Aan de slag met het isoleren van je woning

Ook met een kleine portemonnee kun je besparen

Vereniging Eigen Huis is teleurgesteld dat het kabinet geen concrete maatregelen aankondigt voor betaalbare energieplannen, de oplossing van het woningtekort en een snelle afhandeling van de Groningse problematiek.

Nog geen haalbare en betaalbare energietransitie

De energietransitie moet ‘haalbaar en betaalbaar’ worden, zei de Koning in zijn troonrede. De lasten op de energienota worden echter flink verhoogd (gemiddeld 150 euro per huishouden), zonder dat daar bijvoorbeeld een isolatiesubsidie tegenover staat. Hiermee ondermijnt het kabinet het draagvlak voor de verduurzaming. De vereniging begrijpt niet dat het kabinet de energiebelasting al voor het klimaatakkoord verhoogt, terwijl er nog afspraken moeten worden gemaakt over de invulling van een woonlasten neutrale transitie.

Wat kan ik doen? 

Kleine maatregelen kunnen uw energieverbruik al flink verminderen. Zet de thermostaat een uur voor het slapen al op 15 graden, verwarm alleen de ruimtes die u gebruikt, en houd de deuren dicht. Wie wil besparen op warm water: koop een waterbesparende douchekop.

Goedkope maatregelen met een groot effect 

Dan kun je denken aan leidingisolatie. Geïsoleerde verwarmingsbuizen verliezen nog steeds veel warmte. Voor dit probleem heeft TONZON HR-Bandagefolie ontwikkeld die je eenvoudig als een verbandje om de standaard buisisolatie kunt wikkelen. Dit stopt het onnodig permanent wegbloeden van de warmte door warmtestraling. Daarbij sluit HR-Bandagefolie meteen eventuele naadjes en kiertjes af en kan het kleine kale stukken effectief mee afdichten.

Heeft mijn woning isolatie nodig?

Huizen gebouwd na 1992 hebben meestal een goede isolatie; oudere woningen zijn vaak niet of matig geïsoleerd. Misschien weet u niet precies hoe het ervoor staat met de isolatie van uw huis. Informeer in dat geval bij de vorige bewoners of bekijk de (ver)bouwtekeningen. Een energieadviseur kan onderzoeken wat voor u de beste opties zijn.

Hoe kan ik mijn huis isoleren?

Een huis isoleren kan op verschillende manieren. Welke mogelijkheden zijn er?

  • Dakisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Vloer- en bodemisolatie
  • HR-glas

Dakisolatie

Dakisolatie levert, samen met spouwmuurisolatie, het meeste rendement op. Omdat warme lucht opstijgt, gaat zo’n 30 % van de warmte in huis verloren via het dak. Isolatie van een plat of schuin dak zorgt jaarlijks voor een besparing van € 400 tot € 650 op de energierekening. De gemiddelde terugverdientijd is vijf tot zeven jaar. Het isoleren van een schuin of plat dak kan zowel aan de binnen- als de buitenkant.

Spouwmuurisolatie 

Spouwmuurisolatie is vooral interessant voor woningen gebouwd tussen 1920 en 1976. Deze huizen hebben vaak geen geïsoleerde spouwmuur (de spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur). Spouwmuurisolatie bij een rijtjeswoning met 65 m2 gevel kost tussen de € 1.100 en € 1.500, een investering die in drie jaar tijd is terugverdiend en jaarlijks zo’n € 850 bespaart op de energierekening.

Voor spouwmuurisolatie moet een woning wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mogen er geen afval- en cementresten in de spouw zitten, want deze verminderen de isolatie en veroorzaken condens. De meeste isolatiebedrijven controleren daarom eerst of de spouw ‘schoon’ is, voordat ze aan de slag gaan.

Vloer- en bodemisolatie

In Nederland hebben twee miljoen koophuizen nog geen vloerisolatie. En dat terwijl vloerisolatie op jaarbasis zo’n 5 m3 gas per m2 bespaart (zo’n € 160 tot € 210) en zorgt voor minder vocht in huis. De meeste vloeren worden vanuit de kruipruimte geïsoleerd met bijvoorbeeld glas- of steenwolplaten of reflecterende folies.

Is vloerisolatie niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat de kruipruimte niet toegankelijk of te laag is, dan is bodemisolatie een optie. Hierbij worden bijvoorbeeld schelpen of isolatiechips in de kruipruimte geblazen. Bodemisolatie is minder effectief dan vloerisolatie; door warmteverlies via de buitenmuren blijft de vloer koud aanvoelen.

Hoe kan ik isolatie financieren? 

De isolatie van uw huis kunt u op verschillende manieren financieren. Bijvoorbeeld door geld te lenen, spaargeld te gebruiken of subsidie aan te vragen.

Geld lenen

  • Bij het Nationaal Energiebespaarfonds kunt u geld lenen voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie. Ook Verenigingen van Eigenaren kunnen hier terecht. In het fonds zit 300 miljoen euro, afkomstig van de Rijksoverheid, Rabobank en ASN Bank.
  • GreenLoans verstrekt leningen voor duurzame investeringen in en om het huis.
  • U kunt energiebesparende maatregelen ook financieren via een hogere hypotheek. Bij veel geldverstrekkers kan dit onder bepaalde voorwaarden. U kunt dan tot 106 % (in plaats van 101 %) van de woningwaarde lenen.
  • Regionaal is er de Duurzaamheidslening, die gemeenten en provincies verstrekken tegen een zeer lage rente. Niet iedere gemeente of provincie heeft een Duurzaamheidslening.

Bronnen: Vereniging Eigen Huis en TONZON

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *