SnappCar breekt fundingrecord van 3,5 ton op Oneplanetcrowd

Converteerbare leningen veelbelovend instrument voor groeibedrijven

SnappCar, de online community voor het delen van je auto, heeft op Oneplanetcrowd.nl meer dan 350.000 euro gecrowdfund. Het project startte op 10 februari en passeerde deze week de grens van 3,5 ton. Daarmee passeerde ze Ampyx Power, een ander crowdfundingproject dat in 2013 ruim 329.000 euro ophaalde via het platform. SnappCar is daarmee het grootste crowdfundingproject in de geschiedenis van Oneplanetcrowd. SnappCar is bovendien het eerste project in Nederland dat via de nieuwste vorm van crowdfunding, de zogenaamde achtergestelde converteerbare leningen, zoveel geld ophaalde.

Enthousiasme van de crowd
Als een van de voorlopers van de nieuwe deeleconomie maakte SnappCar een vliegende start in Nederland. Iets meer dan twee jaar later delen meer dan 35.000 mensen in 700 plaatsen in Nederland zo’n 6.000 auto’s met elkaar. Na het succes in Nederland wil SnappCar Europa veroveren. Een belangrijk deel van het benodigde kapitaal voor haar uitbreiding naar Europa heeft SnappCar nu opgehaald bij het publiek. Pascal Ontijd, oprichter SnappCar: “Naast de benodigde gelden, is crowdfunding voor ons bedrijf een geweldige manier om de band met onze community te versterken en mensen de mogelijkheid te geven te delen in ons succes. We zijn dan ook heel blij dat het enthousiasme van ‘de crowd’ zo groot is.”

Converteerbare lening voor eerlijke waardering
SnappCar is het derde project dat succesvol converteerbare leningen toepast bij haar crowdfundingcampagne. Niet eerder werd echter zo’n groot bedrag binnengehaald via dit nieuwe instrument. Bij de achtergestelde converteerbare lening krijgt de crowdfunder het recht om de lening later om te zetten naar certificaten van aandelen. De mogelijkheid hiervoor krijgt crowdfunder wanneer er een vervolginvesteerder wordt aangetrokken door de onderneming. De crowdfunder kan op dat moment zijn of haar lening met opgebouwde rente converteren naar aandelen met een korting op dezelfde aandelenprijs die de vervolginvesteerder betaalt.

Eerlijke waardering
Het voordeel van achtergestelde converteerbare leningen is dat er een eerlijke waardering tot stand komt, gemaakt door een professionele partij, na onderhandeling met de ondernemer. Dit in tegenstelling tot andere vormen van equity crowdfunding, waarbij de waardering eenzijdig bepaald wordt door de onderneming zelf. Dan is de kans groot dat de crowdfunders te dure aandelen kopen. De crowdfunder (investeerder) profiteert bij de converteerbare lening dus van de kennis van een ervaren investeerder en daarmee van een eerlijke aandelenprijs. De relatief risicovolle investering wordt zo een stuk aantrekkelijker omdat de crowdfunder mede-aandeelhouder wordt van een bedrijf met grote groeipotentie. En dus een hoog rendement op het aandeel. Crowdfunders die besluiten om niet te converteren krijgen aan het einde van de looptijd van de lening, meestal vijf jaar, de aflossing met rente terugbetaald.

Serieuze aanvulling op crowdfundinginstrumentarium
Oneplanetcrowd.nl is het eerste crowdfundingplatform dat de achtergestelde converteerbare lening zo succesvol heeft toegepast bij haar projecten. Maarten de Jong, managing director van Oneplanetcrowd: “De achtergestelde converteerbare lening is een serieuze aanvulling op het crowdfundinginstrumentarium. We zien een duidelijk verband met de stijgende lijn van de crowdfundingbedragen die worden opgehaald. Gemiddeld wordt er € 1000,- per crowdfunder geïnvesteerd in de projecten waarbij de converteerbare lening een keuzemogelijkheid is. Bij projecten waar producten of diensten (rewards) of (kleinere) leningen aangetrokken worden, ligt dit bedrag gemiddeld op respectievelijk € 50,- en € 500,-. De converteerbare lening trekt dus een ander soort publiek aan: de serieuze, groene belegger. Het instrument is vooral interessant voor ondernemingen met veel groeipotentie en opschaalbaarheid die meer dan een ton willen crowdfunden, zoals SnappCar. En natuurlijk is het een heel mooi instrument voor beleggers die mede-eigenaar willen worden van een kansrijke start-up.”

SnappCar gaat voor 5 ton
Het ultieme doel van SnappCar is om op een totaal van € 500.000,- te eindigen, met nog 15 dagen te gaan. Het geld wordt gebruikt om een grotere community op te bouwen in Duitsland en Engeland, het platform verder te ontwikkelen en nieuw personeel aan te nemen.

Voor meer informatie over het project zie:
http://www.oneplanetcrowd.nl/project/snappcar

Informatie over converteerbare leningen:
http://www.oneplanetcrowd.nl/veelgesteldevragen

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *