Avontuur en plezier voor het hele gezin op het grootste Duitse eiland Rügen

Rugen-Duitsland

Het eiland Rügen staat synoniem voor pure vakantiepret

Samen het eiland Rügen en Hiddensee ontdekken. Wie met de kinderen een bezoek brengt aan het Duitse eiland Rügen, moet veel vragen beantwoorden: kunnen bomen voor de wind vluchten? Hoe komt een mug in barnsteen terecht? Waarom is krijt wit? Wat is een fuik? Of: wat gaat er schuil achter ‘Schüddeldebüx’? Wat de kleinste gasten echter vooral willen weten: waar heeft piraat Klaus Störtebeker nu toch zijn gouden schat verstopt? Duizenden vragen en nieuwsgierige kinderogen…

60 kilometer fijn zandstrand en volop waterpret. Op warme, zonnige dagen groeien de zandkastelen aan de stranden van Rügen tot ongekende hoogte, tovert de zon een bruin kleurtje op de huid en lonkt de zee voor een verfrissende duik. De Oostzee is te allen (ge)tijde daar. Het fijne daaraan: geen enkele plaats op Rügen ligt op meer dan zeven kilometer afstand van het water. Op Rügen kunnen gasten met een gondel de diepte van de zee verkennen, in klimtuinen en over boomkroonpaden de natuur van dichtbij bekijken en nog beter leren kennen in het Nationalparkzentrum Königsstuhl of het NaturerbeZentrum Rügen nabij Prora.

wandelen-rugen

Uitstapjes, zwemplezier en een nostalgische stoomtrein.
Het eiland Rügen en talrijke andere wereldwonderen kunnen in het Rügen-Park Gingst worden bewonderd. Lütt (‘klein’), zo zeggen de eilanders, is ook de Razende Roland, de miniatuurtrein van Rügen, een technisch monument op wielen. Ook met de fiets, benenwagen of passagiersschepen zijn de bezienswaardigheden goed bereikbaar. Kuurcentra en hotels hebben speciale tips voor gezinnen en kinderen en bieden nuttige informatie voor dagen vol belevenissen, onder andere de rodelbaan in Bergen of het Zeemuseum en Oceanium in Stralsund. Voor overdekt zwemplezier kunnen zwemliefhebbers terecht in de Thermen in Sellin en Neddesitz.

Fijn klimaat, schone stranden en de ‘blauwe vlag’
De kwaliteit van het zwemwater langs het bijna 60 kilometer lange zandstrand en bijna 30 kilometer lange natuurstrand wordt regelmatig gecontroleerd en is bij alle badplaatsen goed tot zeer goed. Op een aantal stranden wappert de ‘blauwe vlag’, wat betekent dat het hier om een bijzonder veilig en schoon strand gaat.

Eilandkenners voor groot en klein
De eilandexperts van de Tourismuszentrale Rügen en andere eilandbewoners die veel weten van Rügen, geven antwoord op alle vragen. Rügen staat synoniem voor pure vakantiepret: we zijn zandbak, badkuip en natuurwonder. We zijn vakantie op de boerderij, ontbijt met het hele gezin op het hotelterras of in de voortent van de caravan.

Het eiland Rügen – een perfecte vakantiebestemming

Waarom Rügen?
-Het grootste eiland van Duitsland (976 m² oppervlakte)
-Afstand van noord naar zuid 51,4 km, van oost naar west 42,8 km
– Aantrekkelijk door het afwisselende landschap: kusten met steile krijtrotsen, 60 km fijn zandstrand, een glooiend heuvellandschap op het schiereiland Mönchgut, ondiepe meren in het midden van het eiland en in het westen, uitgestrekte bossen, twee nationale parken, UNESCO Werelderfgoed ‘Alte Buchenwälder‘ en een biosfeerreservaat.
-De ideale combinatie van een ontspannen strandvakantie en sportieve activiteiten zoals fietsen, wandelen en watersport
-Mondaine badplaatsen met historische architectuur en een uitgebreid horeca-aanbod
-Volgens Duitse begrippen bovengemiddeld veel zonuren in combinatie met een mild wisselend klimaat.

Welke activiteiten kan ik op Rügen ondernemen?
-Wandelen
Vanwege de grootte en het afwisselende landschap is het eiland Rügen uitstekend geschikt voor wandelingen met een lichte tot gemiddelde moeilijkheidsgraad. Vooral het schiereiland Jasmund met de kust met steile krijtrotsen en het schiereiland Mönchgut in het zuiden zijn geliefd onder wandelaars. Maar ook het jachtslot Granitz tussen Binz en Sellin, het schiereiland Wittow in het noorden en het westelijke gedeelte van het eiland zijn prima uitgangspunten voor afwisselende tochten.

Fietsen-rugen-Fietsen
Ook voor fietsliefhebbers biedt het eiland Rügen vanwege haar oppervlakte en veelzijdigheid goede mogelijkheden voor afwisselende fietstochten. Vooral de regio Mönchgut-Granitz met haar badplaatsen en het schiereiland Wittow in het noorden met kaap Arkona zijn dankzij hun uitgebreide fietspadennetwerk zeer geschikt voor fietsers. Geniet onderweg van een tussenstop in de vele musea, bezienswaardigheden, restaurants en cafés. Voor langere tochten zijn e-bikes beschikbaar.

-Maritiem
Zeilen, (kite)surfen, kanovaren of vissen: Rügen heeft op watersportgebied, dankzij de Oostzee en de ondiepe meren, heel wat in haar mars. Surf- en kitescholen bieden cursussen en verhuur van materiaal aan. In de talrijke jachthavens bestaat de mogelijkheid om onder begeleiding mee te gaan zeilen zonder specifieke voorkennis. Ook worden er vanuit verschillende havens vistochten aangeboden tijdens de speciale vistijden.

Waar kan ik op Rügen overnachten?
Het eiland heeft voor elke gast een bed, ook voor viervoeters die meegaan. De bedden kunnen ook zelf meegenomen worden in de rugzak, op de fiets, in de caravan of aanhangwagen. Qua vaste bedden is er een uitgebreid aanbod: een vakantiewoning met uitzicht op bos, velden of zee, een pension, kasteel, herenhuis, of hotel van verschillende klassen – of zelfs een luxe suite.

Mail&Win en maak kans op een tegoedbon voor 3 overnachtingen in het 4**** Hotel Villa Salve in Binz
Dit door een familie gerund hotel en restaurant in de indrukwekkende Art Nouveau villa ligt direct aan het witte zandstrand in de badplaats op het eiland Rügen. De historische en luxueus gerenoveerd witte villa aan het strand van Binz is voorzien van grote, sfeervolle kamers.

Hotel-rugen

Alle tweepersoons kamers en suites zijn ingericht met een verscheidenheid van geselecteerde individuele stukken in verschillende kleurencombinaties met hun eigen onderscheidende touch. Culinair genieten, of in de brasserie Cafe, in de cocktailbar of op mooie dagen op het prachtige terras – altijd met een oog op de Baltische Zee. De chef-kok verwent gasten met eiland lekkernijen, seizoensgebonden specialiteiten en lichte Duitse gerechten. Meer info, www.salve-binz.de
Kijk onderaan voor de Mail & Win actie!

Hoe reis ik naar Rügen?
Het eiland Rügen is gemakkelijk via een grote brug per auto of trein (Utrecht – Rügen circa 700 km) bereikbaar. Tijdens het voor-, hoog- en naseizoen vaart van april tot oktober aanvullend een autoveer voor voertuigen tot 5 ton van Stahlbrode (het vasteland) naar Glewitz op het eiland Rügen.

Wat gebeurt er allemaal op Rügen?
In het voorjaar:
-‘Festspielfrühling’ – een muzikaal hoogtepunt in het voorseizoen
-Lentewandeling met tochten naar romantische en verscholen plekjes op het eiland.
-Paasvuur, voorjaarsduik, motortochten

In de herfst:
-Wandelherfst met verschillende gratis wandeltochten
-Cabaretregatta met amateurs en ‘oude rotten’
-Tour d’Allée – Rügen op de fiets – de sportbelevenis voor profs en recreatieve fietsers
Oogst- en vissersfeesten

In de winter:
-Rügen voor fijnproevers en tijd om te ontspannen
-Kleine en fijne kerstmarkten
-Het eiland in de winter – stilte, eiland, licht en zee
-Nieuwjaarsfeest aan zee

Meer informatie
Meer info is te vinden op www.ruegen.de en www.wirsindinsel.de

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *