Oranje Fonds: De Beste Maatjes

verduurzamen van de zorg

Een prachtig initiatief

Maatjeswerk is een mooi voorbeeld van een moderne vorm van naastenliefde en het vormt het hart van het werk van het Oranje Fonds. Bij maatjesinitiatieven wordt een vrijwilliger 1-op-1 gekoppeld aan iemand die tijdelijk een steuntje in de rug kan gebruiken. Het maatje treedt de ander tegemoet als een gelijkwaardig persoon, waarbij de waarde van het persoonlijk contact voorop staat. Hierbij staan warmte, tijd, nabijheid, respect, humor en begrip centraal. 

Een persoonlijk verhaal
Omzien naar anderen loopt als een rode draad door het leven van Aagje. In de jaren ’70 volgt ze een opleiding tot gezinsverzorgster. Vijf dagen in de week verzorgt ze in verschillende gezinnen de kinderen, de huishouding en soms zelfs de koeien. Na haar scheiding verhuist ze samen met haar vierjarige dochter naar een sociale huurwoning en belandt ze in de bijstand. ‘De bijstand heb ik altijd gezien als een salaris.’ Haar deur gaat onmiddellijk open wanneer ze wordt benaderd om crisisopvang aan minderjarige vluchtelingen te verlenen.

De knop ging om
In 2010 verhuist Aagje naar Papendrecht, waar haar dochter al woont. ‘In mijn nieuwe woonplaats wilde ik graag iets doen, mijzelf nuttig maken. Mijn oog viel op een advertentie waarin SchuldHulpMaatjes werden gezocht. Deze maatjes helpen cliënten in de schuldsanering . Samen stel je orde op zaken in de financiële administratie. Hoewel ik zelf weet hoe het is om met weinig te moeten rondkomen, was dit voor mij totaal nieuw terrein. Na een intensieve training maakte ik kennis met mijn eerste cliënt: Riet. Het eerste wat ze zegt, is: ‘Daar staat het.’ Ik volgde haar vinger en zag een hoge stapel ongeopende rekeningen. Riet heeft diabetes, zit in een rolstoel en is volledig afgekeurd. Na haar scheiding van een echtgenoot die haar mishandelt en alcoholverslaafd is, verhuisde ze met haar zwakbegaafde volwassen zoon naar een huurflat. De schulden die ze meeneemt, worden hoger omdat ze op afbetaling spullen koopt om haar huis in te richten. De rekeningen stapelen zich op en Riet komt in de schuldsanering terecht. Wanneer ik haar na de kennismaking bezoek blijkt ze de rekeningen al te hebben geopend en de enveloppen weggegooid. Alles lag op keurige stapeltjes. Blijkbaar zorgde mijn komst er bij haar al direct voor dat de knop om ging. Ze pakte zelfs de telefoon om instanties te bellen.’

Van maatje naar vriendschap
Aagje zet zich als vrijwilliger in voor projecten die ze zelf belangrijk en leuk vindt. ‘Als maatje stap je even uit je eigen wereld in een andere werkelijkheid. Heel fascinerend. Je moet bereid zijn om een andere wereld te leren kennen. Met Riet heb ik nog steeds contact. Naast haar zoon en haar ex-man heeft Riet geen naasten om op terug te vallen. Ik ben een van de weinigen die normaal sociaal tegen haar doen. Ik ga naar haar verjaardag en geef iets extra’s met kerst als ze krap zit. Toen Riet in het ziekenhuis belandde, zocht ik haar regelmatig op. Iemand die zo ziek is, laat je toch niet in de steek? Ik heb haar nooit losgelaten en onze maatjesverhouding is veranderd in een vriendschap.’

Ook maatje worden?
Er zijn allerlei soorten maatjes, mentoren en coaches nodig. Er is altijd iets dat bij uw persoonlijke kwaliteiten en interesses past. Kijk op www.ikwordmaatje.nl voor maatjesprojecten bij u in de buurt!

Mensen bij elkaar brengen
Er zijn talloze redenen waarom sommige mensen behoefte hebben aan een maatje. Ze spreken de taal niet of kampen met een psychische of lichamelijke beperking. Ook zijn er mensen die zelf niet in staat zijn om sociaal contact te maken. Speciaal voor deze mensen zijn er allerlei maatjesprojecten om hen een steuntje in de rug te geven. Met het programma De Beste Maatjes ondersteunt het Oranje Fonds bestaande maatjesinitiatieven, wordt de ontwikkeling van nieuwe projecten gestimuleerd en worden vooral veel nieuwe vrijwilligers geworven. Zo vergroot het Fonds betrokkenheid van burgers bij elkaar en bij de samenleving.

Foto: Aagje (links) en Riet (rechts): © Oranje Fonds / Dave Fransen

 

Lees ook:
> Stem ook op Appeltjes van Oranje 2015
> Groene Stoel: De kracht van het Oranje Fonds

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *