Lendahand: Sparen is zonde

Gitaarfabriek-werkplaats

Sparen is oersaai, rendeert slecht en is niet sociaal. Wat nu?

De rente op vrij opneembare spaarrekeningen daalt steeds verder. De gemiddelde rente die banken vergoeden bedraagt momenteel 1,35%. Tegelijkertijd verwacht CPB voor 2014 een inflatie van 1,5%. Spaarders zien hun koopkracht dus afnemen! En dat is nogal zonde van de bijna 350 miljard euro aan spaargeld die Nederlanders bij de banken hebben staan.

Daarnaast hebben spaarders geen invloed op de bestemming van het spaargeld. De bank gebruikt spaargeld onder andere om tegen een hogere rente weer uit te lenen aan bijvoorbeeld MKBs. Recent nog werd bekend dat banken spaargeld aanwenden om bijvoorbeeld megastallen te financieren. Megastallen! Zijn spaarders nog wel tevreden over de manier waarop er met hun geld wordt omgegaan? Vroeger werd ook wel gesproken over de 3-6-3 bankier: de sigaar rokende man die jouw spaargeld aannam, daar 3% over betaalde en dat vervolgens uitleende tegen 6% zodat hij netjes om 3 uur ’s middags op de golfbaan kon staan.

Sparen is bovendien eigenlijk ook gewoon oersaai. Veel mensen sparen nog steeds door automatisch een gedeelte van de maandelijkse inkomsten over te maken naar de spaarrekening. En alles wat op de automatische piloot gaat is per definitie eentonig.

Kortom: sparen leidt tot koopkrachtverlies, er is geen inzicht wat er met het spaargeld gebeurt en is saai!

Gelukkig zijn er tegenwoordig interessante ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld crowdfunding. Ondanks dat crowdfunding in Nederland nog in de kinderschoenen staat, groeit het erg hard. In 2013 bedroeg het totale volume nog 28 miljoen euro. In 2014 wordt al 85 miljoen euro verwacht. Bij crowdfunding is het mogelijk om zonder tussenkomst van de bank, direct financiering te verstrekken aan MKBs. Zo kiest de investeerder zélf wat de bestemming van het geld is. Nu banken door nieuwe wetgeving minder in staat zijn om MKB financiering te verstrekken, kan er door ‘de crowd’ direct worden bijgedragen aan economisch herstel. Daarbij zijn vaak hogere rendementen mogelijk, doorgaans wel tegen een hoger risico.

Bij Lendahand hebben we een alternatief bedacht voor onaantrekkelijke spaarvormen – minder saai, beter renderend én socialer: geld uitlenen aan  MKBs in opkomende landen via crowdfunding. Daarbij kunnen investeerders zelf de bedrijfjes selecteren. Door deze financieringsvorm kunnen de ondernemers groeien en daardoor bijdragen aan meer werkgelegenheid en minder armoede in hun omgeving. De bedrijfjes zijn voorgeselecteerd door een ervaren en solide lokale partner. Deze partner neemt ook het terugbetaalrisico van de bedrijfjes voor haar rekening. Het resultaat is een vast rendement van 3%, volledig inzicht waar het geld naartoe gaat en het is hartstikke leuk!

Bekijk hier de ondernemers: https://www.lendahand.com/nl/project/require-funding/

Door: Peter Heijen, ex-bankier en oprichter Lendahand

Bekijk ook het filmpje van een van onze ondernemers in Colombia! https://vimeo.com/86002199

 

Lees ook:
> Meer weten over mesofinance?
> MKB: katalysator in opkomende landen, wat betekent dit?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *