Duurzaam architectuurplatform

Architecture In Development.

Spectaculaire architectonische projecten krijgen volop aandacht.
Zie de skyscrapers die elkaar iedere keer weer in hoogte overtreffen, zie ‘swingende bruggen’ over rivieren en de nieuwe vestigingen van klassieke musea als Guggenheim en het Louvre in de Golf-staten. We kunnen erover lezen in krantenbijlages, in luxueuze architectuurbladen, in architectuur- vakpers en op kunstsites en kunstbladen.

Maar waar kunnen we kennisnemen van voorbeelden van architectuurexpressies die minder spectaculair zijn, maar die wel zorgen voor een duurzamer functioneren van onze samenleving? Voorbeelden van architectuur die diep ingrijpen op onze alledaagse handelingen  gewoonten en tradities? Zo’n platform was er tot voor kort niet.
Maar sinds vorig jaar is zo’n platform er. De oprichters Rob Breed en Changfang Luo lanceerden het platform Architecture In Development in september 2011 in het ARCAM (Architectuur Centrum Amsterdam). Zie www.architectureindevelopment.org. Rob Breed: “ Tijdens mijn studie architectuur merkte ik dat er veel meer aandacht uitging naar hoe architectuur er uit moet zien, in plaats van wat je er mee kunt bereiken. Er is veel talent, maar de studenten worden totaal niet gestimuleerd na te denken wie zij nu eigenlijk met hun talent willen dienen. Dat was voor mij zeker een eye-opener. Het is juist de enorme culturele diversiteit wereldwijd – en de daarmee gepaard gaande dynamiek – die architecten geweldig veel creatieve uitdagingen biedt. Daarbij komt dat het internet volop mogelijkheden biedt dit talent met andere internationale experts en lokale gemeenschappen te verbinden, zodat gezamenlijk kan worden gezocht naar- of gewerkt aan de beste oplossing. Samen met Changfang -wij hebben elkaar tijdens onze studie ontmoet – hebben wij het plan uitgewerkt voor een platform waarop in eerste instantie zoveel mogelijk de versnipperde informatie en expertise over architectuur en duurzame ontwikkeling kan worden samen gebracht. Voor ons een eerste stap waarmee wij nieuwe manieren van denken en werken in architectuur en duurzame ontwikkeling willen stimuleren. Van Bruce Mau, de bekende designer, is de uitspraak ‘Now that we can do anything, what will we do?’. Daar herkennen wij ons wel in.”

Zie verder ook het filmpje:

Architecture in Development from ArchitectureInDevelopment on Vimeo.

www.architectureindevelopment.org

NCDO en het Architectuurfonds erkenden het belang van het initiatief en met een bijdrage van deze twee partijen ging Architecture In development ‘in de lucht’.

Een community van mensen die hun kijk op architectuur deelt
Voor wie is het platform bedoeld? Fang Luo: “ De site is bedoeld om mensen bij elkaar te brengen die geloven in de kracht van het delen van informatie en die niet bang zijn om kritische vragen te stellen bij status-quo op architectuur en designgebied. We willen de verhalen achter gebouwen en stedelijke configuraties laten zien. Die verhalen zijn zo toegankelijk dat niet alleen de professionals, maar ook de bewoners zelf het kunnen oppikken en – indien gewenst – er iets mee kunnen gaan doen. We roepen iedereen, op ieder continent op om hun kennis en hun projecten aan het Platform door te geven. Op deze manier wordt het denken en praten over architectuur sterk gestimuleerd en krijgt de relatie architectuur en duurzaamheid echte inhoud.”

Hoe ziet het platform er precies uit?
De site is gebaseerd op gemeenschappelijke uitwisseling. De gebruikers zorgen voor een groeiende kennisverzameling. Die kennis is ondergebracht in profielpagina’s, projectportfolio’s, een nieuwspagina en een plattegrond van de wereld met de locaties van de projecten.. Daarnaast is er een ‘expert’ afdeling met de profielen van de personen, firma’s en organisaties die op allerlei gebied hun expertise aanbieden. De projectpagina’s worden ingevuld door leden van het platform die zich hiervoor geregistreerd hebben. Zij hebben tevens toestemming gegeven dat op hun bijdrage de ‘Creative Commons’ licentie van toepassing is, dat wil zeggen de tekst kan vrijuit gedistribueerd worden. Op deze manier wil het platform vastleggen hoe op vele plekken op deze wereld architectuur vorm krijgt of heeft gekregen en wat daarvan voor de toekomst kan worden geleerd.

screenshot
(klik voor groter formaat)
Screenshot website www.architectureindevelopment.org

Hoe ziet de prioriteitenlijst voor de komende jaren eruit?
Rob Breed: “ We willen op de eerste plaats het platform organisatorische en financiële zekerheid geven. Dat betekent dat we actief zijn naar enige extra sponsors voor de site. De eerste twee ondersteunende partijen waren NCDO en het Architectuurfonds. Recent is daar Greenhost bijgekomen die de hosting van de site voor het komende jaar voor zijn rekening gaat nemen. We zoeken met name nog naar enige grote bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, dat kunnen grote bedrijven, banken en bouwmaatschappijen zijn. Ik weet dat die laatste het nu niet al makkelijk hebben, maar op de lange termijn zal een bijdrage aan het platform voor het bedrijf in kwestie gaan renderen. We geven aandacht aan het bedrijf in de vorm van logo-vermelding; maar er is meer mogelijk. Daar overleggen we dan over.”

Changfang Luo: ” We willen graag nog veel meer bijdragen van belangrijke projecten uit de hele wereld. Ik roep iedereen op om zijn of haar kennis en contacten op ons platform te delen, zodat wij onze impact op de relatie tussen architectuur en duurzame ontwikkeling verder kunnen vergroten.”
www.architectureindevelopment.org

Walter van Teeffelen

logo

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *