USQ Music and Art Days 2013

Zoektocht naar het licht via ongebaande paden.

Liefhebbers van muziek en kunst kunnen 10 en 11 mei hun hart ophalen tijdens de Music and Art Days in Vredenburg Leeuwenbergh, voor de vierde keer georganiseerd door het Utrecht String Quartet. De Vrede van Utrecht, dit jaar 300 jaar geleden gesloten, is aanleiding voor het thema “Oorlog en Vrede”; het strijkkwartet heeft een programma boordevol oorlog, strijdlust, angst, rouw maar ook liefde en vrede samengesteld en nodigt u uit de zoektocht naar het licht mee te maken.

Door Nanny Schutte

USQ

Het Utrecht String Quartet (USQ), bestaande uit Eeva Koskinen en Katherine Routley (viool), Joël Waterman (altviool) en Sebastian Koloski (cello), geniet internationale reputatie als een veelzijdig en dynamisch kamermuziekensemble. Het kwartet heeft grote belangstelling voor ‘verdwenen’ of vergeten repertoire, gaan bijzondere samenwerkingen aan met hedendaagse componisten en slagen er zo steeds weer in het genre strijkkwartet vernieuwend neer te zetten. En tijdens de Music and Art Days komen, in de woorden van Joël Waterman, pas ècht dromen uit!

Programma vol contrast
In het programma van dag 1 vindt een afwisseling plaats tussen enerzijds muziek waarin onrust en oorlog de dienst uitmaken, uitgevoerd door het USQ, en anderzijds muziek waarin rust, vrede en optimisme het voortouw nemen, gespeeld door pianist Ralph van Raat. Zo speelt het USQ “Black Angels” van George Crumb, het Tweede strijkkwartet van Bartók, het afwisselend verdrietige en opstandige andante uit “Der Tod und das Mädchen” van Franz Schubert. Ralph van Raat beantwoordt het met onder meer de late Bagatellen van Beethoven en delen uit Bachs “Kunst der Fuge”, waarin licht en een bijna kosmische vrede overheersen. Het contrast wordt versterkt doordat het strijkkwartet op het hoofdpodium op de voorgrond zit, terwijl het pianospel vanuit de zijbeuk op de achtergrond ten gehore gebracht wordt. Vrede als echo van de oorlog, meteen ook de vraag oproepend wat vrede eigenlijk is. Acteur Porgy Franssen voorziet dit programma van een stem.
Het programma van dag 2 is vergelijkbaar, maar lichter. Het USQ wordt dan afgewisseld door slagwerker en componist Bart de Vrees, van wie in het festival ook een wereldpremière te beluisteren valt. Ook altviolist Mikhail Zemtsov draagt hieraan bij. De inrichting van de zaal en het decor worden verzorgd door beeldend kunstenaar Frank de Blok.

Vernieuwend
“Tijdens deze concerten hebben we de vrijheid om buiten de gebruikelijke paden te treden,” vertelt Joël Waterman via de USQ-nieuwsbrief van maart. “Bij een werk als “Black Angels” van Crumb komt nogal wat kijken en daarom wordt het relatief weinig uitgevoerd. Crumb werd geïnspireerd door de oorlog in Vietnam en gebruikt een groot arsenaal aan geluiden en fragmenten om de verwarring van een mens in een oorlogssituatie te verklanken. Er wordt niet alleen op vertrouwde instrumenten gespeeld, maar ook geschreeuwd, gezongen en op gongs geslagen. De zwarte engel valt uit de gratie, de geest wordt vernietigd en tot slot is er de verlossing. Ik heb dit stuk ooit eerder in Duitsland gespeeld en was er zeer van onder de indruk. Toen het onderwerp “Oorlog en Vrede” ter sprake kwam aarzelde ik geen moment om het voor te stellen. Voor de anderen is het helemaal nieuw en het vergt nogal wat voorbereidingstijd.”

Onschatbare waarde
Een festival als de Music and Art Days laat zien dat kunst en cultuur van onschatbare waarde is; het raakt mensen, zet aan het denken en verbindt. In deze tijden van bezuinigingen een forse uitdaging om het overeind te houden. Het USQ is dan ook dankbaar voor hun Vriendenclub en ondersteunt van harte initiatieven als de Voedselbank Cultuur (zie kaders). Bovendien, wat ècht van waarde is, zal overleven. Dit artikel is bekostigd vanuit de ‘WEconomy-gedachte’ – een voorproefje van de nieuwe-waarden-economie in deze tijden van crisis!

USQ

Mail & Win
Kaarten voor één concert kosten € 22,50. Wanneer je in één keer kaarten bestelt voor beide concerten, betaal je € 37,50. Win twee kaarten of een passe-partout!
Om kans te maken op twee vrijkaarten voor één van beide concerten, mail je je gegevens naar USQ@debeterewereld.nl. Vermeld daarbij naar welke van de twee concerten je zou willen gaan.
Om kans te maken op een passe-partout, voor beide festivalconcerten, plaats je een Tweet @UtrechtQuartet over de Music and Art Days en mail je gegevens mèt een kopie van je Tweet naar genoemd mailadres.
In beide gevallen horen de winnaars op vrijdag 26 april of ze in de prijzen zijn gevallen.

www.utrechtstringquartet.com / www.mad-usq.nl
kaartverkoop: www.vredenburg.nl

Vriendenconcert
Een trouwe groep Vrienden van USQ maakt het mogelijk bijzondere projecten te realiseren, waaronder de Music and Art Days. USQ organiseert jaarlijks een exclusief gratis vriendenconcert, dit jaar op zaterdagmiddag 20 april in ‘The Awarehouse’ te Scherpenzeel. Na een concertprogramma van ongeveer een uur (met muziekstukken van Henriëtte Bosmans, Schubert, Bartók en Tchaikovsky) kunnen bezoekers een korte workshop volgen. Er wordt afgesloten met muziek en een drankje. Ook andere geïnteresseerden zijn welkom, zij betalen € 10,= .

Voedselbank Cultuur
USQ ondersteunt de Voedselbank Cultuur; Mensen die gebruik maken van de Voedselbank zijn meestal ook verstoken van kunst en cultuur. In de theaters door het hele land blijven er altijd wel stoelen onbezet. Sinds een paar maanden kunnen cliënten van de Voedselbank bij een groeiend aantal theaters terecht voor de onverkochte plaatsen. www.voedselbankcultuur.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *