Een vergeten stukje groen in Frankrijk

Bio-bier, zoenen en slapen in een boom.

Jonge kinderen, autovakantie, ontspannen. Wat hoort er niet in het rijtje thuis? Juist! Tot je dit vergeten stukje groen ontdekt. Een authentiek stukje joie de vivre op slechts drieënhalf uur rijden van Utrecht: de Franse Ardennen. Rugzak met prinsessenstickerboek op de achterbank en gaan!

Tekst Sonja van den Heuvel Fotografie Henry Petersen

“Leuk, naar België!”, roept iedereen bij het vallen van de naam van onze vakantiebestemming. “Nee”, roepen we terug, “We gaan naar Frankrijk!”.
Net als de anderhalf miljoen andere Nederlanders die dit land jaarlijks als vakantieadres verkiezen, maar waar de rest pas stopt na pak ‘m beet tien uur rijden, zetten wij de auto stil zodra we de Franse grens gepasseerd zijn in de onbekende Franse Ardennen.Eend op de grill
We draaien de auto het dorpsplein van het middeleeuwse plaatsje Hierges op. Vanaf het terras van restaurant La Causerie des Lilas komen ons heerlijke geuren tegemoet. Eigenaar Jean-Michel stookt om twaalf uur ‘s middags de grill met eikenhout op om eend te braden. Over het terras schalt de stem van de Griekse Demis Roussos, afkomstig van een heuse platenspeler. Dochterlief van drie kijkt vol bewondering naar de ronddraaiende plaat. In dit restaurant staat de tijd stil. Hier geldt het ritme van eten, drinken, praten, lachen en genieten. Na twee uur tafelen rukken we ons met de twee onvermijdelijke Franse zoenen los van Jean-Michel.

Wakker worden
Die middag fietsen we met de family go-kart langs de meanderende Meuse (Maas), met achter elke bocht een nog mooier uitzicht. De kinderen voorop met een net-alsof-stuur en papa en mama trappend en sturend achterop. We gaan lekker, tot een man ons druk zwaaiend met zijn armen tot stilstand maant. We blijken op de autoweg te fietsen. Dat betekent omkeren en flink trappen om bergopwaarts weer op de Trans-Ardennes Green way te belanden. Wat zoonlief van bijna twee betreft zit daarmee het spannendste stuk van de route erop; zijn ogen zakken dicht en even later ligt hij op het stuur te slapen.

Vogels, bier en een draaimolen
De volgende ochtend worden we wakker en liggen we oog in oog met een vogel, die van de ene naar de andere tak wipt. De avond ervoor hebben we onze intrek genomen in een heus boomhuis op zo’n 6 meter hoogte. Met een lichtje op ons voorhoofd beklommen we de trap, om eenmaal binnen de olielampjes aan te steken. De ontbijtmand die ’s ochtends onder het boomhuis neergezet wordt – vol croissantjes, jus d’orange en baguettes – maakt de romantiek compleet. Onze kleine meid vindt vooral de droge wc een belevenis en strooit vrolijk met zaagsel na elk plasje dat ze pleegt.

Nog geen twintig minuten rijden vanaf het boompark bevindt zich de charmante plaats Charleville-Mézières. We treffen het; dit weekend vindt er een groot gastronomisch festival plaats waar streekproducten als bier, worst en geitenkaas bij de vele standjes geproefd kunnen worden. Met live gezongen chansons en een nostalgische draaimolen op de achtergrond dompelen we ons onder in Franse sferen.
Jammer genoeg, zit na drie nachten ons verblijf in dit stukje vergeten groen erop, maar vergeten zullen wij het zeker niet. Wij stoppen voortaan op weg naar het zuiden!

Do’s in de Franse Ardennen
– Bezoek het grootste fort van Europa in Sedan: www.chateau-fort-sedan.fr
– Fiets in een family go-cart langs de Maas. Te huur bij Graziella Lecocq in het plaatsje Bogny-sur-Meuse
– Uit eten bij biologisch restaurant Auberge de l’Abbaye, in Signy l ‘Abbaye. Hij runt de biologische boerderij, zij serveert ’s avonds de oogst op je bord.
– Spelen en ontdekken in Natuurpark Domaine de Vendresse: www.domaine-de –vendresse.fr

Bijzondere logeeradressen
– Logeer in één van Jean-Michels gîtes of chalet. Voordeel: zijn restaurant waar gekookt wordt met regionale producten is altijd vlakbij.
– Wakker worden in een boomtop. Met boomhutten voor durfals (en grote kinderen) op 15 meter hoogte en boomhuizen voor iets minder grote helden op 6 meter hoogte (en kleine kinderen). Absoluut onvergetelijk. Zie www.lecheneperche.com
– ’s Avonds aanschuiven in biologisch restaurant Auberge de l’Abbaye en daarna fijn slapen in de hotelkamers boven het restaurant. Info: www.auberge-de-labbaye.com

Tips
Op www.ardennes.com staan leuke logeeradressen en arrangementen.
Het compenseren van de CO2-uitstoot van de gereden kilometers van Utrecht naar Charleville (en terug), kost je via greenseat.nl € 2,49.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *