Innovatieve oplossingen voor schone oceanen

Start-ups voorop bij Our Oceans Challenge

Hoe mooi zou het zijn als we energie opwekken uit zee, afval uit de plastic soep rendabel hergebruiken en vissersboten varen op duurzame energie? Dit is een kleine greep uit de innovaties die vijf start-ups op 28 mei presenteerden op het Aerospace meets Martime congres in Dordrecht.

Zij presenteerden hun business plan aan professionals en investeerders uit de sector. De vijf business plannen zijn de uitkomst van Our Oceans Challenge: een initiatief dat vorig jaar wereldwijd opriep om online business concepten voor schone oceanen te delen.

Rendabel investeren in schone oceanen
De business plannen die gisteren werden gepresenteerd variëren van energie opwekking uit oceanen, tot het hergebruik van afval plastics voor 3D printen, een biologische anti-corrosie oplossing en milieuvriendelijke vissersboten. Deze vijf start-ups werkten het afgelopen jaar aan hun business plan en ontvingen hierbij ondersteuning uit het netwerk van Our Oceans Challenge. Gisteren was de Demo Day waarop zij hun plannen wereldkundig maakten. Hiermee riepen zij potentiële partners en investeerders op om in te stappen in hun bedrijf om een prototype of opschaling van de innovatie mogelijk te maken. Tijdens de Demo Day zijn de eerste contacten voor samenwerking gelegd.

foto 1

Van uitdaging naar oplossingen
De vijf startups zijn de uitkomst van Our Oceans Challenge. Een initiatief van onder andere Heerema Marine Contractors, Outside Inc., TNO, ECN, Interface en NIBC. Our Oceans Challenge verbindt de goede ideeën van individuen en startende ondernemers met de kracht van de gevestigde orde van bedrijven om deze versneld te realiseren. Our Oceans Challenge lanceerde vorig jaar een internationaal brainstorm platform waarop zij ondernemers, studenten, offshore experts, biologen en andere oceaan liefhebbers opriep om hun idee voor schone en gezonde oceanen te delen. Dit resulteerde in bijna 100 business concepten en ruim 400 professionals die online hun oplossingen deelden. De meest kansrijke concepten werden geselecteerd en door middel van een acceleratie programma ondersteund om hun business plan verder uit te werken.

Schone oceanen een stap dichterbij
Met de organisatie van de Demo Day is de eerste ronde van Our Oceans Challenge afgerond met het voortbrengen van vijf kansrijke innovaties. Zij zullen de komende periode hun business plan realiseren. Our Oceans Challenge roept (offshore) bedrijven en (impact) investeerders op om de lancering van deze nieuwe bedrijven te ondersteunen. Daarnaast zal er in november een tweede ronde van het programma worden gestart. Momenteel zoekt Our Oceans Challenge naar een nieuwe coalitie van partners om dit mogelijk te maken.

ouroceanschallenge.org
PS:  The Ocean Cleanup van Boyan Slat gaat vanaf 2016 plastic uit de oceanen opruimen: http://bit.ly/1Euw1k8

11112460_842859672416832_3465711075392187365_n

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *