dosering en sensoren in onze apparaten zorgen daarvoor. Om schoon wassen verder te stimuleren, kan je deze wasmiddelen ook makkelijk via Bundles bestellen.

Hoe belangrijk zijn innovatie en samenwerking voor je?
Laten we beginnen bij samenwerking: alleen kunnen we de wereld niet schoner wassen. Zeepproducenten, apparaat producenten, transporteurs, monteurs, wasexperts, iedereen moet samenwerken om te kunnen Wassen zonder Waste. Innovatieve businessmodellen zijn daarbij een hele belangrijke tweede. Zonder nieuwe modellen komen innovaties in apparaten en wasmiddelen niet van de grond. Van een product een service maken is een manier om deze innovaties wel te realiseren.

Hoe kijkt Miele tegen deze samenwerking aan? Welke ondersteuning biedt deze Duitse witgoed-fabrikant jullie?
Wij zijn ontzettend trots dat we met Miele samenwerken. We hebben voor Miele gekozen omdat de apparaten die zij maken het best geschikt zijn voor circulaire consumptie. Ze zijn per wasbeurt het goedkoopst en het is ook nog eens mogelijk om de materialen die Miele gebruikt te hergebruiken. Samen met Miele geven we apparaten die niet meer gemaakt kunnen worden een nieuw leven en voorkomen we downcycling van materialen. Miele maakt goede apparaten die lang mee gaan, maar om te concurreren met goedkope wegwerpapparaten is een verandering van het verdienmodel noodzakelijk. Miele ziet daar een belangrijke rol voor Bundles weggelegd.

Wat kunnen onze lezers in de toekomst nog meer van Bundles verwachten?
Bundles gaat zich richten op het helpen van bedrijven om van een huishoudelijk apparaat een service te maken. Zo kunnen we niet alleen zorgen dat hun producten geen afval worden, maar ook dat de klantervaring en prestatie van hun producten verbeterd.
Tot slot, wat doe je in je privéleven, zélf voor een betere wereld?
Het enige dat ik nog steeds niet heb, is muurisolatie. Ik schaam me dood. En m’n schoonouders zijn naar Aruba geëmigreerd, dus ik ontkom er niet aan om af en toe in het vliegtuig te stappen. Verder heb ik zonnepanelen, een slimme thermostaat, oplettende kinderen, een mechanische grasmaaier, een elektrische auto (die is naar Australië aan het rijden ter promotie van duurzaamheid – www.plugmeinproject.com) en heel veel spullen die ik niet weg hoef te gooien. Door zelf het voorbeeld ook in je privéleven te geven, loop je vanzelf tegen de barrières aan die er momenteel zijn om te leven zonder afval.

bundlesWat wil je nog toevoegen aan bovenstaande?
We zijn nu aan het crowdfunden en we willen laten zien dat er veel mensen willen kiezen voor de circulaire economie.
Veel mensen hebben nog een goed werkende wasmachine en droger. Het Wassen zonder Waste kan voor hen direct starten als die stuk is.
Zo kunnen zij nu vast laten zien dat zij hun volgende apparaat circulair gaan gebruiken. Door commitment van een grote groep duurzame voorlopers kunnen we de abonnementen nog aantrekkelijker maken.
Pas dan kunnen we de volgende stappen zetten en fabrikanten gaan helpen om circulair ontwerpen, het demonteerbaar of upgradable maken van apparaten bijvoorbeeld, en gaan we op weg naar Wassen zonder Waste in een betere wereld.

Doe jij mee? https://www.oneplanetcrowd.com/nl/project/149960/description

Tekst: Erwin Polderman


Gerelateerd:

Win 1 jaar lang wassen

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.