Jonge architecten bouwen plantaardig gebouw

JA

Een van de eerste gebouwen van de Floriade verrijst met crowdfunding Urban Greeners

Jonge ondernemers bouwen in Almere aan een plantaardig gebouw: de Drijfveer. Het is de uitvalsbasis van de Urban Greeners, de jonge voorhoede van de Floriade 2022. Welke bouwmaterialen groeien er in de stad? Ontwerpers Noëlle Dorenbos en Koen Kaljee onderzochten dit en bouwen nu met hun team een innoverend drijvend gebouw dat voor 80% uit plantaardige materialen bestaat. Bezoeken is vanaf nu mogelijk, en eind dit jaar is de ruimte beschikbaar.

Plantaardig gebouwd
De Drijfveer ligt aan een groen eiland in het hart van Almere en biedt een weids uitzicht over het Weerwater naar het stadscentrum. Het is gebouwd uit de Almeerse materialen hennep, schapenwol en natuurlijk gekromde bomen. Ontwerpers Noëlle Dorenbos en Koen Kaljee combineren hi- en low-tech voor het ontwerp, dat voor 80% gemaakt is uit plantaardige materialen. Kaljee: “Plantaardig gebouwd, dat is uniek voor een drijvend gebouw! De Drijfveer wordt helemaal zelfvoorzienend: hij gaat energie opwekken, water zuiveren en afval verwerken.” Dankzij het flexibele ontwerp kan het ook voor diverse activiteiten gebruikt worden.

drijfveer

Architectonisch verhaal, update van hoe het er voor staat
Deze week is de Drijfveer waterdicht gemaakt. Door te werken met een interdisciplinair team van ontwerpers, ingenieurs en kunstenaars heeft het gebouw een unieke vorm gekregen waarin kromme bomen en strakke lijnen elkaar versterken. De constructie van het gebouw is gemaakt van lokaal hout en geïsoleerd met lokaal geteelde hennepisolatie. De binnenwanden zijn bekleed met wol van Almeerse schapen. De bouwontwikkeling is te volgen op www.instagram.com/drijfveer.

De Floriade 2022
De Floriade 2022 bouwt de komende zeven jaar aan een zelfvoorzienende stadswijk met als thema Growing Green Cities. De Drijfveer is de uitvalsbasis van de Urban Greeners, de jonge voorhoede van de Floriade 2022 in Almere. Urban Greeners steunt jonge ondernemers bij het opzetten van projecten die meebouwen aan deze stadswijk.

Meedoen aan een duurzaam verhaal
Dorenbos en Kaljee stellen de Drijfveer beschikbaar voor iedereen die de wereld wil inspireren met een duurzaam verhaal. Het gebouw kan geboekt worden als creatieve ruimte voor vergaderingen tot 30 personen, presentaties of zelfs een duurzame verjaardag. Het heeft een centrale ligging aan de A6 en gratis parkeerplek. Kaljee: “Bedrijven die nu al een ruimte boeken weten zeker dat ze een van de eerste bezoekers zijn, en mogen zichzelf ook nog eens officieel partner van de Drijfveer noemen.” De Drijfveer is eind dit jaar beschikbaar. Kijk op www.drijfveer.net voor de mogelijkheden.

Website: drijfveer.net
Instagram: instagram.com/drijfveer

 

Ook leuk om te lezen..
> Circulair Design: herontwerp kiteboard
> RUN BROCCOLI RUN vraagt aandacht voor gedragsproblematiek

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.