Passie voor wind

Pam, je haar danst!

Toegegeven, het ging destijds om een tv-reclame voor shampoo, maar de uitspraak werd in Nederland vooral opgepakt in relatie tot wind. En daar hebben wij Nederlanders wat mee, met wind. Van bellenblazende kinderen, de wind in de wolken op doeken van beroemde kunstschilders tot en met grootschalige windmolenparken – de wind blijft ons intrigeren.

Wind inspireert ook. Muzikanten Sophie en Démira delen hun passie voor muziek én windenergie. Voor Sophie betekent het ruimte en vrijheid, waarbij ze haar gevoel van de seizoenen vertaalt in haar muziek. “Wij moeten bedachtzaam omgaan met de energieën die de aarde ons geeft” vertelt Sophie. Samen maken zij nu muziek middels en door de wind, dat zij onlangs te midden van een windmolenpark aan liefhebbers lieten horen.

“Het is eigenlijk heel logisch om de kracht en de schoonheid van wind om te zetten in zoiets als een symfonie” vult Démira aan.
[Bekijk hun video op http://bit.ly/PassieVoorWind]

Wind mee voor duurzame energie
Als we het toch over windenergie hebben, dan blijkt er soms wat turbulentie te zijn. Alsof al die kolen- en kerncentrales uit voorgaande decennia geen “landschapsvervuiling” zouden zijn… Het lijkt ons slechts een kwestie van even wennen. Een mens heeft immers vaak moeite met verandering, maar ondertussen is de nood om te verduurzamen heel hoog. Gelukkig is er vaak heel wat te doen aan eventuele klachten, en zijn nadelen van eerdere modellen en technologie alweer verholpen door innovatie en voortschrijdend inzicht.

Inmiddels zijn er allerlei initiatieven om het voor duurzame energie definitief de goede kant op te laten waaien – van kleinschalige initiatieven tot grote projecten, van het zogenaamde wind-delen en mede-eigenaarschap van een windmolen, tot en met de veranderende wetgeving. Nog even, en het waait definitief uit de goede hoek. De Nederlandse gebruiker voelt dat ook in zijn of haar portemonnee.

de betere wereld


Wat kunnen we zélf doen?

Voordat we kijken naar de grote energiebedrijven of naar wetgeving, wat kunnen we zelf doen? Waar we met elkaar écht goed op moeten letten, is ons verbruik. Het meest duurzaam is toch die energie die je níet verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan isolatie: je kunt een goed geïsoleerde woning met minder energie verwarmen, en op persoonlijk vlak draag je gewoon een extra laagje in de vorm van een truitje bijvoorbeeld, zodat je de thermostaat wat lager kunt zetten. Ook bespaar je tot wel 80% per jaar op je energiekosten als je LED-verlichting gebruikt.

En maak ook eens een rondje langs alle apparaten in huis: het verborgen verbruik van apparaten die aanstaan terwijl je ze niet gebruikt, kost je geld. Let ook op verouderde drogers, vaatwassers en dergelijke: ongemerkt verbruik je meer stroom dan je denkt…Ook wat korter douchen (ken je de Douchecoach al?) helpt je al op weg naar een lager energie-verbruik en dus een lagere energienota. Kleine moeite, groot effect.

En voor de energie die je wel gebruikt, kijk je natuurlijk naar een leverancier die stroom levert die hier in Nederland is opgewekt. Omdat je dan de ontwikkeling van duurzame energie écht ondersteunt.

Tot slot, probeer elkaar te inspireren met je keuzes en maatregelen. Leading by example, zoals dat zo fraai heet. Het werkt echt.

 

Hoe weet een windmolen waar de wind is?
In de kop van een windturbine zit een computer,
die ervoor zorgt dat de wieken automatisch in de goede richting komen te staan.
[Meer feiten? Kijk op http://bit.ly/Feiten-Fabels]


Voorop in wind

Over leading by example gesproken: energiebedrijf Nuon bouwde al 35 (!) jaar geleden de eerste windmolens, in Camperduin. De twee turbines leverden destijds stroom voor 50 huishoudens. Tegenwoordig zorgt het energiebedrijf ervoor dat Nederlanders op allerlei manieren gebruik kunnen maken van duurzame energie. De windmolens die Nuon nu bouwt, genereren overigens zo’n 136 keer méér vermogen dan die windturbines destijds.

De innovatiekracht van Nuon was ook op een ander vlak te zien: het was ook de eerste met het plaatsen van windmolens in water. Dat gebeurde in 1994 in het IJsselmeer. Later verrees het eerste windpark op zee, voor de kust van Egmond aan Zee. Dat park levert nu groene stroom voor zo’n 100.000 huishoudens. Nuon loopt voorop qua investeringen in duurzame energie, maar daar houdt het natuurlijk niet mee op: er zijn veel onderzoeken uitgevoerd naar de gevolgen van het windpark op de natuur en het zee-leven. Zo weten de onderzoekers bijvoorbeeld nu ook, dat een kolonie beschermde vleermuizen het park zijn gaan gebruiken als schuilplaats.

Het ontwikkelen van windparken gebeurt ook steeds vaker op initiatief van anderen. Daar werkt Nuon graag aan mee. Dat gebeurt ook steeds vaker op initiatief van anderen. Het initiatief voor het Prinses Alexia Windpark kwam rechtstreeks van de boeren aldaar. Mooi, als diverse partijen met ogenschijnlijk verschillende belangen, zich vinden in een gezamenlijke oplossing als een dergelijk windpark. Juist door samenwerking maak je meer en/of grotere stappen voor een betere wereld.

nuon_windmolen Vrouw_strand


Steeds duurzamer, voor jou als gebruiker

Die stappen maken energiebedrijven ook echt wel. Meer windenergie, stadswarmte en zonne-energie, Nuon zorgt mede voor meer duurzame energie in Nederland. Voor jou, en je eventuele kroost. Dat doet het energiebedrijf overigens graag in overleg met haar klanten en potentiële gebruikers. En natuurlijk, verschillende partijen stellen regelmatig (kritische) vragen. Daar wordt serieus naar geluisterd.
[Op persoonlijker vlak: lees hier bijvoorbeeld ‘s de “7 slimme vragen” van Jools van Benthem (9jr), die een spreekbeurt over windenergie wilde houden: http://bit.ly/SlimmeVragen]

“Hoe zien jullie de toekomst van duurzame energie in Nederland?” was één van onze vragen aan Martijn Hagens, COO bij Nuon. Zijn antwoord is helder: “Een duurzame maatschappij moet ieders stip op de horizon zijn. Daarvoor moet er veel meer duurzame energie worden opgewekt en daarom steunen we het klimaatakkoord van harte. Duurzame energie zal worden opgewekt door
energiebedrijven, maar ook door consumenten zelf, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Mensen krijgen steeds meer mogelijkheden om hun eigen energie te verkopen. Efficiënte elektriciteitscentrales zorgen daarnaast voor een stabiele levering van energie, op de momenten dat de wind en de zon het laten afweten. Tenslotte wil niemand zonder stroom komen te zitten.
En voor de toekomst: als we groene stroom ook kunnen opslaan, hebben we geen fossiele brandstoffen meer nodig. Daarom werken we samen met de TU Delft aan de omvorming van onze Magnumcentrale tot superbatterij.”

35 Jaar windenergie in Nederland, samengevat in één beeld:
http://bit.ly/WindenergieInBeeld
http://bit.ly/VooropInWind

Gerelateerd:
>  In de Groene Stoel: Martijn Hagens, NUON  (interview)

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.