Boek: Met mijn goede been uit bed

5 Keer kanker, 10 keer goud.

Bibian Mentel
was zevenentwintig en klaar voor de Olympische spelen (Salt Lake City 2002), toen ze een zeer agressieve vorm van botkanker kreeg. Artsen en familie vreesden voor haar leven, maar Bibian vroeg zich vooral af wanneer ze weer op haar board kon staan.

Dat was eerder dan verwacht: tegen alle medische adviezen in suisde Bibian vier maanden na de amputatie van haar rechteronderbeen weer de berg af; nog eens drie maanden later was ze Nederlands Kampioen.


‘Volgens de doktoren kon ik nooit meer snowboarden, zeven maanden later werd ik Nederlands Kampioen’

De kanker kwam vier keer terug, Bibian werd moeder, ging scheiden, kreeg een nieuwe relatie en startte de Mentelity Foundation. Te veel voor menig mens, maar Bibian bleef groeien en werd alleen maar vastberadener om haar doelen te bereiken.

Lees haar verhaal in het inspirerende boek Met mijn goede been uit bed. Een verhaal van een topsportvrouw die zich keer op keer liet uitdagen door haar beperking.

Bibian Mentel won na de amputatie opnieuw gouden medailles, zowel bij de kampioenschappen voor valide als mindervalide snowboarders. In 2009 en in 2012 werd ze Wereldkampioen Adaptive Snowboarden. Een prachtige aanloop naar de Winter Paralympics 2014 in Sochi, waarvan Adaptive Snowboarding voor het eerst deel uitmaakt, mede dankzij het jarenlange lobbywerk van Bibian.

Interview met Bibian Mentel
Dit inspirerende verhaal is niemand ontgaan, Bibian was te zien in het programma Jong, het veelbekeken jongerenprogramma van de EO (2002). Kort daarna deed ook Vinger aan de pols een beroep op Bibian. Er ontstond een sneeuwbaleffect, en al gauw werd zij gevraagd voor benefietlezingen. Bibian werd een inspiratiebron voor jongeren, maar ook voor genoeg ouderen met en zonder fysieke beperking.

Elise G. Lengkeek is auteur van Ik beken en De hel van Tjideng. Ook is ze co-auteur van Niemand weet waar ik ben van Julia Samuël. Zij interviewde Bibian Mentel en schreef voor haar Met mijn goede been uit bed.

"After all life is too short, to be anything but happy!"
-Bibian Mentel

Boekgegevens
Titel: Met mijn goede been uit bed
Auteur: Elise G.Lengkeek /Bibian Mentel
ISBN: 9789021549057
Aantal pagina’s: 256
Prijs: € 19,95
Verschijningsdatum: oktober 2012 (Kosmos Uitgevers)

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *