Nationaal Integratiediner: de hele wereld op je bord

nationaal-integratiediner

9 oktober a.s.

Voor de vierde keer wordt op 9 oktober het Nationaal Integratiediner georganiseerd. Mensen met verschillende achtergronden koken voor elkaar en genieten samen van een heerlijke multiculturele maaltijd.

Op honderden locaties door heel Nederland leren mensen elkaar zo beter kennen. In een wereld waarin verschillende groepen steeds vaker tegenover elkaar komen te staan, zien de deelnemers aan het Nationaal Integratiediner dat de verschillen tussen mensen niet lastig of eng zijn, maar juist interessant. Sander Haas, manager duurzaamheid bij initiatiefnemer Asito, vertelt over het ontstaan van dit feestelijke evenement.
‘Het Nationaal Integratiediner is vier jaar geleden begonnen als middel om onze medewerkers met elkaar te verbinden. Onder onze 10.000 schoonmaakkrachten zijn meer dan 100 nationaliteiten vertegenwoordigd. Wij zien elke dag dat de verschillen tussen al deze mensen bijdragen aan het succes van onze organisatie. Dit gaat echter alleen op als die mensen zich zelf ook onderdeel voelen van dit diverse team. Daarom gingen we op zoek naar een manier om onze verschillende mensen bij elkaar te brengen. De verbindende factor bleek eten.’

nationaal-integratiediner

‘Het idee is heel simpel. Mensen koken voor elkaar, eten gezamenlijk en gaan in gesprek over de verschillen die er zijn in de groep. Er gebeuren dan twee dingen. Allereerst kom je erachter dat niemand alleen eten meeneemt, er zit altijd een verhaal aan vast. Dit is perfecte gespreksstof. Zodra het eten op tafel komt, is het gesprek dan ook geopend. Want eten verbindt.’

‘Er is nog een tweede aspect dat aan elke tafel bij het Nationaal Integratiediner terugkomt. Als je met een groepje mensen in gesprek gaat over verschillen, komt er altijd een moment waarop de deelnemers zich beseffen dat er eigenlijk best wel veel overeenkomsten zijn. Dat is het aha-moment.’

nationaal-integratiediner

‘In 2013 deden 10.000 mensen mee van honderden organisaties. Voor dit jaar hopen we op nog meer deelnemers. Meedoen kost niets. Je zorgt als deelnemende organisatie dat je medewerkers eten willen klaarmaken en je nodigt wat gasten uit. Eigenlijk is het zo simpel. Je kunt met 5 mensen meedoen of met 500. Dat maakt niets uit. Je wordt geholpen met praktische informatie om je op weg te helpen. Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk mensen in te laten zien dat je verschillen moet vieren en dat het verbinden van mensen op vele vlakken winst oplevert.

nationaal-integratiedinerDoe ook mee!
Wil jij ook een Nationaal Integratiediner op jouw werk, in jouw buurt, op jouw school? Dat kan nog! Meld je aan via www.nationaalintegratiediner.nl en je ontvangt meer informatie.

Ook is het Nationaal Integratiediner op zoek naar ideeën om het evenement niet alleen rondom de P van People een succes te laten zijn, maar ook de P van Planet invulling te geven.
Daarom zoeken zij de hulp van de lezers van De Betere Wereld. Heb jij ideeën om het evenement ook op milieugebied te verduurzamen?
Mail naar info@nationaalintegratiediner.nl of via het contactformulier op de website.

 

Lees ook:
>  Naastenliefde in Beeld #expositie

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *