Duurzamer autorijden en kostenbesparingen

Dat autorijden niet bepaald bijdraagt aan het milieu is duidelijk. Auto’s stoten immers CO2 uit door het verbranden van diesel of benzine. Gelukkig worden we allemaal steeds duurzamer en ook de auto-industrie is zich steeds meer bewust van de noodzaak milieuvriendelijker te zijn. Denk alleen al aan Tesla. Helaas is het aanschaffen en verzekeren van een elektrische auto niet bepaald goedkoop. Gelukkig zijn er nog een aantal andere manieren dan elektrisch rijden waarop je het milieu spaart, en tegelijkertijd je portemonnee.

Carpoolen en openbaar vervoer

Het is zo makkelijk, die auto voor de deur. Je rijdt ermee naar het werk. En ook al is de supermarkt om de hoek, het is wel makkelijk om toch even de auto te pakken. Toch spaar je het milieu wanneer je de auto een dag laat staan. Er zijn een aantal simpele manieren om dit te doen; spreek met collega’s een carpoolschema af, kies een paar dagen per week voor openbaar vervoer of werk indien mogelijk een dag vanuit huis. Minder voertuigen op de weg betekenen immers minder vervuiling. Met carpoolen bespaar je bovendien benzinekosten. En een dagje openbaar vervoer is vaak ook goedkoper dan de prijs van een volle tank – dit is wel afhankelijk van hoever je moet reizen dus. Reis verder zoveel mogelijk buiten de spits. Dit gaat sneller en je hoeft minder vaak te remmen en weer te gassen. Zo stoot de auto minder giftige gassen uit.

Rij bewuster

Ook wanneer je niet de mogelijkheid hebt om te carpoolen, thuis te werken of met het openbaar vervoer te reizen, kun je het milieu toch enigszins sparen. Dit heeft vooral met bewustzijn te maken. Wanneer je de rijstijl aanpast en je aan de regels houdt, rij je veiliger en bespaar je op de brandstof. Denk ook eens aan de bandenspanning. Is die namelijk te laag, dan kan dit leiden tot onnodig hoog brandstofverbruik.

Lease of huur een auto

Een auto leasen of huren biedt de optie om een duurzaam model te kiezen. Zoals een Tesla, die wat makkelijker te betalen is wanneer je dit in een vast bedrag per maand doet, dan wanneer je in één keer een groot aankoopbedrag moet betalen. Maar je kunt ook kiezen voor een wat goedkopere elektrische variant, zoals een hybride model. Het voordeel is dat bij private lease vaak alle kosten – dus autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud en hulp bij pech, zijn inbegrepen in het leasebedrag. En wil je als ondernemer een auto leasen, dan heb je niet alleen de keus uit een duurzaam model, maar mag je de btw op de kosten voor zakelijk gebruik ook als voorbelasting bij de belastingdienst aftrekken.

Wegenbelasting en duurzaamheid

Rijd je in een benzineauto met een CO2-uitstoot tot maximaal 110 kilogram per kilometer? Dan sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart kosten want je hoeft geen wegenbelasting te betalen en je spaart het milieu tegelijkertijd een klein beetje.

Kies de juiste verzekering

Een grote kostenpost van autorijden is de verzekering. Toch kun je op een autoverzekering besparen. Dat begint met vergelijken. Je kunt honderden euro’s per jaar uitsparen wanneer je de juiste autoverzekering kiest. Dit geld kun je investeren in duurzaamheidsinitiatieven. Maar het werkt ook andersom. Je kunt namelijk ook een autoverzekering afsluiten bij een verzekeraar die investeert in duurzaamheidsprojecten.

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *