Dit komt er kijken bij de installatie van een warmtepomp in huis

Dit komt er kijken bij de installatie van een warmtepomp in huis

Het aantal Nederlandse huishoudens met een (hybride) warmtepomp is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Gezinnen zetten massaal in op een verduurzaming van hun levensstijl. Overigens doen zij dat niet alleen door voor een warmtepomp te kiezen; ook de investering in zonnepanelen is nog altijd in trek. Datzelfde geldt voor de aanschaf van een hybride- of volledig elektrische auto. Bij de aanschaf van een warmtepomp en elektrische auto profiteert men van de ISDE-subsidieregeling. Wat komt er bij de installatie van een warmtepomp in huis kijken? Is een nieuwe groepenkast bij Vekto.nl bestellen noodzakelijk? In dit artikel lees je er meer over. 

Van een 1-fase naar een 3-fasen aansluiting in de meterkast 

Een aanpassing aan de meterkast zal zeker in oudere woningen noodzakelijk zijn. Deze woningen maken vaak gebruik van een 1-fase aansluiting, wat voldoende is voor de gemiddelde huishoudelijke apparatuur die men hier gebruikt. Kies je voor de installatie van een (hybride) warmtepomp, dan volstaat een 1-fase aansluiting niet. De kans op een overbelasting van het elektriciteitsnet in huis is groot. Het laten plaatsen van een nieuwe meterkast met een 3-fasen aansluiting en een nieuwe aardlekschakelaar is noodzakelijk om de warmtepomp goed te laten werken. Bij een 3-fasen aansluiting is een 2-polige aardlekschakelaar nodig. 

Keuze tussen een hybride- en volledig elektrische warmtepomp 

Bij het verduurzamen van een woning heeft men keuze uit een hybride- en volledig elektrische warmtepomp. De volledig elektrische warmtepomp is alleen geschikt voor woningen met een goede isolatie. Zeker oudere woningen hebben vaak een relatief lage isolatiewaarde, wat betekent dat de warmtepomp al snel niet krachtig genoeg is om de verschillende kamers te kunnen verwarmen. Een hybride warmtepomp werkt samen met de bestaande cv-ketel in huis. Op koude dagen springt de cv-ketel bij, als gevolg waarvan het warm genoeg is. 

Combinatie warmtepomp en zonneboiler 

Niet alleen de combinatie van een hybride warmtepomp en cv-ketel komt vaak voor in woningen. Ook de combinatie van een (volledig elektrische) warmtepomp en zonneboiler op het dak kan interessant zijn. De zonneboiler zorgt in de lente- en zomermaanden voor het warme tapwater in huis, verwarmd met de die dag opgewekte zonnestroom. In de winter springt de warmtepomp bij voor het verwarmen van water. Het is een hele duurzame oplossing, waarbij uitsluitend gebruik gemaakt wordt van stroom. Combineer de zonnecollectoren van de zonneboiler met extra panelen voor het opwekken van stroom voor de warmtepomp. 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.