Duurzaam autorijden: autodelen

Het overgrote deel van de Nederlanders verkiest de auto boven openbaar vervoer. Tegelijkertijd is het hebben van een auto niet altijd mogelijk vanwege de hoge kosten, helemaal bij weinig gebruik. Gelukkig is er ook een tussenweg te vinden: je kunt autodelen. Dat autodelen kan op verschillende manieren en heeft meerdere voordelen die passen bij een meer bewuste levensstijl.

Delen via organisatie

Er zijn meerdere autodeelorganisaties die hun auto’s 24/7 beschikbaar stellen om te delen. Vaak staan deze auto’s op een vaste plek geparkeerd. Na gebruik wordt er vervolgens van jou als autolener verwacht dat je de deelauto daar ook weer terugbrengt. In andere gevallen kun je kiezen voor het oneway-carsharingconcept. Daarmee kun je de auto ergens anders achterlaten op een vooraf afgesproken plaats.

Particulier delen

Met behulp van een bemiddelaar kun je je auto delen, of juist de auto gebruiker van iemand die deze deelt. Doe je dit altijd met dezelfde groep mensen, dan wordt dit peer-2-peer-carsharing genoemd.

Pluspunten autodelen

Autodelen heeft een aantal voordelen. Zo kan het van goede invloed zijn op het milieu. Onder andere doordat je de auto niet voor elk klein ritje zult pakken, want deze staat niet voor de deur. Zo ben je milieubewust bezig. Door de lagere vraag naar auto’s, kan de productie door autodelen ook afnemen. Hierdoor zal de CO2-uitstoot afnemen. Daarnaast bespaart autodelen ruimte, omdat minder mensen een auto bezitten. Daarnaast bespaart autodelen kosten. Of je nu degene bent die de auto deelt of leent, je bent goedkoper uit. Degene die de auto leent hoeft alleen de huur en brandstof te betalen, terwijl de deler wat inkomsten genereert door het delen van de auto. Zo is het bezitten en rijden van een auto voor iedereen weer wat minder duur.

Aantal nadelen

Het nadeel van autodelen is dat je niet altijd een auto voor de deur hebt staan. Mocht je een auto willen lenen, dan kan het zo zijn dat je hier ook nog een stukje voor moet lopen of fietsen. De deelauto zal niet altijd om de hoek staan. Vooral in de winter en met regen is dit een minpuntje. De autodeler kan op zijn of haar beurt te maken krijgen met mensen die de auto vies of zelfs beschadigd terugbrengen.

Benodigdheden autodelen

Wie een auto wil lenen, heeft een rijbewijs nodig om toegang tot kunnen krijgen voor autodeelplatformen. Een autoverzekering vergelijken en afsluiten is voor huurders niet nodig. De eigenaar zal wel een goede autoverzekering moeten hebben. Het wordt afgeraden om een auto te delen zonder bemiddelaar. Indien er schade optreedt, zal de verhuurder hier dan garant voor moeten staan. Verstandiger is om een bemiddelaar in te schakelen en een uitgebreide basisverzekering te nemen, zoals een allriskverzekering. Mocht je toch je auto willen delen zonder een bemiddelaar, kies dan voor een speciale verzekering via de VGA. Op deze manier zijn ook de huurders verzekerd en ben je als verhuurder niet aansprakelijk voor de schade die zij veroorzaken.

Duurzame alternatieven
Op een duurzamere manier gebruikmaken van de weg, kun je op meer manieren doen dan autodelen alleen. Denk aan de rijstijl, kiezen voor carpoolen, het openbaar vervoer, de fiets, elektrisch rijden en het kiezen voor een leaseauto.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.