Windunie weer duurzaamste energiebedrijf

Onafhankelijk onderzoek naar investeringen en groene stroom toont ranking duurzaamheid

Windunie, opgericht als coöperatie van zelfstandige windmolenaars, staat samen met Raedthuys bovenaan de lijst met meest duurzame energiebedrijven. Het onderzoek werd gisteren bekend gemaakt door zeven maatschappelijke organisaties waaronder de Consumentenbond en Natuur&Milieu. Alle opgewekte stroom van Windunie is afkomstig van windmolens die in bezit zijn van de 250 leden. Windunie levert met ruim 400 MW een vijfde van de totale windenergie in Nederland en is daarmee de grootste windstroomproducent van Nederland. Deze stroom wordt verkocht als Winduniestroom. Het overgrote deel van de productie vindt via andere energiebedrijven zijn weg naar de markt.

Windunie is in 2001 als coöperatie opgericht om zelfstandige molenaars, meestal boeren met een windturbine op hun erf, te ondersteunen bij hun activiteiten op de stroommarkt. Het investeren in en opwekken van schone stroom draagt bij aan het behoud van een bloeiende landbouwsector en economische groei in de regio. Ook dankzij deze investeringen in schone energie staat Windunie bovenaan in de ranglijst van duurzame energiebedrijven. “Wij ontwikkelen en produceren inderdaad op de meest duurzame manier en we zijn er blij mee dat dit onafhankelijke onderzoek dat ook aantoont,” aldus directeur Rense van Dijk. Windunie ontwikkelde zich van bemiddelaar in stroomcontracten tot een organisatie die van projectontwikkeling tot verkoop aan de eindgebruiker actief is. De organisatie groeit mee met de ontwikkelingen in de maatschappij en bood eerst een antwoord op de liberalisering van de markt en nu op de opkomst van lokale duurzame energiebedrijven. Steeds vanuit het belang van de zelfstandige molenaar.

image001

 

Van handel tot beheer
Een eigen handelsbedrijf, Windunie Trading, zorgde voor meer grip op de stroomhandel waardoor molenaars een betere prijs kon worden geboden, zonder een hogere prijs voor de klant. Windunie Development werd vervolgens opgericht om grondeigenaren te ondersteunen bij de ontwikkeling van windparken. Ook leden met de ambitie om op te schalen – hun windmolens te vervangen door exemplaren met meer vermogen – maken gebruik van Windunie als projectontwikkelaar. Waar andere energiebedrijven de grondeigenaren afkopen, biedt Windunie agrariërs de mogelijkheid om zelf te ondernemen en te ontwikkelen. Zo stromen inkomsten niet weg naar (buitenlandse) energieconglomeraten en daar profiteert de hele regio van mee.

Leveren aan lokale coöperaties
Windunie is dus actief vanaf de eerste fase van de projectontwikkeling tot aan de verkoop van stroom aan de eindgebruiker. Dat laatste sinds kort ook via DE Unie, opgericht in samenwerking met TexelEnergie en Urgenda. DE Unie levert gas en schone stroom aan lokale duurzame energie-coöperaties die onder eigen label aan hun lokale leden willen leveren. DE Unie levert zonder winstoogmerk zodat de lokale energiebedrijven zelf weer kunnen investeren in zonnepanelen en windmolens. En omdat er nogal wat komt kijken bij de ontwikkeling van een windmolen, kan Windunie daarbij weer ondersteuning bieden.

Bijdrage aan Energieakkoord
Als behartiger van de belangen van zelfstandige windmolenaars die bijdragen aan de ontwikkeling van meet duurzame stroom n Nederland én de ontwikkeling van de lokale economie, zat Windunie ook aan tafel bij de onderhandelingen over het Energieakkoord. Windunie streeft naar een klimaat waarin duurzame investeringen bijdragen aan lokale welvaart.

www.windunie.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.