Lendahand: meso-krediet nu ook in Ghana

lendahand

Blog door Koen Thé

Onze nieuwe lokale partner: ABii in Ghana

Hallo! Of ‘A-kwa-ba’, zoals ze in Ghana zeggen.

Met gepaste trots stellen we graag onze nieuwe lokale partner voor: ABii National Savings and Loans Limited (kortweg ABii) uit Ghana. Net als Lendahand is ABii een relatief jong bedrijf waar ervaren mensen werkzaam zijn die het nét iets anders willen doen. Zij hebben misschien niet zoals wij een pingpong tafel naast hun vergadertafel staan, maar het feit dat hun hoofdkantoor fel oranje is geeft wel aan dat ze niet per se met de stroom mee hoeven te gaan.

lendahand
Klik hier voor de Ghanese MKBs waar je momenteel aan kunt uitlenen!
De naam ABii heeft geen betekenis in Twi, naast Engels de gangbare taal in (zuid) Ghana, maar wel een mooie symbolische betekenis. De dochter van de oprichter heeft een tijdje in het buitenland gewoond en merkte al snel dat de meeste banken haar geen service wilden bieden of aannemen als klant. Totdat ze bij Abbey National kwam en daar met alle egards werd ontvangen en een rekening kon openen. Deze ervaring is haar en vooral haar vader altijd bijgebleven en nu hij zelf een financiële instelling heeft opgezet, is het zijn streven dat zijn bedrijf bekend zal staan om de excellente service aan álle klanten. Als ode aan Abbey National heeft hij zijn onderneming ‘ABii National’ genoemd.

Bij ABii National werken mensen die eerder werkzaam waren bij microfinancieringsinstellingen, commerciële banken, accounting firma’s en zelfs de belastingdienst. En al deze mensen hebben een gemeenschappelijke doel: financiële dienstverlening aan ondernemende mensen met een ‘drive’, ongeacht afkomst of aanzien. Tijdens onze besprekingen met ABii waren we vooral in contact met directeur Godfried Osei-Boakye en zijn financiële ‘side-kick’ Noah Otuteye. Godfried kan vol passie vertellen hoe hij voor zich ziet dat ABii in de toekomst een grote partij zal worden die altijd in staat zal zijn om zeer competitieve rentes aan te bieden aan het MKB. Net als Lendahand wil ABii het goedkoopste alternatief voor financiering zijn.

Tijdens het eten van het, typisch Ghanese, Fufu (brij van casave en banaan) met pindasoep vertelde Noah op zijn beurt hoe hij de Ghanese versie van de American Dream heeft kunnen verwezenlijken.  Als een jochie uit een klein vissersdorpje wist hij door te groeien naar een mooie functie bij een ambitieuze financiële partij. Hij wil graag ondernemende mensen de kans bieden ook hun droom te verwezenlijken. Lees hier ook een interview met Noah over zijn beweegredenen.

Overigens moest ik mijn welgemeende excuses aan Noah aanbieden voor mijn initiële reactie toen ik rauwe stukken geitenvlees in mijn soep zag drijven.

Lendahand

Koen Thé van Lendahand luncht en doet een opmerkelijke ontdekking

We zien kansen om MKBs in Ghana te voorzien van eerlijke leningen. De rentes zijn erg hoog in Ghana. Zo leent de Ghanese overheid zelf tegen zo’n 25-30%. Vergelijk dat eens met de 0.08% waartegen de Nederlandse overheid leent door middel van staatsobligaties. De hoge rente is vooral toe te schrijven aan de hoge inflatie. Dat betekent wel dat de rente voor ondernemers nog eens een stuk hoger ligt dan de staatsrente. Maar dat schikt ons niet af. Juist in dit soort landen ziet Lendahand mogelijkheden om samen met de lokale partner en onze uitleners een kapitaalsstroom op gang te brengen wat uiteindelijk zal leiden tot lagere rentes. Zoals gezegd, we doen het graag anders. En vooral beter.

Tijdens onze trip naar Ghana grepen we de mogelijkheid aan om met een paar ondernemers te praten en hun passie en enthousiasme was erg aanstekelijk. Meer dan ooit hadden we het idee dat we met Lendahand op de goede weg zijn. Zo vertelde een vrouw met een kleine groothandel aan Peter Heijen en mij in duidelijke termen en gebaren hoe zij de business runde en welke mogelijkheden ze verder zag. Ook zagen we een onderaannemer aan het werk die meehielp aan het bouwen van het nieuwe hoofdkantoor van het Ghanese Centrale Bureau voor Statistiek (het lijkt er trouwens op dat het CBS qua kleur niet voor fel oranje kiest).

Lendahand

Een Ghanese onderneemster legt uit

ABii is in 2011 opgericht en heeft inmiddels al meer dan EUR 8 miljoen aan leningen verstrekt. Ze groeien hard en via Lendahand hopen ze die groei te versterken. Ze vinden het prachtig dat de middelen afkomstig zijn van Nederlandse individuen die graag een gedeelte van hun geld willen inzetten om Ghanese ondernemers een ‘handje verder te lenen’.

Klik hier voor de Ghanese MKBs waar je momenteel aan kunt uitlenen!

 

Lees ook:
>  De impact van meso-krediet (deel 1)
>  Lees hier alle blogs, interviews en succes cases in De Betere Wereld’s Dossier Mesofinance

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *