Meer hergebruik plastic flessen mogelijk in het bedrijfsleven

plastic flessen

“Producenten van plastic flessen moeten hun MVO-strategie aanscherpen”, zegt Michel Schuurman, programmamanager Circulaire Economie bij MVO Nederland. “Zeker nu in ons partnernetwerk 100% gerecycled plastic wordt toegepast, is het onaanvaardbaar dat andere partijen nog nieuw plastic gebruiken.” Bar-le-Duc is het eerste grote landelijke watermerk dat 100% gerecycled plastic gebruikt in al haar flessen. Samen met het bedrijf pleit MVO Nederland voor hogere ambities op plastic hergebruik in flessen. 

Er komt steeds meer recyclebaar plastic op de markt, meldde NOS eerder dit jaar. Door de lage olieprijs kiezen producenten echter vaak voor nieuw plastic in plaats van gebruikte plastic flessen te recyclen. Bar-le-Duc is één van de bedrijven die een tegengeluid laat horen: “Plastic inzamelen gebeurt al in grote mate, maar plastic hergebruiken in flessen kan en moet veel forser” zegt Erald Holtrust, directeur van Bar-le-Duc, “100% inzamelen en 100% hergebruiken, zo maken we de cirkel rond: Bottle to Bottle. Bar-le-Duc laat zien dat het kan”.

Verpakkingsinnovatie
In Nederland is vastgesteld dat het minimum percentage gerecycled materiaal in grote flessen 28% moet zijn en in kleinverpakkingen 23%. Voor de 100% gerecyclede Bar-le-Duc-flessen hoeven geen nieuwe grondstoffen gebruikt te worden en wordt het milieu minder belast. De verpakkingsinnovatie is gerealiseerd in samenwerking met Morssinkhof Plastics in Zeewolde. Gebruikelijke bezwaren met betrekking tot stevigheid en verkleuring van het flessenmateriaal zijn overwonnen. Morssinkhof Plastics ontwikkelt zich meer en meer als kampioen hergebruiker van plastic. Zo maakt het bedrijf het onder meer mogelijk om van plastic uit de Amsterdamse grachten boten te bouwen voor ‘Plastic Whale’.

100% recycling
De keuze voor 100% gerecyclede flessen past binnen een breder pallet aan duurzaamheidsdoelen waar Bar-le-Duc zich hard voor maakt. Ook de folies van de 4-packs en 6-packs flessen van 1,5L worden gemaakt met gerecycled materiaal (50%). De doppen en etiketten op de flessen zijn nog niet beschikbaar in gerecycled materiaal, maar ook daar wordt aan gewerkt. Bar-le-Duc wil op deze wijze een substantiële bijdrage leveren aan een steeds duurzamere consumptie van mineraalwater.

Ambitie
Bar-le-Duc is partner van MVO Nederland, de nationale kennis- en netwerkorganisatie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Samen met MVO Nederland kwamen Bar-le-Duc en moederbedrijf United Soft Drinks tot een ambitieuze MVO-strategie. Manager Vincent van Marle van de MVO Nederland Academie: “Duurzaamheid wordt bij United Soft Drinks stevig opgepakt vanuit het hele bedrijf, integraal vanuit alle disciplines”. MVO Nederland roept bedrijven op het voorbeeld van Bar-le-Duc te volgen, bijvoorbeeld door zich aan te sluiten bij decommunity Nederland Circulair!. Onder leiding van MVO Nederland en andere organisaties wordt daarin samengewerkt om te komen tot afvalloze bedrijfsvoering en ketensamenwerking.

Over Bar-le-Duc
Het mineraalwater komt rechtstreeks uit de bron, is van nature zuiver en heeft een mineralenbalans die goed is voor je lichaam. Als je voor Bar-le-Duc kiest, drink je altijd 100% natuurlijk volgens de waterproducent, welke variant je ook neemt. Al hun flessen zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Zo hoeven zij geen nieuwe grondstoffen te gebruiken en belasten ze minder het milieu. Zo is de cirkel rond. Volgens het bedrijf zijn zij de eerste fabrikant in Nederland die 100% gerecycled materiaal gebruikt in haar flessen.

 

Meer Circulair / MVO:
>  Circulaire economie: hergebruik flessen goedkoper dan recycling
>  Kinder-rugzakjes van gerecyclede PET-flessen
>  Passie voor wind

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *