Fair of Fake: Wat ruikt het lekker in huis!

Eerlijk duurt het langst. Daarom testen we in elke editie van De Betere Wereld een selectie FAIR bevonden producten – van wijn tot teenslippers. En lees je hoe je FAKE-producten ontmaskert. Deze editie: huisgeuren.

Het is herfst. We kruipen weer massaal naar binnen. Hoe fijn is het dan als je huis heerlijk ruikt? Maar dan graag wel zonder dat je de hele dag chemische stoffen inademt. Daarom testen we in deze FAIR or FAKE natuurlijke geuren voor in huis. Adem in, adem uit …  

Wat: Sabbatical candle
Merk: Colour & Spice, www.colourandspice.nl
Gemaakt van: biologische sojawas en etherische oliën van citroen, koriander, mirre en wierook.
Prijs: € 23,50 (18 branduren)
Geur: een beetje oosters: mysterieus met een vleugje citrus.  
Ruikt naar meer?
Zeker. De geur laat je ontspannen en zorgt voor een betere concentratie. Perfect voor tijdens een yoga-sessie, een fijne massage of het mediteren. De prijs is wel best pittig, maar omdat de geur zich goed verspreid en blijft hangen, hoef je de kaars geen uren achtereen te laten branden.   

Wat: Orange blossom beauty water
Merk: Tadé, www.skinessence.nl
Gemaakt van: 99,5% natuurlijk ingrediënten (water, essentiële sinaasappelolie) en 0,5% conserveermiddelen zoals sodium benzoate.
Prijs: € 4,95 (420 ml)
Geur: friszoete sinaasappelbloesem 
Ruikt naar meer?
Dit beautywater is eigenlijk gemaakt om je huid te verfrissen, maar vernevel je het met een plantenspuit, dan ruikt je huis naar een zonnige sinaasappelboomgaard. Heerlijk! Je kunt ook een paar druppels op wat kussens sprenkelen voor een subtiele geur.

Wat: Fair aromadiffuser met Davos kuurolie
Merk: Chi, www.chi.nl
Gemaakt van: de verdamper is van kunststof met aan de binnenkant een aluminium bakje waar je etherische oliën in kunt druppelen, zoals de Davos kuurolie. Dit is een combinatie van de zuiverende olie van de grove den, eucalyptus en pepermuntolie.
Prijs: € 29,95 en € 8,25 (10 ml)
Ruikt naar: frisheid in de meest pure vorm. Je voelt al je luchtwegen zich openen bij het in ademen.
Ruikt naar meer?
De aromadiffuser is superhandig in gebruik. Door steeds verschillende etherische oliën in het bakje te doen, creëer je in notime een andere sfeer in huis: romantische ylang-ylang in je slaapkamer, oppeppende tijm in je werkkamer of zonnig bergamot om de
donkere dagen te verdrijven in je huiskamer. Ook fijn: het bakje wordt niet warmer dan 40 graden dus je vingers branden is er niet bij.

Wat: Zuiverende Room Spray Relax
Merk: Weleda, www.weleda.nl
Gemaakt van: een mix van o.a. verbena-, lavendel-, zoete sinaasappel-, bergamot- en rozengeraniumolie.
Prijs: € 12,99 (50 ml)
Geur: een combinatie van rustgevend lavendel en zoete sinaasappel.
Ruikt naar meer?
Jaaaa, gaap … Wat is dit een fijne geur om heerlijk bij te ontspannen. Een paar keer sprayen in een kamer is voldoende om de geur zeker een uur te blijven ruiken. Of de lucht ook echt gezuiverd wordt, zoals de naam belooft, is moeilijker te beoordelen.

Wat: Diffuser Warm Winter
Merk: We love the planet, www.welovetheplanet.nl
Gemaakt van: kruidnagel-, elemi-, gember-, sandelhout-, kaneel- en sinaasappelolie.
Prijs: € 26,50 (50 ml + stokjes: genoeg voor zo’n 10 weken) 
Geur: zo ruikt gezelligheid. De perfecte geur om avonden te tafelen, bij de kachel te kruipen of straks de kerstboom bij op te tuigen. Laat de winter maar komen!
Ruikt naar meer?
Ja, niet alleen door de heerlijke geur, maar ook door de wetenschap dat deze diffuser vrij is van chemische bestanddelen in tegenstelling tot bijna alle andere geurstokjes die te koop zijn. Ook mooi: de stokjes groeien rond de fabriek en worden met de hand geplukt, het vaasje is van gerecycled glas.

FAKE – Wel een lekker geurtje, maar geen chemische stoffen in huis?

  • Kies liever voor kaarsen van soja-, kokos- of bijenwas. Deze branden veel langer en schoner dan goedkope kaarsen gemaakt van paraffine. Deze laatsten zorgen voor roet en rook in de lucht dat de giftige stof benzeen kan bevatten, wat ook in sigarettenrook zit.
  • Ga voor natuurlijk geuren die samengesteld zijn uit etherische oliën uit bloemen, planten en specerijen. Synthetische parfumstoffen kunnen wel uit 200 ingrediënten bestaan, waarvan de fabrikant niet hoeft te vermelden welke chemicaliën er precies inzitten. Chemische parfums worden in verband gebracht met hoofdpijn, duizeligheid, hoesten, huidirritaties en hormoonverstorende eigenschappen.

Concept & Tekst Sonja van den Heuvel 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.