NS Lost & Found Project

Gevonden voorwerpen krijgen tweede leven in NS Lost & Found Project

Een bijzondere expositie en pop-up store van gevonden voorwerpen uit de trein vestigt zich van 12 tot en met 14 december op spoor 2 van Amsterdam Centraal Station. Daar organiseert NS het Lost & Found Project; een uitstalling van de meest opmerkelijke gevonden voorwerpen met hun verhaal. En daarnaast ook pop-up store waar gevonden voorwerpen die een tweede leven kregen te koop zijn. In de expositie zien we onder andere een kunstbeen, een eerste-communiejurkje uit de jaren ’50, een koffer vol nepgeld, een doos met 100 gouden ringen en de sleutel van een Porsche. In de pop-up store zijn gevonden voorwerpen te koop die bewerkt zijn door ontwerpers en stylisten van o.a. de Academie Artemis; de opbrengst gaat naar Natuur & Milieu. Het Lost & Found Project is een initiatief van NS om op een bijzondere manier de aandacht te vestigen op de duurzame wijze waarop NS zoveel mogelijk werkt.

NS Bureau Gevonden Voorwerpen
Per jaar komen zo’n 80.000 gevonden voorwerpen uit de treinen en stations bij Bureau Gevonden Voorwerpen van NS terecht. Daar wijdt een aantal medewerkers hun dagen aan het herenigen van gevonden voorwerp en eigenaar. Dat lukt in 45% van de gevallen. De overige goederen blijven nog maximaal drie maanden in depot. Daarna gaan de niet-opgehaalde goederen naar een opkoper of worden de goederen gerecycled. Op deze manier voorkomt NS dat de gevonden voorwerpen op de normale afvalberg belanden en het milieu belasten. Dit is slechts een van de vele voorbeelden van de manier waarop NS werkt aan een duurzame bedrijfsvoering.

NS Lost & Found Project

Gevonden voorwerp, nieuwe bestemming
Voordat Lost & Found Project zijn deuren kan openen, bewerkt een aantal ontwerpers en ruim 100 studenten van de Academie Artemis uit Amsterdam en Rotterdam gevonden voorwerpen tot leuke gadgets om bijvoorbeeld cadeau te doen tijdens de feestdagen. Uit jassen en tassen worden onder andere handschoenen gemaakt, van een skateboard een boekenplank, en koffers worden vormgegeven tot een designtijdschriftenrek. Er is zelfs een enorm blauw knuffelkonijn gemaakt uit 25 kilo stof van gevonden jassen, tassen, broeken, sportkleding en handdoeken. Van 12 tot en met 14 december zijn in de pop-up store dagelijks creatieven ter plekke aan het werk en zij maken op verzoek zelfs tailormade voorwerpen. Alle voorwerpen en gadgets zijn te koop en de opbrengst gaat naar Natuur & Milieu, een stichting die zich – net als NS – met hart en ziel inzet voor een duurzame en gezonde wereld.

NS Lost & Found Project

Expositie
Tijdens Lost & Found Project wordt een aantal gevonden voorwerpen geëxposeerd. Voorwerpen die nooit werden geclaimd en de medewerkers van Bureau Gevonden Voorwerpen zo bijzonder achten, dat deze de afgelopen jaren hun eigen tentoongestelde plekje in het depot kregen. Deze ‘vergeten goederen’ en hun verhaal worden tijdens Lost & Found Project tentoongesteld. Want hoe kan het toch gebeuren dat je je kunstbeen achterlaat in de trein, de sleutel van je dure Porsche niet mist of je doos met gouden (nep)ringen niet komt afhalen?

NS stelt als prioriteit om alle afval duurzaam te verwerken tot grondstof. In de expositie zijn ook voorwerpen te zien vervaardigd van NS-materiaal; zoals dienbladen gemaakt van oude informatieborden en tassen van treinmeubilair. Ook veel onderdelen uit oude treinen worden weer hergebruikt voor nieuwe treinstellen. En oud gereedschap van NedTrain wordt in Nederland door vrijwilligers van Stichting Gered Gereedschap opgeknapt en hergebruikt in Ghana en Liberia.

De Lost & Found-expositie en pop-up store op spoor 2 (naast de Burger King) is geopend van donderdag 12 tot en met zaterdag 14 december, dagelijks van 11 – 19 uur.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *