DIY: kast van fruitkistjes


DIY – maak een kast van fruitkistjes.

Fruitkistje Tweakfabriek
In het kader van onze 1001 tuinideeën, deze week: de DIY kast van fruitkistjes. Eigenlijk is dit onze eigen interpretatie van de verticale tuin: door de kratjes op te stapelen, creëer je zeeën van ruimte om potjes, planten en andere tuinversiersels in op te bergen. Handig, toch?
En het oogt nog mooi ook!

Op fruikistjesjacht

Het leukste is natuurlijk om oude fruitkistjes/veilingkisten te gebruiken, die je zo ophaalt bij de boer omdat hij ze anders weggooit. Jarenlang werden de kisten gebruikt voor o.a. de appeloogst, maar de laatste jaren zijn ze vrij schaars aan het worden (wij vermoeden door stijgende populariteit onder creatieve huis- en tuinstylisten). Gelukkig proberen de laatste handelaren hun kisten actief te slijten op Marktplaats. Prijzen liggen tussen de €7 en €13,50 per stuk en wij raden je aan zeker niet meer te betalen.

Stapelen, vastzetten en… Klaar!

Heb je de fruitkistjes binnen, dan hoef je om je kast samen te stellen enkel een bezoekje aan de ijzerboer te brengen. Deze helpt je aan metalen hoekjes en koppelplaatjes. Hiermee creëer je stabiliteit en stevigheid voor je zelfgebouwde kast, zodat hij bestand is tegen weer en wind. Nog meer bescherming tegen de elementen breng je aan door de fruitkistjes te beitsen met buitenbeits. Dit voorkomt ook besmetting met houtworm! Gebruik je hiervoor de whitewash versie, dan worden je kistjes ook nog eens mooi licht van kleur.

Fruitkistje Tweakfabriek

Uiteraard kun je je kast zo vormgeven als je zelf wilt. In de tutorial hieronder geven wij wat ideeën, maar je kunt natuurlijk ook geheel je eigen constructie bedenken. Ga je er mee aan de slag? Wij zijn, zoals altijd, heel benieuwd naar het resultaat!

Belangrijke laatste tip: controleer de fruitkistjes voor aankoop op houtworm. Deze kun je herkennen door aantasting van het hout met gaatjes van 1-2mm diameter.

Fruitkistjes Tweakfabriek

Lees ook:

www.detweakfabriek.nl/2013/04/diy-kast-van-fruitkistjes/


DIY: Lamp van oude aardappelmand.


DIY: Kruidenpotten

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *