Infrarood panelen zijn een fors goedkoper alternatief voor de dure warmtepomp

ExtraWarmte.nl - de grootste infrarood panelen specialist van Nederland

Laatste update op 7 november 2024

Sinds Rusland in februari 2022 buurland Oekraïne binnenviel explodeerde ook de gasprijs. De prijs piek was maar liefst vier euro per m3 en was daarmee een factor 10 hoger dan normaal.

Veel huishoudens kwamen in de financiële problemen en overheid heeft toen een prijsplafond ingesteld om de marktprijzen enigszins te dempen. Dat is ten dele gelukt maar de consumenten zijn toen – en nog steeds – massaal op zoek gegaan naar alternatieven die op elektriciteit werkte.

Uiteindelijk moeten we van het gas af vanwege de energietransitie. De stroomprijs is ook gestegen, maar lang niet zo hard. Inmiddels is de gasprijs genormaliseerd, maar nog steeds een factor twee hoger als voor 2022. De verwachting is dat de energierekening hoog zal blijven de komende jaren.

Tot 2022 was de warmtepomp al in opkomst door het bouwbesluit in 2018 (geen gasaansluiting meer voor nieuwbouwwoningen) en voor bestaande huizen de forse subsidies. Maar de airco, de elektrische kachels maar ook infrarood verwarming is zuinig en daarom sinds een aantal jaren eveneens snel in opkomst. In dit artikel gaan we deze soorten verwarmingen met elkaar vergelijken.

1. De warmtepomp vergeleken met infrarood verwarming

Nieuwbouw woningen die gebouwd zijn na 2018 zijn uitstekend geïsoleerd en daardoor geschikt voor warmtepomp. Huizen die daarvoor zijn gebouwd zijn (veel) matiger geïsoleerd en hierdoor minder geschikt voor de warmtepomp, tenzij je eerst duizenden euro’s investeert in isoleren van je huis. Daarnaast komt een warmtepomp het beste tot zijn recht in combinatie met vloerverwarming of men kan kiezen voor lage temperatuur CV radiatoren (omdat oude vaak niet meer geschikt zijn).

Als je gaat investeren in een warmtepomp, en je moet ook nog eerst isoleren, dan ben je veel meer geld kwijt. Naast de aanschafkosten van de verschillende soorten warmtepomp zijn er ook nog de installatiekosten. Zo kost de lucht-lucht warmtepomp ca 7000 euro en de grondwater – water warmtepomp richting de 25.000 euro gaat. Forse bedragen, exclusief de kosten van isoleren van de muren, de vloer(en) en het dak. Reken daar ook maar duizenden euro’s voor.

Het voordeel van de warmtepomp is dat je subsidie kan ontvangen van (max) enkele duizenden euro’s al gaat dit door het huidige kabinet afgebouwd worden.

2. Elektrische kachel

Het voordeel van een elektrische kachel is dat het eenvoudig en overal te plaatsen is. Elektrische kachels zijn goedkoper in aanschaf maar duur in elektriciteitsgebruik. Dat komt omdat ze een hoog stroomverbruik hebben, waardoor het verwarmen van een ruimte vaak duurder uitvalt dan met alternatieve verwarmingsmethoden zoals gas- of pelletkachels of infrarood panelen.

Het verwarmen van grote ruimtes kost veel tijd en elektriciteit, waardoor het inefficiënt en kostbaar kan zijn. En als de deur even opengaan, dan is de warme lucht snel verdwenen.

Elektrische kachels zijn echter vaak eenvoudig te installeren en flexibel inzetbaar. Voor kleine ruimtes of kortdurend gebruik kunnen ze een handige oplossing zijn, maar voor langdurige verwarming van grotere ruimtes zijn er efficiëntere en goedkopere alternatieven beschikbaar.

3. En de airco dan?

Met een airco kan je woning niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Het is gebaseerd op hetzelfde principe als van een lucht-lucht-warmtepomp (zie H1).

In de zomer haalt een airco de warmte uit de warme lucht in je woning of het kantoor en blaast dit richting de buitenlucht. In de winter is het precies andersom, dan wordt warmte uit de buitenlucht gehaald waarmee je woning wordt opgewarmd, mits de buitentemperatuur niet te laag is.

3.1 Buiten- en binnenunit noodzakelijk

Je ziet ze steeds meer in je omgeving: een buitenunit, die nodig is naast een binnenunit. De buitenunit is nodig en die haalt warmte uit de buitenlucht en wordt afgegeven aan een koudemiddel die via leidingen aan de binnenunit is verbonden. Voor elke ruimte in je huis is één binnenunit nodig. Dus als je twee ruimtes wilt verwarmen, dan zijn er twee binnenunits nodig

Het voordeel van een airco is dat de aanpassingen voor je huis relatief klein. Extra isolatie is veelal niet nodig. De aanschaf is relatief goedkoop omdat de aanschafkosten (veel) lager zijn in vergelijking met andere warmtepompen, maar is wel weer duurder als infrarood panelen.

Het rendement van een airco is hoger als van een elektrische kachel (COP waarde). Dit rendement is niet te vergelijken met infrarood panelen omdat infrarood verwarming geen COP waarde heeft (niet van toepassing).

Er zijn ook een aantal nadelen:

  • Er is jaarlijks onderhoud nodig die tussen de 100 en 150 euro kosten.
  • Doordat veel airconditioners slechts één ruimte koelen of verwarmen, lopen de aanschafkosten snel op. Gelukkig is daar wel een betere oplossing door een zogenaamde om een multi-split buitenunit airco te installeren die meerdere binnenunits aan kan sturen. Voor een multi-split airco betaal je ongeveer 3000 tot 5500 euro afhankelijk van hoeveel ruimtes je wilt meenemen.
  • Voor een airconditioner kun je geen subsidie krijgen. Dat is alleen mogelijk als je een volledig lucht/lucht- of een hybride warmtepompsysteem aanschaft.
  • We kunnen er lang omheen draaien maar een airco is gewoon lelijk. Bij een split unit airco wordt de binnenunit opgehangen aan de muur op ruim 2 meter hoogte. Dit is esthetisch niet fraai, maar het is noodzakelijk voor de werking zodat de airco een vrije luchtstroom in de kamer  heeft

In een airconditioner wordt warme lucht naar binnen gezogen en over een koude verdamper geleid. De warme lucht condenseert op de verdamper. De gekoelde en ontvochtigde lucht wordt naar buiten geblazen. Filters zorgen ervoor dat verontreinigingen worden tegengehouden. Maar als de filters en de verdamper in de airco niet regelmatig worden onderhouden, krijgen niet alleen verontreinigingen maar ook bacteriën en schimmels er vrij spel. Daardoor kunnen mensen in huis last krijgen van verkoudheid, een grieperig gevoel, geïrriteerde luchtwegen, tranende ogen en keelpijn krijgen.

4. Infrarood panelen

Gelukkig heb je met infrarood verwarming niet met hoge investeringen te maken. Pas mochten wij een levering doen voor acht panelen om een heel huis te verwarmen en de totale investering was €2200 euro. Helaas zijn er geen subsidie mogelijkheden voor particulieren, al kunnen bedrijven gebruik maken van de Energie Investering Aftrek (EIA).

Het onderhoud is minimaal, terwijl een warmtepomp jaarlijks onderhouden moet worden. Maar er zijn meer verschillen.

Het voordeel van infrarood panelen is dat deze binnen een (ca) een kwartiertje op bedrijfstemperatuur zullen zijn. Je voelt dan ook al heel snel de comfortabele warmtestraling op je lichaam.

Als het niet zo koud is dan ligt het energieverbruik van de warmtepomp of infrarood verwarming ongeveer gelijk. Als het net onder het vriespunt is, dan zal de infrarood het winnen dankzij de energie-efficiency. Dit komt omdat je de warmtepompen dan vaak fors elektrisch moet bij verwarmen om de gewenst temperatuur te bereiken.

4.1 Voordelen infrarood panelen

Infrarood verwarming hebben geen onderhoud nodig, omdat er geen bewegende onderdelen zijn. Hierdoor kun je per jaar paar honderd euro besparen. Een ander voordeel van infrarood verwarming is dat het geluidloos is. Een buitenunit van een warmtepomp of airco kan veel geluidsoverlast verzorgen (de wettelijke eis hiervoor is maximaal 40 decibel).

Voor een gezond leefklimaat moet je een evenwichtige temperatuur en vochtbalans realiseren. Als je de lucht in je woning gaat verwarmen met conventionele verwarming (dus een CV, airco of een warmtepomp), dan zal de lucht uitzetten.

Daarbij blijft de hoeveelheid vocht hetzelfde, de luchtvochtigheid neemt dus af. Je moet bij een gezonde luchtvochtigheid in je woning denken aan tussen de 40 en 60% bij 18-22 graden Celsius. Dit kun je met infrarood verwarming eenvoudiger en stabieler realiseren.

infrarood panelen met LED verlichting van ExtraWarmte

4.2 Sfeermaker

Infrarood panelen zijn niet alleen functioneel voor het verwarmen, maar kunnen ook een gezellige sfeer in je huis  verhogen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de populaire infraroodpanelen met LED verlichting van het merk Byecold.

Dit paneel heeft een strakke witte afwerking met rondom geïntegreerde een zuinige LED verlichting, Je combineert duurzame verwarming en duurzame sfeerverlichting en is te gebruiken voor de huiskamer maar ook bad- en slaapkamer.

5. Infrarood panelen een waardig alternatief

Convectie verwarming – CV, elektrische kachel maar ook de warmtepomp – is een inefficiënte vorm van verwarmen waarbij het lastig is om iedereen tevreden te stellen. Stralingsverwarming afkomstige van infrarood panelen zijn effectiever om zeer gericht – desnoods per persoon – te verwarmen. Eem hele ruimte verwarmen is niet nodig.

Wij denken dat toekomst hybride verwarming is: de combinatie van de CV ketel (of warmtepomp) die een basistemperatuur van ca 17 graden regelt. Lokaal, zoals de keukentafel, zithoek of de werkplek op kantoor kan infrarood verwarming een uitkomst bieden door infrarood panelen te gebruiken.

Naast het thermische comfort kan het ook een besparing geven op de gasrekening. Gas is nog steeds duur en zal nog duurder worden. De overheid stuurt de energietransitie door energiebelasting op gas langzaam aan te verhogen en elektra te verlagen Elektriciteit gebruiken heeft de toekomst. Dit is al mogelijk voor elektrische auto’s maar steeds meer door infrarood verwarming!