Hulpmiddelen in de zorg bij revalidatie

In de zorg zijn er allerlei hulpmiddelen om mensen beter te kunnen helpen. Zowel voor ouderen als voor jongere mensen die in een revalidatie-traject zitten kan het nodig zijn om hulpmiddelen te gebruiken.

Bijvoorbeeld wanneer iemand tijdelijk in een rolstoel zit of alleen kan lopen met behulp van een rollator. Er zijn allerlei praktische hulpmiddelen die zorgen voor zelfredzaamheid, ook als er (tijdelijk) gezondheidsproblemen zijn. Dat is handig, want zo ben je niet meer afhankelijk van de thuiszorg die af en toe even langskomt, maar kun je ook zelf nog veel thuis doen.

‘Losse’ hulpmiddelen

Er zijn heel veel losse hulpmiddelen, middelen die relatief goedkoop zijn en niet gemonteerd hoeven te worden. Een voorbeeld hiervan is de sokken- of kousenhulp waarmee sokken of steunkousen kunnen worden aangetrokken zonder bukken. Dit soort hulpen zijn er voor haast elk kledingstuk, zodat je je ook tijdens de revalidatie zelfstandig kunt aankleden. Daarnaast is er kans dat je (tijdelijk) een rolstoel of rollator te leen krijgt tijdens het revalidatieproces. Speciaal aangepast bestek kan helpen als de motoriek is bemoeilijkt en zo zijn er nog veel meer ‘losse’ hulpmiddelen in de zorg mogelijk.

Kleine aanpassingen in huis

Uiteraard is het soms nodig om aanpassingen in huis te doen. Voor een rollator of rolstoel is het bijvoorbeeld noodzakelijk om drempels zoveel mogelijk te verwijderen. Verder kan het noodzakelijk om op verschillende plekken steunbeugels of toiletbeugels te installeren. Dit soort aanpassingen in huis levert meest
al weinig problemen op en kan gewoon zelf worden geïnstalleerd. Tijdens een reval
idatieproces heb je soms echter grotere aanpassingen nodig om goed te kunnen leven.

Grote hulpmiddelen in de zorg

Soms moeten er in huis grote aanpassingen worden gedaan. Bijvoorbeeld als traplopen (tijdelijk) niet gaat. Is er geen ruimte om beneden te slapen, of is de badkamer op de bovenverdieping? Dan is het vaak praktisch om gebruik te maken van een traplift. Als dit voor beperkte tijd is, is het verstandig om een traplift tijdelijk te huren. Dit beperkt de kosten en de traplift wordt weer weggehaald als de revalidatieperiode is afgelopen. Maar duurt een revalidatieproject erg lang, of is er weinig kans op volledig herstel? Dan is het goed om ook te oriënteren of het kopen van een traplift voordeliger zou kunnen zijn. De traplift prijzen voor kopen of huren moet je altijd vergelijken voor de periode dat je de traplift denkt nodig te hebben. Soms is kopen ewoon voordeliger dan huren, zeker als je het terug verkopen van de lift ook in de berekening meeneemt. Bij het ouder worden is de installatie van een traplift één van de meest duurzame oplossingen om thuis te blijven wonen.

Er zijn heel veel hulpmiddelen in de zorg mogelijk tijdens een revalidatietraject. Soms kun je gebruikmaken van wat kleine hulpmiddelen en aanpassingen om goed te kunnen leven. Maar soms heb je geen keus en moeten er wel grotere zaken worden aangepast in je woning. Toch is dit altijd nog een stuk prettiger dan voor lange tijd verplicht in een revalidatiecentrum te zitten omdat je niet thuis kunt zijn. Bovendien worden hiervoor ook vaak kosten in rekening gebracht, die meestal ruim boven de kosten voor de hulpmiddelen uit komen. Het is daarom altijd verstandig om te kijken of het met de juiste hulpmiddelen mogelijk is om thuis te blijven wonen – ook tijdens het revalideren!

 

Niets missen van onze Healthy tips & tricks?

Like onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *