Omgaan met ontslag: tips bij het vinden van een nieuwe baan

Omgaan met ontslag tips bij het vinden van een nieuwe baan

Je zag het misschien al een tijdje aankomen. Na een reorganisatie werd jouw functie langzaam overbodig. Toch kwamen de woorden van je werkgever hard binnen. Ontslagen. Elk jaar zijn er weer duizenden Nederlanders die dit te verwerken krijgen. Het is niet meer dan logisch dat er direct grote emoties loskomen. Je voelt je afgewezen, het stemt je somber en de toekomst voelt erg onzeker. Die onzekerheid kunnen we nooit volledig wegnemen. Het is een onzekere periode, maar het hoeft je dagelijks leven en humeur niet volledig te domineren. Er zijn namelijk genoeg dingen waar je recht op hebt en die je kunt doen om de gevolgen van het ontslag te verzachten. Met behulp van de volgende tips maak je deze periode minder zwaar én vind je sneller de baan waar je wél op je plek zit. 

Recht op outplacement? 

Het is bij ontslag met name belangrijk om je rechten te kennen. Wist je dat een transitievergoeding sinds 1 juli 2015 bijvoorbeeld verplicht is? Tenzij er andere redenen zijn, moet je dus een vergoeding krijgen van je werkgever om de financiële gevolgen van het ontslag te verzachten. Daarnaast heb je vaak recht op andere ondersteuning, zoals outplacement. 

Outplacement is een ander woord voor ontslagbegeleiding. Hierbij krijg je een coach toegewezen om jou te helpen bij het vinden van een nieuwe baan en om tegelijkertijd te dealen met deze situatie. Je staat volledig in je recht om hiernaar te informeren bij je werkgever. In veel gevallen willen zij hier graag aan bijdragen. 

Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om zelf contact op te nemen met GORT Outplacement en de transitievergoeding te gebruiken om dit te betalen. Dit blijkt in veel gevallen een zeer goede investering te zijn. Een outplacementtraject biedt namelijk veel voordelen. Hiermee kom je sneller aan een nieuwe baan en leer je vaardigheden waar je je hele leven profijt van hebt. Daarom is het zeker verstandig om outplacement aan te vragen. 

Plan je verdere carrière 

Soms gebeuren er dingen in je leven die uiteindelijk nodig waren om eindelijk te veranderen. Zo zijn er heel veel mensen die al jaren bij hetzelfde bedrijf werken. Simpelweg omdat ze genieten van een vast contract en daardoor geen andere stappen durven te nemen. Ze willen die extra stress vermijden. Bij een (dreigend) ontslag durven ze ineens wel verder te kijken en zelfs toe te geven dat ze niet helemaal op hun plek zaten. 

Misschien geldt dit ook wel voor jou? In dat geval kun je het ontslag ook van de positieve kant bekijken. Dit biedt namelijk de mogelijkheid om even pas op de plaats te nemen en je verdere carrière te plannen. Dit is het uitgelezen moment om echt eens bij jezelf na te gaan wat jij wilt in het leven. Misschien wil je wel in een geheel andere sector werken en jezelf laten omscholen. Wees je ervan bewust dat er meer mogelijk is dan je denkt. Grijp deze kans dan ook met beide handen aan. 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *