Opening: Kledingbibliotheek in Utrecht!

kledingbibliotheek-terugbrengen-lenen-dragen-inloopkast-utrecht-fabriek-groots-mustsee-one-planet-crowd

De Kledingbibliotheek opent 15 december aan de Westerkade in Utrecht

Nog dit jaar kun je voor het eerst je unieke kerstoutfit lenen uit de Kledingbibliotheek. In december opent de Kledingbibliotheek aan de Westerkade 30 in Utrecht. Een unieke combinatie van een kledingwinkel en de bibliotheek.

Bedacht door drie meiden die willen shoppen zonder steeds nieuwe kleding te hoeven kopen

Meer delen en minder hebben
Jaarlijks kopen we in Nederland voor 20 miljard euro aan nieuwe kleding. Vervolgens gooien we jaarlijks samen zo’n 235 miljoen kilo textiel weg. De gemiddelde levensduur van een kledingstuk is maar 3 jaar. Wat nou als we al deze kleding samen zouden delen? Maar dan wel met behoud van het shop-gevoel? Minder overschot, minder consumeren en toch steeds weer andere unieke stukken.

Hoe werkt het?
Net als van een gewone bibliotheek, word je eerst lid en kies je dan één van de abonnementen of een strippenkaart. Daarna kun je beginnen met lenen. Na vier weken dragen lever je je kledingstukken weer in, en kies je iets nieuws uit. “Op deze manier kunnen we toch blijven shoppen, maar hoeft er niet meer geproduceerd te worden. Een leuke manier om toch een bewuste keuze te maken over de kleding die je draagt”, aldus Karin, één van de initiatiefnemers. De collectie bestaat voor een deel uit unieke designer stukken. Fashion designers hebben de afgelopen maanden tweedehands kleding van Humana omgetoverd tot unieke items.

    kledingbibliotheek-terugbrengen-lenen-dragen-inloopkast-utrecht-fabriek-groots-mustsee-one-planet-crowd

Onderzoek
Initiatiefneemster Evita deed onderzoek naar een nieuwe manier van winkelen en ontdekte dat mensen steeds meer willen delen in plaats van kopen, maar dan wel het liefst in een fysieke winkel. Zo ontstond het idee van de kledingbibliotheek. Evita studeerde kunst management, en de andere twee meiden sociologie en biologie. “Zo zijn we vanuit verschillende invalshoeken geïnspireerd om de wereld een beetje mooier en duurzamer te maken”.

Crowdfunding campagne
Volgende maand kun je voor het eerst shoppen bij de Kledingbibliotheek. Tot die tijd loopt de crowdfunding campagne. “Om het echt tot een succes te kunnen maken, zullen we noodzakelijke investeringen moeten doen.” Legt Maud uit. Ga naar Oneplanetcrowd en steun met de opstart. Je bent al vanaf 15 euro lid van de Kledingbibliotheek en kunt daarmee in december als eerste lenen.

 

Lees ook:
Nieuwe stap richting leefbaar loon in kledingfabrieken!
> Conceptstore EkoPlaza in Amsterdam!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *