‘Huishoudens krijgen fors hogere energierekening’

Niet als je het slim aanpakt

Dat kopte NU.nl in oktober jl. nadat Vereniging Eigen Huis de op Prinsjesdag aangekondigde maatregelen in het nieuwe regeerakkoord had doorgerekend. Maar liefst 200 euro gaan we -gemiddeld weliswaar- méér betalen voor energie. Gelukkig heb je zelf nog grote invloed op de hoogte van jouw energienota.

Eerst nog even terug naar die berekening van Vereniging Eigen Huis (VEH). Een gezin verbruikt gemiddeld zo’n 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m3 gas. Daar betaalt dat gezin nu ongeveer 570 euro aan belastingen over en zoals je weet, betaal je dat via je energierekening. Volgend jaar zou daar 70 euro bijkomen en voor 2019 loopt dit volgens VEH op naar 770 euro.

Energie-pionier over duurzame, gezonde én
renderende woningisolatie

Ook die ruim half miljoen huishoudens die woning met blok- of stadswarmte verwarmen, zijn flink duurder uit. Het tarief voor deze vorm van verwarming is gekoppeld aan dat van aardgas, en dus wordt ook dat prijziger. En sterker, wie stadsverwarming heeft, kàn niet eens wisselen van warmteleverancier.

Ambitie

Er is -op moment van schrijven- nog helemaal niets bekend over wat kabinet Rutte III wil terug doen voor jou als particuliere gebruiker, bijvoorbeeld in de vorm van subsidies bij het energiezuiniger maken van je woning. Dat nieuwe kabinet heeft wel de ambitie om in 2021 (het jaar van het einde van deze kabinetsperiode), nieuwe woningen niet meer met gas te verwarmen, en om vervolgens jaarlijks 50.000 nieuwe aardgasloze woningen op de markt te krijgen. En het wil ook jaarlijks 30 à 50.000 bestaande woningen gasvrij maken en/of zo energie-efficiënt mogelijk te laten zijn dat ze op korte termijn gasloos gemaakt kunnen worden. Al deze initiatieven kunnen een financiële compensatie tegemoet zien, maar dat geldt dus niet voor jou, de consument, helaas. Toch kan je heel wat doen…

Dit kan je doen

Je kunt afwachten totdat er meer druk wordt uitgeoefend op de regering, waarna er misschien een tegemoetkoming in zit. Je kunt ook méér doen: je energieverbruik verlagen is minder lastig dan het lijkt. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van (écht) groene stroom, zonnepanelen, een laptop in plaats van een desktop, en aan apparaten met het hoogste energielabel (A+++).
Ga ook slimmer met je verwarming, douche, wasmachine en koelkast om. Volgens kenniscentrum Milieucentraal kan je hierdoor honderden euro’s per jaar besparen, natuurlijk ook afhankelijk van de woning waarin je al woont. Ook door een veel betere (muur- en vloer)isolatie kan je per jaar echt flink besparen.
Het resultaat is méér woongenot, een lágere energierekening en ook Mother Earth is tevreden. We wensen je een fijne, behaaglijke winter!

Bronnen:
Nu.nl, Klimaatklappers.nl, Tonzon.nl, Milieucentraal.nl, EigenHuis.nl

Meer over energie

Energie-pionier over duurzame, gezonde én renderende woningisolatie
Hoe financier je duurzaamheid in huis?
Energieneutraal wonen maakt je onafhankelijk

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *