Vredesweek 2015: vrede en verbondenheid urgenter dan ooit

vredesweek

Nu oorlog en conflict het nieuws domineren en honderdduizenden mensen op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld, is werken aan vrede en veiligheid urgenter dan ooit. Van 19 t/m 27 september organiseert vredesorganisatie PAX onder het motto ‘Vrede Verbindt’ de jaarlijkse Vredesweek, een tegenkracht tegen angst en polarisatie. Door hele land zetten mensen zich op allerlei manieren in voor vrede en voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden zoals Syrië.

De noodzaak voor die tegenkracht is overduidelijk zichtbaar. Iedere dag verlaten tientallen mensen huis en haard, op de vlucht voor oorlogsgeweld, op zoek naar veiligheid en bescherming. De roep om een einde aan het geweld dat die mensen op de vlucht jaagt, klinkt steeds luider.

vredesweek

Algemeen directeur Jan Gruiters: “Niemand vlucht zomaar. Als je foto’s of verhalen leest van verwoestingen in de landen die mensen ontvluchten, kom je maar tot één conclusie: die mensen hebben geen andere keuze dan gaan. Tientallen mensen die we zeer persoonlijk kennen, omdat ze met ons in Syrië werken, zijn vermist of gedood. Eén van onze contacten heeft zijn 13-jarige zoon op de boot richting Europa gezet, in zijn eentje. Als je zoiets doet, ben je volkomen radeloos.”

Irakese activiste Nawras bezoekt Nederland
De spil van de Vredesweek vormen de ruim 75 Ambassades van Vrede en meer dan duizend kerken die een grote variëteit aan activiteiten organiseren: van College Tour met jongeren tot eten met vluchtelingen, van kerkdienst tot multicultureel vredesfeest.

Daarnaast vraagt PAX deze Vredesweek bijzondere aandacht voor vijf ‘bruggenbouwers’: bijzondere mensen die zich in Syrië, Irak, Oekraïne, Zuid-Soedan én Nederland te midden van verdeeldheid inzetten voor verbinding. Eén van hen is de Irakese journaliste Nawras, die tijdens de Vredesweek in Nederland is. Nawras: “Ik breng mensen bij elkaar, verbind ze, zodat ze elkaar beter gaan begrijpen. Er bestaan zo veel stereotypes en vooroordelen tussen groepen in ons land, die vaak verdwijnen zodra mensen elkaar leren kennen en begrijpen.” Nawras is tijdens de Vredesweek in Nederland en spreekt met studenten uit Leiden, Utrecht en Nijmegen.

Manifeest en Walk of Peace
Hoogtepunten van de Vredesweek zijn het Manifeest op 19 september, een cultureel evenement in vijftien theaters in Amsterdam en de ‘Walk of Peace’ op 20 september in Den Haag. Deze vredeswandeling wordt medegeorganiseerd door de Raad van Kerken Nederland. Bij de Haagse Aksa Moskee krijgen deelnemers aan de wandeling een roos mee om neer te leggen bij het Joodse Kindermonument. Ook kunnen wandelaars een eigen gebedsvlag maken met een gebed voor vluchtelingen. Nawras loopt mee met de ‘Walk of Peace’.

walkofpeace.net

Ook leuk om te lezen…
> Vredesweek 2015: vrede verbindt
> Tweedaags duurzaam festival in Amsterdam

 

 

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *