Milieuvriendelijk Zanzibar


Zanzibar natuurlijk en waanzinnig mooi.
 

Parelwitte stranden, smaragd blauwe zee, palmbomen en cocktails. Dit zijn de eerste woorden die je te binnen schieten bij het woord Zanzibar. Ik – Nikki – krijg echter nog veel meer warme herinneringen bij het denken aan Zanzibar.

Door Nikki den Ouden

Stone Town
Vanaf onze campsite in Dar es Salaam zijn we per tuk tuk vervoert naar de ferry. De ferry bracht ons in een kleine twee uur naar het eiland Zanzibar. Het Zanzibar-archipel hoort bij Tanzania, echter heb je wel een nieuwe stempel nodig om Zanzibar binnen te komen (& een cholera not indicated stempel!). Bij het uitladen van de boot kom je niet alleen hordes mensen tegen, maar ook veel goederen en etenswaarden. Zo werden er ook duizenden kuikens vervoerd, welke je nog luidkeels hoorde piepen.

Leuk feitje; plastic tasjes zijn verboden op Zanzibar.  Een zeer milieu vriendelijke regeling, jammer dat ze dit niet op het vaste land (Tanzania) hanteren.

We vervolgden onze reis naar Stonetown, wat tezamen met New Town Zanzibar Town vormt. Stone Town moet je ontdekken en wel op de welbekende manier; verdwalen. Het eiland bestaat uit zoveel kleine straatjes dat er geen andere optie is. Je vindt er ook een grote markt waarbij alle lokale voedingswaren worden verkocht. De verkooplieden zijn hier dag en nacht. Kijk dan ook niet vreemd op als je iemand onder de tafel ziet slapen.

’S Avonds hebben we een bezoek gebracht aan de Fordhani food market; een grote openlucht markt. Dit is de manier om in contact te komen met de lokale bevolking en de lokale eetgewoontes. Je vindt er o.a. samosas, vis en vleessticks, falafel, plantana en naan brood. De specialiteit van het eiland; Zanzibar pizza; een soort omelet (zowel hartig als zoete varianten). Deze zijn werkelijk waar heerlijk! Zeker lekker in combinatie met een vers geperste jus van suikerriet!

Een spektakel dat je niet mag missen is de dagelijkse ferry met tweedehands auto’s naar Pemba. De auto’s moeten de steile helling van de ferry op, met als resultaat dat 9 van de 10 auto’s dit niet in een keer redt. Het gaat dan ook gepaard met veel rook, trekhaken en duwende mensen.  Je zou denken dat ze hier wel een effectievere manier van werken voor zouden moeten hebben. Niets is minder waar, na 20 jaar gaat het nog steeds hetzelfde – Hakuna Matata. Plof neer op het terras, bestel een drankje en geniet van het spektakel!


( Foto: Roy Schalkwijk )

Nungwe Beach
Na het authentieke gedeelte van Zanzibar gezien te hebben zijn we doorgetrokken naar Nungwe Beach. Het droombeeld stelt je hier niet teleur. Vanuit Amaan Bungalows, Nungwe Beach hebben we een Spice tour gedaan waarbij we alle exotische fruitsoorten en specerijen hebben gezien en geproefd. We hebben o.a. gezien hoe henna, lemongrass, kaneel, aloë vera, vanille, nootmuskaat, gember, komijn en Zanzibar lipstick groeit. Zanzibar lipstick, je denk zeker is dit wat ik denk dat het is? Ja dat is het! Het is een rode bloem die gebruikt wordt als lipstick. Ik kan je vertellen, het blijft erg goed zitten, ook op je wangen! Menig mens kent al deze kruiden, maar weet je hoe het groeit? Nee dus! Tijdens de interactieve excursie komt je erachter. Neem op het einde lekker wat specerijen mee voor thuis! Zo haal je een beetje Afrika in huis en steun je de lokale bevolking.


( Foto: Roy Schalkwijk )

De smaragd blauwe zee moet je natuurlijk ook onder water beleven. Dit is ook precies wat wij hebben gedaan. Met onze snorkelset & wetsuite zijn we met een ‘djow’ (authentieke boot) gaan snorkelen. Tijdens het snorkelen kom je prachtig gekleurde vissen, koraal en zeesterren tegen. Ook hebben we een heerlijke chapatti (soort pannenkoek) gevuld met kaas en groenten genuttigd op de boot. Dit is ook een lokaal gerecht dat je geprobeerd moet hebben.

Zanzibar is de bestemming om naast zon, zee, strand wat cultuur op te snuiven en tevens ondergedompeld te worden in de locale gewoontes.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *