Openhartige blog: het einde (?) van fairfashion label Collectees

collectees

Loslaten en ruimte maken voor nieuwe kansen, is òòk duurzaam

Deels openlijk, deels in de coulissen van Twitter, sprak ik Elwin van Eede, een voorvechter van een betere wereld die zich graag bevindt op het snijvlak van design en techniek. Exact een jaar geleden startte hij Collectees, een fairfashion label dat duurzame t-shirts met unieke ontwerpen verkoopt via een abonnement.
Toch besloot de creatief te stoppen met dit toch geweldige idee. Hieronder vertelt Elwin op een openhartige wijze waarom. Over jezelf ontdekken, loslaten en ruimte maken… Bijzonder, en inspirerend.  

Ik heb helaas besloten om te gaan stoppen met Collectees. De huidige edities blijven nog gewoon te koop, maar er komen geen nieuwe edities meer bij. “Maar waarom?”, zal je misschien denken, “Het is toch een geweldig idee!?”. Dat hoor ik vaker, maar dat is helaas niet genoeg. Ik zal je vertellen waarom. Oh, en ik geef korting!

Ik heb Collectees helemaal van de grond af opgebouwd en mooie resultaten bereikt, alleen het lukt mij niet om het financieel rendabel te krijgen en ik zie niet genoeg groei om met genoeg vertrouwen door te blijven gaan en er nog meer geld, energie en tijd in te stoppen. Dan moet ik mijzelf over de kop werken om het draaiende te houden. Ik had gehoopt op iets meer organische groei, misschien een beetje naïef. Ook ben ik er achter gekomen dat het ondernemerschap op deze manier niet bij mij past. Ik word er niet gelukkig van en ik moet een keer meer aan mijzelf denken. Ik ben liever zelf creatief bezig in loondienst of als zelfstandige professional voor anderen. Dus mijn toekomst zal waarschijnlijk die kant op gaan.

Het was geen makkelijke beslissing, want ik heb er echt heel veel tijd, energie en geld ingestopt om het op te bouwen en tot een succes te maken. Met bijna een burnout tot gevolg (jezelf grenzen opleggen blijft lastig, helemaal als je eigen baas bent) en dat is niet echt de bedoeling. In the end, we only regret the chances we didn’t take, relationships we were too afraid to have, and the decisions we waited too long to make. Dat ‘eigen kindje’ moet ik nu loslaten en soms bekruipt mij de gedachte “waar heb ik het voor gedaan?”. Maar ik mag enorm trots zijn dat ik de sprong gewaagd heb en dat ik geprobeerd heb mijn dromen waar te maken. Ik heb vrede met mijn beslissing.
Ik heb er veel van geleerd en ik ben trots op wat ik heb bereikt. Zo heb ik Collectees helemaal alleen bedacht en opgezet (met goed advies en hulp van anderen, bedankt allemaal!). Inclusief website/webshop, cloud hosting, betalingen, huisstijl, fotografie, communicatie, marketing, financiën en de gehele logistiek van verpakken en verzenden.
Collectees heeft een 9.4 als klantenoordeel en was genomineerd voor The Next Hippest Shop of the Season (en onderdeel van de door de vakjury best beoordeelde webshops). Ik heb creativiteit samengebracht en duurzame lifestyle producten op de markt gebracht. Op het moment van schrijven heb ik 270 shirts verkocht en meer dan tweeduizend euro gedoneerd aan vijf goede doelen! Ik heb mensen in contact gebracht met die goede doelen en geholpen de bewustwording te vergroten. Plus de verhalen van de goede doelen blijven voortbestaan op de shirts! En wat mij betreft het belangrijkste:
de kinderen/tieners hebben hun eigen creatieve talent kunnen gebruiken om hun omstandigheden te verbeteren en daardoor meer eigenwaarde gekregen. Ik heb samengewerkt met 7 geweldige kunstenaars/ontwerpers/illustratoren en ze een podium geboden. Door de verkoop van de shirts hebben kledingarbeiders in Bangladesh een eerlijk loon ontvangen. En hopelijk hebben mensen door mijn shirts meer oog gekregen voor eerlijke en duurzame mode en heb ik ze geïnspireerd samen een betere wereld te creëren. Misschien jou wel? Ik hoor het graag.

collectees

Dus volg je dromen na, maar blijf realistisch. En werk hard, maar niet ten koste van jezelf.

Het liefst zou ik nu parttime willen werken bij een maatschappelijke organisatie of sociale onderneming en daarnaast zelfstandige professional worden in web, videografie, fotografie & grafisch design/illustraties. Dus als je nog wat weet of tips heb dan hoor ik die graag!

(Uitverkoop-korting)
Ik geef je 40% korting als je de couponcode ‘elwingeeftkorting‘ gebruikt op collectees.org (invullen bij je winkelwagen of bij het afrekenen). Dus wil je nog zo’n uniek duurzaam Collectees shirt en een bijdrage leveren aan een betere wereld? Dan is dit je laatste kans. En dat voor een spotgoedkope prijs (18 euro) waarvan er nog steeds 8 euro naar het goede doel gaat! En nog leuker om als cadeau te geven tijdens de komende feestdagen.

(Bovenstaande blog stond eerder op www.elwinvaneede.com en is met toestemming overgenomen.)

 

Interesse in overname Collectees?
Ik weet van Elwin, dat overname van het platform (site, domeinnaam, huisstijlbestanden, etc etc) tot de mogelijkheden behoort. Dit geweldige initiatief hoort een vervolg te krijgen, zeg nou zelf… Volgens mij moeten er in deze tijden genoeg mensen staan te trappelen om deze duurzame t-shirts van Collectees (echt een heerlijke merknaam!) een vervolg te kunnen geven. Stuur Elwin gewoon ’s een mailtje voor meer info, en kijk wat je toevalt…

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *