Werken aan de Nieuwe Economie

Slow Management komt met special over de WEconomy, Nieuwe Business Modellen en Hybride Bankieren

We leven in een tijd van maatschappelijke en economische transitie, waarbij streven naar duurzaamheid centraal staat: de WEconomy, de economie van ‘wij samen’. Op alle mogelijke plekken in de maatschappij ontstaan nieuwe manieren van organiseren. Zo ontstaan Nieuwe Business Modellen, waarbij niet alleen monetaire waarde, maar bijvoorbeeld ook sociale en ecologische waarde wordt gecreëerd. De overgang naar nieuwe organisatievormen vraagt om een kritische beschouwing van de waarde van geld. We staan voor de uitdaging van de monocultuur van geld toe te werken naar een systeem van Hybride Bankieren.

In een special van het blad Slow Management zijn drie artikelen van Jan Jonker over de WEconomy, Nieuwe Business Modellen en Hybride Bankieren (co-auteur Jos Reinhoudt) bijeengebracht onder de titel “Werken aan de nieuwe economie”. Deze onderwerpen vormen de bouwstenen waarmee de transitie gerealiseerd kan worden. Dat er nog vele lastige vragen te beantwoorden zijn, laat Jonker ook duidelijk zien. Werkenderweg zal de nieuwe economie steeds meer vorm krijgen.

anders

Jan Jonker is hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Nijmegen School of Management van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn onderzoek bevindt zich op het snijvlak van duurzaamheid, strategie en transities. Jonker publiceerde de afgelopen jaren boeken als “Duurzaam Denken Doen”, “Werken aan de WEconomy” en “Nieuwe Business Modellen”.

Elk kwartaal biedt Slow Management inspirerende verhalen over organiseren met ruimte voor vakmanschap, samenwerken op basis van vertrouwen, en verbinden van mensen in en om de organisatie. Telkens aan de hand van een thema. ‘Slow’ staat niet voor langzaam, maar is een aanduiding van oorspronkelijkheid, kwaliteit, diepgang en duurzaamheid. Geen theoretische verhalen over nieuwe modellen, maar behalve diepgravende analyses vooral vlotte reportages, interessante interviews en boeiende fotografie. Over nieuwe vormen van organiseren en gedreven mensen die laten zien dat het anders kan.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *