Millennium Travels: Serie reisblogs – Deel 19


Keniaanse wijsheid in klein Nederland.

Er zijn inmiddels twee weken voorbij sinds mijn reis naar Kenia. Het normale leven van werk en school is weer begonnen. Het lijkt of de tijd in Nederland stil heeft gestaan. Mijn kamer is nog hetzelfde, de plek waar ik koffie drink en het werk wat ik doe ook. Alleen het vreemde van dit alles is dat ik niet meer de oude ben. Men zegt weleens: “ignorance is bliss”. Dankzij mijn Hollandse nuchterheid was ik er heilig van overtuigd dat Afrika mij niet zou veranderen. Het voelde als een te groot cliché dat een reis naar Kenia mijn persoonlijkheid zou beïnvloeden. Gelukkig heb ik voor mijn eigen bestwil niet altijd gelijk

De reis heeft mij wel degelijk gevormd. Ik ben bang dat Kenia stiekem mijn hart heeft gestolen. Ik dacht bij terugkomst dat ik weer snel in mijn oude routine terug zou komen. Helaas spookt het nog steeds door mijn hoofd. De verhalen, de beelden en vooral de dankbaarheid van de mensen daar.

kenia
Kenia Millenium Travels

Op mijn werk overbodige broodjes in de prullenbak gooien, heeft nu toch een bittere nasmaak. De andere kant op kijken, is nu een stuk moeilijker als je weet dat sommigen mensen niks te eten hebben. Helaas vergeten we in tijden van economisch crisis al heel gauw hoe gezegend wij in Nederland zijn. Wij hebben van klagen in Nederland een collectieve sport gemaakt. Een workshop dankbaarheid zou in Nederland geen overbodige luxe zijn.

Hoe graag wij in het westen ook willen geloven dat Afrika alleen bestaat uit kindjes met dikke buiken en vliegen uit hun neus, doet dit het continent Afrika geen eer aan. We zouden zelfs een hoop van elkaar kunnen leren. Hiervoor moeten we wel onze eigen culturele bril afzetten om de ander beter te begrijpen. Dit is de les die Kenia mij leerde tijdens het wachten op onze bus naar de sloppenwijk Kibera. Tijd is geld in het westen, maar wachten geeft de ruimte tot denken.

Xanadu

kenia
kenia kinderen millenium travels

Het gaat ons om
Samen werken vanuit passie aan verbindingen met anderen, waar ook ter wereld. En zo werken aan vrede. Aan dromen van vrede en aan een wereld waar jongeren uit alle landen weer durven te gaan dromen. Door bijzondere reizen te koppelen aan millenniumdoelen, ontmoeten en co-creatie.
Wij nemen je mee op reis met een serie blogs. Lees hier elke week, 52 weken lang, hoe jongeren hun reis beleven.

www.millenniumtravels.nl

www.timukota.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *