Een investering in zonnepanelen is steeds aantrekkelijker

Een investering in zonnepanelen is steeds aantrekkelijker

Steeds meer Nederlandse huishoudens overwegen de installatie van zonnepanelen op het dak van hun woning, om zo een bijdrage te leveren aan een groenere, duurzamere wereld. Daarbij is de investering in zonnepanelen interessant voor de eigen portemonnee. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 70 procent van de Nederlandse woningen geschikt is voor het gebruik van zonnepanelen. Heb jij deze investering al eens overwogen? In dit artikel lees je meer over de factoren die zonnepanelen vergelijken en aanschaffen juist in deze periode zo interessant maken. 

Profiteer van een nog lopende salderingsregeling

Eerder in 2023 werd door de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen, gericht op een wijziging van de huidige salderingsregeling. Deze salderingsregeling zal vanaf 2025 langzaamaan worden afgebouwd, ervan uitgaande dat het wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer komt. Dit betekent dat het na 2025 voor huishoudens niet langer mogelijk is om de groene stroom die zij opwekken volledig te salderen. Het percentage loopt geleidelijk aan af, waarbij er vanaf 2031 niets van de opgewekte groene stroom gesaldeerd kan worden. Door nu te investeren in zonnepanelen verdien je deze investering sneller terug. 

Er zijn meer redenen om juist nu in zonnepanelen te investeren. Recent werd de resultaten van een onderzoek naar de gemiddelde aanschafprijs van zonnepanelen gepresenteerd. Dit onderzoek liet zien dat de prijs van een zonnepaneel momenteel veel lager ligt dan aan het einde van 2022. Wie destijds voor een set van tien zonnepanelen koos, betaalde daar 7.500 euro voor. Inmiddels kost een vergelijkbare set van tien zonnepanelen nog maar 5.000 euro. Een fors prijsverschil! Het online vergelijken van zonnepanelen helpt je de beste optie te vinden voor jouw woning. Het verschil in prijs valt voornamelijk te verklaren door een afnemende vraag. De vraag naar zonnepanelen groeide eind 2022 explosief door de sterk gestegen energieprijzen. 

Prestaties van moderne zonnepanelen verbeterd 

Tot slot zijn de prestaties van moderne zonnepanelen sterk verbeterd. De opbrengst van zonnepanelen ligt momenteel veel hoger dan de opbrengst van zonnepanelen die zo’n vijf tot tien jaar terug op Nederlandse daken geplaatst werden. Het maakt dat de hedendaagse zonnepanelen niet alleen meer opleveren, maar daarnaast ook langer mee zullen gaan. Producenten zelf rekenen met een levensduur van 25 jaar. Uit praktijksituaties blijkt dat zonnepanelen van een goede kwaliteit al snel 35 tot 40 jaar mee kunnen. Logischerwijs neemt het rendement van de zonnepanelen gedurende deze periode langzaamaan af. 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *