Lendahand levert sociaal én financieel rendement

Crowdfunding voor kleine ondernemers in ontwikkelingslanden

Samen met andere Nederlanders kunt u via www.lendahand.com een lening verstrekken aan kleine, succesvolle ondernemingen in opkomende landen. Deze financieringsvorm wordt crowdfunding genoemd. Wij noemen het ook wel de nieuwe manier van ontwikkelingssamenwerking. Zo kunt u bijdragen aan meer welvaart in ontwikkelingslanden én 3% rente ontvangen op de door u verstrekte lening. Dat is momenteel ruim 2x zoveel als op uw vrij opneembare spaarrekening!

Foto_1_Alimentos_la_Estrella_435x265

Alimentos la Estrella

Investeren in dipsauzen?
We stellen u graag voor aan Fernanda uit Colombia. Met haar bedrijf Alimentos La Estrella maakt zij al een tijdje onder andere pasta- en dipsauzen van regionaal geteelde groenten. Men smult ervan want de vraag naar haar producten neemt toe en daarom wil ze graag uitbreiden. Maar helaas, de bank ziet het niet zitten: het bedrag dat ze nodig heeft, is relatief laag terwijl ze met haar bedrijf voor microfinanciering weer te groot is. Lendahand biedt haar de oplossing:

Via het Lendahand platform heeft ze nu een lening gekregen van omgerekend € 5800. Deze lening is mogelijk gemaakt door 23 Nederlandse uitleners, die via de website in Fernanda en haar bedrijf hebben geïnvesteerd. De investeerders krijgen het totale bedrag mét 3% rente binnen 1 of 2 jaar teruggestort, afhankelijk van de looptijd van de lening. Elke 6 maanden wordt een deel overgemaakt. Het terug ontvangen deel kan uiteraard opnieuw worden geïnvesteerd in een andere ondernemer via het platform, maar ook worden teruggestort op de bankrekening. Op deze manier wordt zowel financieel rendement als sociale impact gecreëerd!

Waarom investeren in al succesvolle bedrijven?
Peter Heijen, oprichter van Lendahand legt het belang van investeren in ondernemers uit: “MKB-ers zijn vaak de motor van de economie. Zij zorgen voor 70% van de werkgelegenheid in opkomende landen. Als deze ondernemers meer mogelijkheden hebben om te kunnen groeien, kunnen zij mensen aannemen die bijvoorbeeld langdurig werkloos zijn en doorgaans in armoede leven. Daarom is het zo belangrijk dat deze ondernemers betere toegang tot financiering krijgen om zodoende deze ontwikkeling mogelijk te maken! “
Het mooie van Lendahand is dat de uitlener dus zélf de keuze maakt in welke ondernemer wordt geïnvesteerd: jij kiest wat je met je geld doet. Heijen voegt daaraan toe: “Eigenlijk is het een nieuwe vorm van ontwikkelingssamenwerking. Bij donaties of subsidies ontstaat vaak een afhankelijkheidsrelatie. Met het uitzetten van gerichte leningen wordt juist zelfredzaamheid gestimuleerd. En zowel voor de lener als de uitlener wordt een eerlijke rente gehanteerd. Op die manier ontstaat een gelijkwaardige relatie die de basis vormt voor duurzame groei.”

En dat blijkt aan te slaan: na ruim een half jaar (!) is al € 100.000 geïnvesteerd in de ondernemers via het Lendahand platform!

Is het veilig?
Heijen somt een aantal aspecten op:

  • Investeringen worden via een lokale partner aan de ondernemers verstrekt. Als ondernemers te laat of niet volledig terugbetalen dan draagt de lokale partner in principe het financiële risico. Ook wisselkoersrisico’s worden doorgaans door de lokale partner afgedekt
  • Deze partner heeft een solide financiële positie en wordt door Lendahand zorgvuldig en professioneel gecontroleerd
  • De ondernemers verstrekken in de meeste gevallen een onderpand aan de lokale partner
  • De ruim 400 leningen die de partner tot nu toe heeft verstrekt aan ondernemers zijn volledig terugbetaald aan de lokale partner, inclusief rente. Slechts 4% was te laat met betalen.

En Fernanda?
Die is druk bezig met het uitbreiden van haar bedrijf en het aannemen van twee nieuwe werknemers. In haar geval vaak alleenstaande moeders die voorheen zonder werk zaten. Bekijk hier een kort filmpje over Fernanda (2 min.) waarin ze uitlegt wat voor haar de impact is van een lening.

Colombian entrepreneur explains social impact of received loan from Peter Stolze on Vimeo.


Goed idee?

Kijk dan op www.lendahand.com, kies een interessante ondernemer en verstrek een lening! Bijvoorbeeld aan de bakkerij van Gildardo in Colombia. Hij wil graag een nieuwe oven en een broodmix machine aanschaffen.
Heb je een passie voor mode? Leen dan uit aan de Filipijnse ondernemer Lyn, die haar eigen tassen en schoenen produceert van handgeweven stoffen gemaakt door de T’boli stammen.
En zo zijn er nog veel meer projecten!

lendahand

Lees ook:
> In een half jaar al meer dan 100.000 euro geïnvesteerd via Lendahand

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *