Naastenliefde in beeld

Oranje-Fonds

bij Museum Catharijneconvent en het Oranje Fonds

Tot en met begin maart 2015 is in Museum Catharijneconvent in Utrecht de tentoonstelling Ik geef om jou! Naastenliefde door de eeuwen heen te zien.

Het project brengt in beeld hoe wij in Nederland zorgen voor elkaar van de Middeleeuwen tot aan vandaag de dag. Samen met diverse maatschappelijke partners geeft het museum naastenliefde een gezicht. Hierbij staat de mens centraal die omkijkt naar zijn naaste of juist hulp ontvangt.

Het Oranje Fonds is hoofdpartner van deze tentoonstelling. Het Fonds ondersteunt het hele jaar door allerlei moderne vormen van naastenliefde. Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds, legt uit: “Wij ontmoeten het hele jaar door sociale initiatieven waar mensen zich inzetten voor een ander. Daar komen eigenlijk allerlei moderne vormen van naastenliefde voorbij. Denk bijvoorbeeld aan Stichting Vier het Leven, waar vrijwilligers een avond met alleenstaande ouderen naar de film, het theater of een concert gaan. Ook kennen we diverse hospices, waar vrijwilligers mensen begeleiden in de laatste fase van hun leven, en zijn er honderden maatjesinitiatieven waar vrijwilligers een steuntje in de rug bieden aan mensen die het moeilijk hebben.

Ik geef om jou!
plaatst de inzet voor anderen in een breder kader en biedt een historisch perspectief. De tentoonstelling toont prachtige kunstwerken, boeiende gebruiksvoorwerpen en inspirerende hedendaagse verhalen. Om de persoonlijke verhalen nog dichterbij te brengen, kunnen bezoekers in gesprek gaan met ‘levende objecten’. Dit zijn ervaringsdeskundigen met een intrigerend levensverhaal. Herkenning, confrontatie en interactie staan centraal tijdens deze ontmoetingen.

Het Oranje Fonds huist zelf ook een kunstwerk rondom naastenliefde. Marc Mulders creëerde voor het Fonds het glas-in-loodraam ‘Amor proximi’, dat letterlijk naastenliefde betekent. Het Oranje Fonds opent in samenwerking met Museum Catharijneconvent op een aantal data de deuren, zodat bezoekers dit kunstwerk kunnen bekijken. Van der Giessen: “Ik geef om jou! is wat ons betreft een prachtige verrijking van een heel actueel thema, dus we nodigen heel Nederland graag uit om er een kijkje te komen nemen! En natuurlijk is iedereen van harte welkom om bij ons glas-in-loodraam te komen bewonderen. Informatie daarover verkrijgt u bij Museum Catharijneconvent. ”

www.catharijneconvent.nl

Lees ook:
>  Nationaal IntegratieDiner: de wereld op je bord
>  Burendag geslaagd!

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *